Båt:

Politiet advarer: Forsvinner

Dette må du gjøre nå.

SIKRE UTSTYRET: Påhengsmotorer og propeller fra båter er attraktive for tyver fra utlandet. Foto: M-Production / Shutterstock / NTB
SIKRE UTSTYRET: Påhengsmotorer og propeller fra båter er attraktive for tyver fra utlandet. Foto: M-Production / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Båtsesongen begynner å nærme seg slutten for mange. Og det er klart for å ta opp båten og gjøre den klar for vinteropplaget.

Dette vet også utenlandske tyveriligaer som har spesialisert seg på å ribbe norske båter for verdifullt utstyr.

OMSTART: Etter at Apple skrotet hjemknappen på iPhone har det blitt mye mer tungvint å kjøre en tvungen omstart av telefonen. I denne videoen viser vi deg hvordan man gjør det. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Advarsel

Ved en rekke norske småbåthavner har politiet hengt opp oppslag som advarer båteierne.

Utenlandske tyveribander som har spesialisert seg på påhengsmotorer er særdeles aktive i perioden mars-mai, og i månedene september og oktober, skriver politiet til båteierne.

- Vi ser at tyveriraidene går i bølger og at det ofte er organisert. Flere motorer kan forsvinne fra en havn, og noen dager senere skjer det samme i nærliggende båthavner, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

Store verdier på avveie

Finans Norge sine tall viser at forsikringsbransjen fikk meldt rundt 1100 tyverier av eller fra båt i løpet av 2021.

Politiet advarer: Forsvinner

Rundt 25 prosent av disse er båtmotorer som forsvinner. Samlet betalte forsikringsselskapene ut nærmere 56 millioner kroner etter slike skader.

Så langt i år har Gjensidige alene registrert rundt 200 tyverier fra eller av båt og utbetalt rundt 10 millioner kroner.

Flest skader er meldt på Østlandet og i Vestfold og Telemark.

Åpne grenser

- Vi merker også en oppblomstring av tyverier etter at landegrensene åpnet opp igjen. Vi tror også at en del motorer og utstyr blir fraktet ut av landet og omsatt der.

Ofte bruker tyvene vinkelsliper og ødelegger for mer enn de tar med seg. I noen tilfeller har de skjært ut motoren slik at hele båten blir ødelagt.

- Ellers er det å navne at båtmotorer har en høy verdi, også i utlandet og der derfor dessverre et populært bytte, sier Arne Voll.

Bedre tilgang for tyvene

- Mange båter og store verdier står ute hele året og ofte kun sikret med en «liten knute».

Når båten kommer i land til høsten og står på henger eller på land, er tilgangen på båt og motor større.

Det er likevel viktig å påpeke at mange er veldig flinke til å sikre båten sin + har overvåking og vaktordninger i båthavner. Likevel er det dessverre mange båter som ligger mye for seg selv, ofte lenge og uten tilsyn, sier Voll som mener at marinaer langs norskekysten har i mange år vært «godtebutikker» for organisert kriminalitet. Gjensidige forventer at det også i år vil være mange båteiere som kommer til tom kai.

Tar det de kommer over

- Båtmotorer er lettere å få med seg enn båter og det er store verdier som stjeles. Alt fra små «putremotorer» til motorer på flere hundre hestekrefter blir stjålet.

Nyere utenbordsmotorer opp mot 50 HK er likevel de mest populære blant tyvene.

- Ved siden av båter og båtmotorer forsvinner også navigasjonsutstyr, propeller og undervannshus, sier Voll. Disse er lette å stjele og omsette, og han påpeker at verdien på disse ofte er mange tusen kroner.

Kontakt politiet

Felles for de to første høst månedene er at trafikken i småbåthavnene og på sjønære hytter er mindre enn i sommermånedene. Dermed kan tyvene operere i fred og ro. Tyvene drar gjerne på rekognoseringstokt for å skaffe seg oversikt over attraktive produkter. Deretter slår de til en dag eller to senere.

Ser du en mistenkelig aktivitet? Kontakt øyeblikkelig politiet på telefon 02800, skriver politiet på advarselen.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer