- Politiet har hjemmel til å se passasjerlister

Oslo (NTB-Geir Lillesund): Politiet har juridisk rett til å kunne be om lister over flypassasjerer, men det er viktig at de går riktig fram, blir det påpekt i Politidirektoratet.

Publisert
Sist oppdatert

Seksjonssjef i juridisk avdeling i Politidirektoratet, Steinar Talgø, sier til NTB at det er viktig at både politi og flyselskaper er enige i hvordan begjæringene om slik utlevering skal formuleres.

Saken er aktualisert etter at flyselskapet Norwegian ved flere anledninger har nektet å imøtekomme henvendelser fra politi og tollvesen om utlevering av passasjerlister.

SAS Norge har derimot ifølge Aftenposten gitt politiet det som det blir bedt om, og hver dag tilflyter navnene på mellom 250 og 450 flypassasjerer politiet.

Ifølge politiet kan ikke flyselskaper nekte å vise dem passasjerlistene. Foto: Daniel Duchon
Ifølge politiet kan ikke flyselskaper nekte å vise dem passasjerlistene. Foto: Daniel Duchon Vis mer


Følge spillereglene

Politidirektør Ingelin Killengreen er i Aftenposten referert på at politiet har rett til å kreve passasjerlister, og at Norwegian ikke har noe grunnlag for å nekte å utlevere informasjonen.

- Den praktiske håndtering av dette ute i distriktene har ikke vi her i direktoratet føling med, men politiet har hjemmel for å be om slike opplysninger hos flyselskapene. Hjemmelen finnes i forskriftene til utlendingsloven, men det operative politi må hele tiden legge til grunn de begrensninger som ligger i personopplysningsloven, presiserer Talgø.

Politi og tollvesen må enten innhente tillatelse fra den eller de passasjerene det gjelder, eller legge fram hvilket lovgrunnlag man har for innsyn i passasjerlistene.

Talgø sier at det ikke står noe sted at en begjæring skal være skriftlig, men flyselskapene må hele tiden være trygge på at det er politiet som er mottaker av opplysningene. Det er derfor det er så viktig at de to partene legger opp til rutiner som ivaretar alle hensyn, sier seksjonssjef Steinar Talgø i Politidirektoratet.

Bedre rutiner

Også Datatilsynet er enig i at det må lages bedre rutiner mellom flyselskaper og politiet når det gjelder utlevering av passasjerlister.

- Det er et poeng at når politiet henvender seg til et flyselskap for å få passasjeropplysninger, må de vise at de har tillatelse, sier spesialrådgiver i Datatilsynet, Guro Slettemark, til NTB.

Politiet har full rett til å kunne kontrollere passasjerer, men det må skje ved bedre rutiner enn det skjer i dag. Datatilsynet har ifølge Slettemark ingen klar oppfatning av hvor formell en slik begjæring skal være.

- Men vi mener at man bør ha noen klare retningslinjer for i hvilke tilfeller politiet kan kreve disse listene og i hvilket omfang. Vi ser jo ofte at flyselskapenes systemer inneholder mer informasjoner enn det politiet strengt tatt er ute etter. Så det vi har etterlyst, er bedre rutiner mellom flyselskapene og politiet, sier Slettemark.

- Hva er da Datatilsynets synspunkt på SAS Norges praksis?

- Datatilsynet vil ikke vurdere SAS' praksis i slike saker, og jeg regner med at de følger det lovverket som regulerer dette, sier spesialrådgiver Guro Slettemark.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer