Fornying av pass

Politiet sender SMS-er til hele landet

Politiet melder onsdag at de sender SMS til nordmenn som har utløpt pass, med en påminnelse om å fornye det ved behov.

KAN BLI KØ: Politiet frykter at det kan bli lenge å vente, for de mange som trenger nytt pass i løpet av året. Derfor har de begynt å sende ut SMS-er til folk. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
KAN BLI KØ: Politiet frykter at det kan bli lenge å vente, for de mange som trenger nytt pass i løpet av året. Derfor har de begynt å sende ut SMS-er til folk. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dette er med andre ord ikke svindel. Nå forventer nemlig politiet at mange ønsker å fornye passet sitt. Ifølge etaten utløp det mange pass i løpet av fjoråret, uten at de ble fornyet, på grunn av corona-pandemien.

– For å unngå at alle søker samtidig og at det blir lange ventetider, får mange nå en påminnelse om å fornye passet sitt i god tid, hvis de har behov for det, sier seksjonssjef Arne Isak Tveitan i Politidirektoratet i en pressemelding.

Det er imidlertid kun et utvalg av innbyggerne som får tekstmelding. Politiet anbefaler derfor alle, som vet at de skal ut å reise i fremtiden og som trenger et nytt pass, å bestille en time på politiet.no i god tid. Her skal det legges ut timer fortløpende.

BESTILLE PASS: Slik ser nettsiden ut, hvor du kan bestille time for nytt pass. Foto: Skjermdump/politiet.no
BESTILLE PASS: Slik ser nettsiden ut, hvor du kan bestille time for nytt pass. Foto: Skjermdump/politiet.no Vis mer
ID-KORT: Med et nytt, nasjonalt ID-kort kommer det også mange nye sikkerhetselementer. Disse skal blant annet gjøre forfalskning vanskelig. Foto: Politiet. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Trygg SMS

Politiet har tidligere advart om svindlere som utgir seg for å være politiet på SMS eller over telefon. Men passmeldingene er ekte, betrygger Tveitan.

– Innbyggerne kan være sikre på at denne meldingen er fra politiet. Den inneholder ingen oppfordring om å dele personopplysninger, bare en oppfordring om å bestille seg en passtime hvis de trenger det, sier seksjonssjefen.

Ifølge politiet hentes informasjonen i meldingen fra politiets eget passregister og Kontakt- og reservasjonsregisteret. Utsendelsen baseres på informasjon om hvor man sist søkte om pass, og starter med passene som utløp fra begynnelsen av mars 2020.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer