Plei kjærligheten i Krakow

Direktefly fra Oslo har gjort Krakow til høyaktuelt mål for weekendturisme. Byen er en kulturhistorisk perle - i hjertet av Europa. Vi prøvde en kjærlighetsweekend, og gjør det gjerne minst en gang til.

Publisert
Sist oppdatert

Krakow omtales ofte som "det nye Praha", og er allerede godt etablert som turistmål. Men i motsetning til Tsjekkias hovedstad, er Krakow fortsatt en kulturhistorisk oase som er relativt ukjent for oss nordmenn. Etter at Norwegian startet direkteflyvninger mellom Oslo og Krakow har interessen for byen imidlertid eksplodert.

Lang historie

Byen er Polens fjerde største, med rundt 750.000 innbyggere. Her har det bodd mennesker i 6.000 år, og rundt år 1200 ble byen landets hovedstad, en status de for øvrig mistet til Warszava i 1596. En stund var byen hovedstad i republikken Krakow (oppstod etter napoleonskrigene), som ble innlemmet i Østerrike i 1846. Etter første verdenskrig ble byen og omlandet igjen innlemmet i Polen. Krakow er også en betydelig studentby, med mer enn 60.000 studenter, også mange norske.

Krakow har en rik kulturhistorie, med blant annet rundt 8.000 bygninger av historisk interesse, inkludert mer enn et dusin kirker fra forskjellige tidsepoker. I sentrum ligger den gigantiske markedsplassen Rynek Glowny, slik den har gjort det i snart 850 år. Midt på plassen finner du den vakre renessansebygningen Sukiennice, som huser en rekke små souvenirboder - der du finner alt fra smykker og klær til sjakkbrett og treleker. Rundt ligger fortausrestaurantene tett i tett, ofte med fyldige menyer og priser som får selv de mest økonomiske av oss til å smile.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.