Pollenallergi

Forebygging er beste medisin mot plagene.

Publisert
Sist oppdatert

Øynene klør og svir, nesen renner og er tett, du er tett i halsen og nyser ofte. Histaminene som frigjøres ved allergikeres kontakt med pollen fører til svært ubehagelige symptomer.

Starter tidlig

I nord kan du regne med at trærne slipper pollenet først i mai/juni. I Sør-Norge starter pollensesongen flere steder allerede i februar/mars. Sydover i Europa er sesongstart enda tidligere. Mange tenker ikke på at sesongen fyrer igang så tidlig, og starter medisinering for sent.

Det er viktig å begynne tidlig med medisiner, helst 14 dager før pollensesongen starter. Medisiner finnes både i lokalvirkende dråpe- og sprayform, og piller. For hardt rammede allergikere finnes også noen sprøytetyper. Har du fått konstatert allergi, kan du som regel få medisiner på blå resept, og spare noen kroner. Mange allergimedisiner finnes imidlertid også reseptfritt.

Ferietips

 • ReisemålStyr unna reisemål der det er pollensesong i din ferie. For eksempel kan bjørkeallergikere gjerne dra til fjells eller nordover i mai, mens de kan trekke sydover og ned i lavlandet ut i juni. Høyt til fjells og ute ved kysten er det generelt mindre pollen i luften enn andre steder.
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer