Håndbagasje på flyet:

Plastposen gir gebyrsjokk

Straffegebyret kan koste deg mer enn flybilletten.

KLAR MED FLYTTELASSET: Noen tøyer grensene for håndbagasje til det ytterste. Dét kan blu dyrt. Foto: Odd Roar Lange
KLAR MED FLYTTELASSET: Noen tøyer grensene for håndbagasje til det ytterste. Dét kan blu dyrt. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tusenvis av nordmenn skal reise med fly i jula. Og mange skal ha med bagasje. Noen velger å sende alt, eller i alle fall de meste, som innsjekket bagasje. Mens andre prøver å få mest mulig i håndbagasjen.

Men er du klar over håndbagasjefella som kan få hundrelappene til å fly av gårde?

Hva er en liten veske?

Aller først: Tre av flyselskapenes aller billigste billetter inkluderer ikke håndbagasje i det hele tatt. SAS Go light, Norwegian Low Fare og Flyr Mini tillater bare en liten håndveske under setet foran. Her snakker vi altså ikke om en større bag eller trillekoffert som må opp i bagasjehylla over deg. Heller ikke veldig små kofferter som får plass under setet foran deg regnes som «håndveske».

Oppgradering på nett

Dersom du før avreise oppdager at du trenger bagasje allikevel, til tross for at du har kjøpt den bagasjefrie og billigste billetten, så lønner det seg å oppgradere billetten på nett ved å kjøpe plass til bagasjen fremfor å vente til du er på flyplassen.

Men det kan blir ekstra dyrt dersom du velger «å ta sjansen» på å ta med deg mer eller større bagasje enn billettypen din tillater. Flyselskapene, og deres såkalte ground handling-selskaper (de som blant annet jobber ved innsjekking og ved gaten), gjennomfører stikkprøver før passasjerene får gå om bord i flyet. Og fordi de vet at mange har med ekstra bagasje til og fra juleferie så ventes det intensivert bagasjekontroll ved flyplassene de neste ukene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.