Pollenallergi

Forebygging er beste medisin mot plagene.

Publisert
Sist oppdatert
Vårfornemmelser?
Vårfornemmelser? Vis mer


Øynene klør og svir, nesen renner og er tett, du er tett i halsen og nyser ofte. Histaminene som frigjøres ved allergikeres kontakt med pollen fører til svært ubehagelige symptomer.

Starter tidlig

I nord kan du regne med at trærne slipper pollenet først i mai/juni. I Sør-Norge starter pollensesongen flere steder allerede i februar/mars. Sydover i Europa er sesongstart enda tidligere. Mange tenker ikke på at sesongen fyrer igang så tidlig, og starter medisinering for sent.

Det er viktig å begynne tidlig med medisiner, helst 14 dager før pollensesongen starter. Medisiner finnes både i lokalvirkende dråpe- og sprayform, og piller. For hardt rammede allergikere finnes også noen sprøytetyper. Har du fått konstatert allergi, kan du som regel få medisiner på blå resept, og spare noen kroner. Mange allergimedisiner finnes imidlertid også reseptfritt.

Ferietips

 • Reisemål
  Styr unna reisemål der det er pollensesong i din ferie. For eksempel kan bjørkeallergikere gjerne dra til fjells eller nordover i mai, mens de kan trekke sydover og ned i lavlandet ut i juni. Høyt til fjells og ute ved kysten er det generelt mindre pollen i luften enn andre steder.
 • Luft
  Ikke luft huset på dagtid da pollenutslippet er størst. Kveld og natt er tiden for minst pollen. Husk at det samme gjelder bilen. Flere og flere biler er utstyrt med klimaanlegg med pollenfilter, bruk det i stedet for nedrullede vinduer. Klær bør tørkes inne, eller på kveld/natt om du henger dem ut. På soverommet kan du velge lukket vindu, eller dekke vinduet med gas-stoff som filtrerer luften. Du kan også anskaffe en luftrenser som plasseres ved vinduet.
 • Egenpleie
  Ikke legg deg med kropp og hår full av pollen etter en dag i aktivitet ute. Ta en dusj før sengetid, for å slippe pollenirritasjon nattestid. Ute kan du beskytte øynene ekstra rett og slett ved å ta på solbriller - spesielt i vind.
 • I feriebagasjen
  Ta alltid med allergimedisiner i reiseapoteket ditt. Er du allerede allergisk, kan du risikere å reagere på pollen også i eksotiske land med annen flora enn hjemme. Har du ikke med medisiner, finnes de selvsagt også på apotek i andre land.
 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer