Håndbagasje på flyet:

Plastposen gir gebyrsjokk

Straffegebyret kan koste deg mer enn flybilletten.

KLAR MED FLYTTELASSET: Noen tøyer grensene for håndbagasje til det ytterste. Dét kan blu dyrt. Foto: Odd Roar Lange
KLAR MED FLYTTELASSET: Noen tøyer grensene for håndbagasje til det ytterste. Dét kan blu dyrt. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tusenvis av nordmenn skal reise med fly i jula. Og mange skal ha med bagasje. Noen velger å sende alt, eller i alle fall de meste, som innsjekket bagasje. Mens andre prøver å få mest mulig i håndbagasjen.

Men er du klar over håndbagasjefella som kan få hundrelappene til å fly av gårde?

FLY: I et fly må ting stables tett for at det skal bli plass til alt. Video: Mathias Loftås Vis mer

Hva er en liten veske?

Aller først: Tre av flyselskapenes aller billigste billetter inkluderer ikke håndbagasje i det hele tatt. SAS Go light, Norwegian Low Fare og Flyr Mini tillater bare en liten håndveske under setet foran. Her snakker vi altså ikke om en større bag eller trillekoffert som må opp i bagasjehylla over deg. Heller ikke veldig små kofferter som får plass under setet foran deg regnes som «håndveske».

Oppgradering på nett

Dersom du før avreise oppdager at du trenger bagasje allikevel, til tross for at du har kjøpt den bagasjefrie og billigste billetten, så lønner det seg å oppgradere billetten på nett ved å kjøpe plass til bagasjen fremfor å vente til du er på flyplassen.

Men det kan blir ekstra dyrt dersom du velger «å ta sjansen» på å ta med deg mer eller større bagasje enn billettypen din tillater. Flyselskapene, og deres såkalte ground handling-selskaper (de som blant annet jobber ved innsjekking og ved gaten), gjennomfører stikkprøver før passasjerene får gå om bord i flyet. Og fordi de vet at mange har med ekstra bagasje til og fra juleferie så ventes det intensivert bagasjekontroll ved flyplassene de neste ukene.

Husk at de varene du kjøper på flyplassen, så som taxfreevarer, regnes inn i håndbagasjen din.

Gebyr

Det er imidlertid store forskjeller mellom flyselskapene. Her er oversikten for hva som skjer dersom du kommer med for stor og/eller tung håndbagasje til gaten og er klar for flyreisen.

Norwegian

- Billettypen din avgjør hvor mye bagasje du kan ta med. Mål og vei bagasjen og husk at det er den sammenlagte vekten av håndbagasjen som gjelder, sier Eline Skari, kommunikasjonsrådgiver i Norwegian.

- Håndbagasje som overstiger grensene på billettypen din, blir sendt som innsjekket bagasje mot et tillegg. Husk at tillegget gjelder per strekning. Hvis du allerede har sjekket inn to kolli, må du betale overvekt. Og gebyret ved gaten er kr 550.- per kolli over grensen.

SJEKK REGLENE: Husk å lese deg nøye opp på reglene for ditt flyselskap og din billettype før du ankommer flyplassen. Foto: Odd Roar Lange
SJEKK REGLENE: Husk å lese deg nøye opp på reglene for ditt flyselskap og din billettype før du ankommer flyplassen. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

SAS

- Vi tar ingen straffegebyr, men tar det det koster i henhold til gjeldende håndbagasjeregler og priser (kr 80-120,-). Oppdager vi håndbagasje som overskrider størrelse/vekt ved gaten så vil bagasjen sendes som innsjekket bagasje, sier John Eckhoff, pressesjef i SAS.

Widerøe

Vi tillater håndbagasje i alle våre billettkategorier. Alle reisende over 2 år kan ha med 1 håndbagasje (maks 8 kg - 55 cm x 40 cm x 20 cm). I tillegg kan du ta med én mindre personlig gjenstand f.eks. liten håndveske eller én liten laptopveske (maks str 40 cm x 30 cm x 15 cm).

- Det koster 500,- om bagasjen viser seg å overskride vekt og/eller størrelse for håndbagasje. Men, dersom man aner at så er tilfellet, så er det billigere å bestille ekstra kolli på forhånd på nett. Da koster ett ekstra kolli kr. 299.-, sier Catharina Solli, kommunikasjonssjef i Widerøe.

Flyr

Flyselskapet Flyr er det billigste for dem som dukker opp med for stor håndbagasje:

- Vi krever ikke gebyrer ved gaten. Vi finner heller en løsning hvis vi skulle komme opp i tilfeller der det er fullt i bagasjehyllene om bord, sier Anita Svanes, kommunikasjonsdirektør i Flyr.

Les også: Dette kan du «stjele» med deg fra flyet

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer