Feriepenger fra Nav

Permittert eller mistet jobben under corona?

Se hva reglene er for å få feriepenger fra Nav i sommer.

FERIEPENGER: Forslaget om hvordan feriepenger skal utbetales til de som har mistet jobben under corona, er nå klart. Foto: NTB
FERIEPENGER: Forslaget om hvordan feriepenger skal utbetales til de som har mistet jobben under corona, er nå klart. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I februar i år vedtok Stortinget at de som er permittert eller arbeidsledige under coronapandemien skal få feriepenger sommeren 2021.

Dermed ble det opp til departementet å komme med et forslag om hvordan reglene skulle være for disse. Feriepenger for dagpenger ble nemlig fjernet i 2015.

Fredag før påske var forslaget klart. Her kan du lese mer om hvordan det vil slå ut for deg dersom du har vært uten jobb under corona.

Og pengene kan komme før sommeren.

Disse får feriepenger av dagpenger

Feriepenger av dagpenger er en midlertidig ordning. Ifølge FriFagbevegelse er forslaget en stortingsproposisjon som skal behandles av en komité på Stortinget før den skal stemmes over i Stortinget. Deretter skal regjeringa gi Nav beskjed om hvordan dette konkret skal gjennomføres.

Det er foreslått to hovedkrav for å oppfylle retten til feriepenger på dagpenger i sommer:

  • Du må ha mottatt dagpenger i perioden april til desember 2020.
  • Du må ha mottatt dagpenger minst åtte uker i denne perioden.
SIKKERHETSSPARING: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand forklarer hvorfor du bør ha en solid bufferkonto - den kan blant annet komme godt med om du blir permittert eller arbeidsledig og må vente på trygd og støtte mens regningene tårner seg opp. Vis mer

Arbeids- og sosialdepartementet skriver i sin stortingsproposisjon at de foreslår at beregningsperioden for utbetaling i 2021 settes til april-desember 2020, og at utbetalingen gis til dem som har mottatt dagpenger minst åtte uker i beregningsperioden. De åtte ukene er basert på at ordningen med ferietillegg til dagpenger, som gjaldt fram til 2015, var begrenset til å omfatte dem som hadde mottatt dagpenger i minst åtte uker året før.

Vært arbeidsledig i 52 uker?

Samtidig skriver departementet at utbetaling ikke gis til dem som per 7. juni 2021 har rett til fire uker ferie med dagpenger.

Har du vært arbeidsledig i 52 uker, kan du ta fire uker ferie og samtidig beholde dagpengene i de ukene.

Har du nådd denne ukesgrensen innen 7. juni, vil du altså ikke få feriepenger i tillegg.

Når du derimot de 52 ukene etter 8. juni, kan du ta ut fire uker ferie med dagpenger i sommer og i tillegg motta feriepenger, skriver Simployer i en pressemelding.

De påpeker at regelen også gjør at enkelte risikerer å stå uten både feriepenger og krav på ferie med dagpenger.

- Slik vi leser regjeringens forslag, vil en arbeidstaker som har mottatt dagpenger i 52 uker før 7. juni, og tas tilbake i jobb 8. juni eller senere, verken ha krav på ferie med dagpenger eller dette ferietillegget dersom det for eksempel legges ferie til juli eller august, sier juridisk HR- og ledelsesrådgiver Hans Gjermund Gauslaa.

Hvor mye feriepenger får du av dagpenger?

Ordningen med dagpenger vil ifølge departementet gi dem det gjelder feriepenger som utgjør 10,2 prosent av utbetalte dagpenger i beregningsperioden.

Det settes samtidig en øvre beløpsgrense: Det foreslås at ferietillegget til den enkelte kan utgjøre maksimalt 25 000 kroner.

FERIE: Dette sier Erna Solberg om mulighetene for utenlandsreiser i sommer. Foto: NTB Vis mer

- Siden ferieloven slår fast at arbeidstakere kan motsette seg å avvikle mer ferie enn det som er dekket opp gjennom feriepenger, vil arbeidstakere kunne motsette seg å avvikle noe ferie også selv om de får ferietillegg på dagpenger. Hvor mye ferie ferietillegget dekker opp for, vil avhenge av lønna til den enkelte ansatte, sier Hans Gjermund Gauslaa i Simployer.

Utbetales før sommeren

NTB skriver at Nav forbereder seg på å betale ut feriepenger på dagpenger før sommeren, selv om ordningen fortsatt ikke er vedtatt.

– Nav har igangsatt arbeidet med en slik løsning, så dersom det blir vedtatt, ser det nå ut til at vi rekker utbetaling før sommerferien, sier beredskapsleder Yngvar Åshol i Nav til FriFagbevegelse.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer