- Politiet har hjemmel til å se passasjerlister

Oslo (NTB-Geir Lillesund): Politiet har juridisk rett til å kunne be om lister over flypassasjerer, men det er viktig at de går riktig fram, blir det påpekt i Politidirektoratet.

Publisert
Sist oppdatert

Seksjonssjef i juridisk avdeling i Politidirektoratet, Steinar Talgø, sier til NTB at det er viktig at både politi og flyselskaper er enige i hvordan begjæringene om slik utlevering skal formuleres.

Saken er aktualisert etter at flyselskapet Norwegian ved flere anledninger har nektet å imøtekomme henvendelser fra politi og tollvesen om utlevering av passasjerlister.

SAS Norge har derimot ifølge Aftenposten gitt politiet det som det blir bedt om, og hver dag tilflyter navnene på mellom 250 og 450 flypassasjerer politiet.

Følge spillereglene

Politidirektør Ingelin Killengreen er i Aftenposten referert på at politiet har rett til å kreve passasjerlister, og at Norwegian ikke har noe grunnlag for å nekte å utlevere informasjonen.

- Den praktiske håndtering av dette ute i distriktene har ikke vi her i direktoratet føling med, men politiet har hjemmel for å be om slike opplysninger hos flyselskapene. Hjemmelen finnes i forskriftene til utlendingsloven, men det operative politi må hele tiden legge til grunn de begrensninger som ligger i personopplysningsloven, presiserer Talgø.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer