Reiser til Sverige

Politiet: Nei, ikke glem dette

Derfor blir det kjempelange køer ved grensa.

Klar - ferdig - kjøp: Både Nordby kjøpesenter og butikkene i Strömstad er klare for nye storinnrykk av nordmenn. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Klar - ferdig - kjøp: Både Nordby kjøpesenter og butikkene i Strömstad er klare for nye storinnrykk av nordmenn. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Svinesund/Strömstad): Etter at det kom lettelser i innreiserestriksjonene har fritidstrafikken over E6 Svinesund økt betraktelig, og det har på det meste vært over fem timer med kø.

Nå forbereder politiet, Tolletaten og Statens Vegvesen seg på en ny utfartshelg og lange køer ved grensa mellom Norge og Sverige. Og spesielt ved grenseovergangene ved Svinesund.

Norsk favoritt: Nordmenn gjør seg klare for nye shoppingturer til Sverige. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Norsk favoritt: Nordmenn gjør seg klare for nye shoppingturer til Sverige. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Nå vokser køene

- Den siste uken har det vært en jevn og økende trafikk inn i Norge. Vi forventer at trafikken fortsetter å øke inn mot ferien. Selv om kontrollen nå går smidig, gjør volumet av antallet biler og reisende at det likevel på påregnes kø og ventetid på grensen, sier seksjonssjef Merete Beck, utlendingsseksjonen i Øst politidistrikt.

- Det er viktig man setter seg i hvilke regler som gjelder for innreise, og at man har med nødvendig dokumentasjon, sier Beck.

Ferieklare: Turistene, i hovedsak svenske og norske, er klare for ferieøyene Koster. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Ferieklare: Turistene, i hovedsak svenske og norske, er klare for ferieøyene Koster. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

En av årsakene til de lange køene er at nordmenn glemmer å fylle ut det obligatoriske innreisedokumentet før de starter returen til Norge.

- Ha alt klart. Da går grensekontrollen raskere, og det bidrar til å redusere kø. Oppdatert informasjon om regelverk og dokumentasjonskrav finnes på regjeringen.no, påpeker Merete Beck.

KRASJTEST: Usikret bagasje kan være livsfarlig. I denne videoen, som ADAC har gjort i samarbeid med NAF og andre søsterorganisasjoner, demonstreres det hvor farlig det kan være når man ikke har sikret lasten i bilen. Video: NAF Vis mer

Forventer lange køer

Den økte reiseaktiviteten betyr at det kommer til å bli kø når trafikken er størst, og det er nå iverksatt en rekke tiltak som skal redusere ventetiden først og fremst for varetransporten og for dem som har vært på en nødvendig reise.

Alle skal sjekkes

- Politiet skal fortsatt innreisekontrollere alle reisende. Regelverket er omfattende og komplisert, og den enkelte kontrollen kan ta tid, særlig om den reisende mangler nødvendig dokumentasjon. Vi henstiller derfor alle reisende til å sette seg inn i regelverket, og medbringe og gjøre klar nødvendig dokumentasjon før de kommer til grensekontrollen. Det vil bidra til at flyten vil bli bedre, sier stabssjef Jan Eivind Myklatun i Øst politidistrikt.

Disse slipper innreiseregistrering

Alle som reiser til Norge fra land/områder med karanteneplikt skal registrere seg før de krysser grensen. Dette gjelder også norske statsborgere. Men kravet gjelder ikke for de som er fullvaksinerte eller har gjennomgått covid-19.

Innreisende skal registrere seg før ankomst til Norge, og reisen kan kun registreres når det er mindre enn 72 timer til innreisetidspunkt. Du finner skjemaet til digital innreiseregistrering her.

Etter fullført registrering får du en kvittering som skal vises til politiet ved grensekontrollen.

Stille før sommerstormen

Mens varehyllene er i ferd med å fylles opp i butikken på Nordbysenteret er det foreløpig feriestille i feriebyen Strömstad.

Gleder seg: - Denne sommeren skal bli kjempefin, tror innehaver Gunilla Karlsson i Retro & Design i Strömstad. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Gleder seg: - Denne sommeren skal bli kjempefin, tror innehaver Gunilla Karlsson i Retro & Design i Strömstad. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

- Det har vært et utrolig stille år, og vi har nok tapt 80 prosent av omsetningen. Men nå merker vi at ting er i ferd med å skje, sier innehaver Gunilla Karlsson i Retro & Design i Strömstad sentrum.
- Vi har brukt av oppsparte reserver, men tror det blir en god sommer, og kanskje får vi det første store inntrykket allerede i helga, sier Karlsson, som er rask med å hilse til nordmenn som planlegger å bruke Midtsommeraften (fredag 25. juni) til et besøk på Systembolaget:
- Butikkene er åpne, men Systembolaget har stengt denne fredagen.

Dette gjør de ved grensa

  • Fra torsdag 17/6 kunne pendlere bosatt i Sverige benytte den gamle Svinesund-broen, sammen med samfunnskritisk personell innen helse og omsorg. Dette ga mindre trafikk på E6, og redusere købelastning for varetransport og andre som har vært på nødvendig reise.
  • Politiet har opprettet et nytt venteområde etter grensekontrollen (ved teststasjonen) for dem som skal videre til karantenehotell. Hensikten er å unngå at reisende som må vente på avklaring ikke blokkerer øvrig trafikk i grensekontrollen.
  • Politiet fikk fra mandag 21. juni bistand fra Heimevernet til oppgaver tilknyttet grenseoppdraget på riksgrensen.
  • Skiltingen på E6 (norsk side) inn mot grensekontrollen er endret, for å separere inngående trafikk i to køer. Venstre fil går mot grønn sone (ordinære reisende), mens høyre fil går til rød sone (varetransport). Politiet er i dialog med svenske myndigheter for å skilte også på svensk side for å kunne skille køen tidlig.
  • På vegvesenets informasjonstavler på sørgående E6 gjennom Follo og Østfold informeres det om at reisende må huske å innregistere seg før retur til Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer