Reise til Polen:

Polen kan bli gult

Fredag oppdateres reiserådene. Polen er blant landene som kan bli gult, men har visse innreiseregler det er kjekt å vite om før du eventuelt booker.

GULT: Polen blir sannsynligvis gulmerket i dag, her fra Warszawa. Foto: badahos / Shutterstock / NTB
GULT: Polen blir sannsynligvis gulmerket i dag, her fra Warszawa. Foto: badahos / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Drømmer du deg bort til ferie i utlandet, uten krav om innreisekarantene?

Nå ser det ut til at Polen og Romania ligger godt an til å bli gulmerket denne uka.

Under kravet

Folkehelseinstituttet skriver at reisende fra europeiske land som har færre enn 150 nye smittede per 100 000 de siste 14 dagene og maks 4 prosent positive tester, slipper å oppholde seg på karantenehotell. De må gjennomføre karantenen hjemme, eller på et annet egnet sted.

Men dersom landet har færre enn 25 smittede per 100 000 innbyggere siste 14 dager, blir landet gulmerket og unntatt fra reiserådet. Kommer man fra et gult land, trenger man altså ikke å gjennomføre karantene.

Da vi sjekket smittetallene for en uke siden, lå Polen så vidt under 25-grensa, med 24,1 smittede per 100 000 innbyggere siste 14 dager. Per i dag ligger tallet på 14,03 smittede, altså med en solid smittenedgang. Statistikk for andelen positive tester den siste uka har ikke kommet ennå, men for de to foregående ukene var andelen positive tester 1,29 prosent i Polen. Det er godt under kravet om maks 4 prosent positive tester, og det er dermed ganske sannsynlig at landet er klart for gulmerking.

For Romanias del har de gått fra 16,45 til 10,55 smittede per 100 000 innbyggere siste 14 dager, og hadde positiv-andel på 0,92 prosent de to foregående ukene, så her tilsier også tallene at landet kan gulmerkes.

Andre land med positiv tendens den siste uka, som ligger best an til å være kvalifisert for gulmerking om 14 dager igjen, er Bulgaria (40,67 => 29,67), Tsjekkia (51,57 => 36,16) og Ungarn (38,31 => 25,66).

Innreiseregler

Regjeringen skriver at norske borgere kan reise fritt inn i Polen, men at de som hovedregel skal sitte ti dager i karantene der.

Disse er dog unntatt fra innreisekarantene i Polen:

 • Personer som kan framvise negativ covid-19-test, PCR og antigen hurtigtest godkjennes. Testen skal være tatt i løpet av de siste 48 timene før innreise til Polen.
 • Personer som kan dokumentere at de er fullvaksinert med en vaksine som er godkjent i EU.
 • Personer som tester seg etter ankomst til Polen kan avslutte karantenen dersom testen er negativ.

Polen har som andre land innført en del restriksjoner av hensyn til smittevernet. De er beskrevet på den polske regjeringens nettsider. Disse er blant de viktigste restriksjonene:

 • Påbud om å bruke maske på kollektivtransport og i offentlige bygg. Utendørs skal man bruke maske dersom det ikke er mulig å holde 1,5m avstand til andre.
 • Begrensninger på hvor mange som kan være til stede i butikker, på kjøpesentre, hoteller o.l.
 • Hjemmekontor anbefales hvis mulig.

Brudd på regelverket kan føre til bøter.

Gulmerking

Det er ikke karanteneplikt fra land i EU/EØS/Schengen, og områder i Norden som har tilstrekkelig lav smittespredning. Disse områdene er markert gule i kartet, skriver FHI.

De gjør hver uke en vurdering av smittesituasjonen i EU, EØS, Schengen:

 • I partallsuker blir land og regioner der det er aktuelt å endre fra gul til rød og fra rød til gul vurdert.
 • I oddetallsuker blir land og regioner der det er aktuelt å endre fra gul til rød vurdert.

Når det kommer til reiseforsikring har flere forsikringsselskaper åpnet opp for å dekke reiser også til røde land i EU, EØS og Schengen.

Europeiske reiseforsikring, som er en del av If, var først ut, og disse reglene gjelder hos dem nå:

 • Reiseforsikringen er gyldig dersom landet/området er gult på avreisedagen. Om området endres til rødt på reisen, gjelder forsikringen på hele reisen.
 • Reiseforsikringen gjelder ikke på reiser som påbegynnes når området er rødt. Forsikringen gjelder heller ikke dersom området endres til gult når du er på reisen.
 • Det må foreligge et evakueringsråd fra UD for at reiseforsikringen skal dekke evakuering fra et område som går fra gult til rødt mens du oppholder deg der.
 • Forsikringen gjelder på gjennomreise i et rødt område, når du reiser fra et gult område og til et annet. Gjennomreisen i rødt område skal være uten overnatting og i henhold til norske og lokale myndigheters retningslinjer. For eksempel er en mellomlanding på en flyplass i et rødt land ok og reiseforsikringen er gyldig.
 • Forsikringen omfatter ikke merutgifter i forbindelse med innreisenekt eller karanteneplikt ved innreise som følge av utenlandske myndigheters retningslinjer. Den dekker heller ikke innreisekarantene ved ankomst til Norge.

Usikker på om du får helsehjelp om du reiser på ferie? Du kan lese mer om det her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer