Skogbrannfare:

Pølsekosen kan koste millioner

Dette må du vite hvis du skal tenne bål akkurat nå.

BRENNHETT TEMA: Bålforbudet må respekteres sier Tina Skare (til venstre) i Turistforeningen. Arkivfoto: Marius Dalseg
BRENNHETT TEMA: Bålforbudet må respekteres sier Tina Skare (til venstre) i Turistforeningen. Arkivfoto: Marius Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bålkos, grilling og hygge på turen er vanligvis en vinner for turglade nordmenn.

Men tørken som har rammet Østlandet skaper store utfordringer, og Meteorologisk institutt sin skogbrannfareindeks viser økende fare for hver eneste dag akkurat nå.

Kombinasjonen av tørr og vissen vegetasjon og lite nedbør har ført til at risikoen for skogbrann er svært stor mange steder.

STRØMBRUDD: Kommer du ofte til hytta og er usikker på om maten i fryseren fortsatt er holdbar? Da bør du ta en titt på denne videoen! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Pølsekos i forbudstida

Mellom 15. april og 15. september er det generelt bålforbud i Norge. Da er det normalt ikke tillatt å tenne bål, engangsgriller, bålpanner og annen åpen ild, i skog og utmark uten tillatelse fra kommunen.

En rekke kommuner på Østlandet har innført totalforbud mot åpen ild i skog og mark.

Det er tørt og skogbrannfare i flere deler av landet. Og mange lurer på om man kan fyre bål selv om det er forbud?

– Selv om vi kaller det et bålforbud, betyr det ikke alltid at det er helt forbudt å tenne bål. Og det er bra. Men, det er viktig at man setter seg nøye inn i hva som gjelder der man ferdes og tar alle nødvendige forholdsregler, sier Tina Skare, rådgiver i Den norske turistforening.

– Det er imidlertid svært tørt i store deler av Sør-Norge nå. Derfor bør man sjekke farevarsler på ut.no, og utsette bålfyring eller i alle fall være helt sikker på at underlaget eller vegetasjonen rundt ikke kan ta fyr.

Nylig innførte flere kommuner på Romerike totalforbud mot åpen ild.

Brennhett

Bålet som tennes for å ha litt pølsekos på turen kan skape stor risiko for skogbrann dersom du oppholder deg østafjells. Og skogbrannen kan i neste runde føre til at hytter og hus brenner ned. Dersom dette skyldes uansvarlighet, kan den ansvarlige for bålet ende opp med en bot eller fengsel.

Og forsikringsselskapene vil ved uaktsomhet kunne kreve regress i millionklassen

Skare minner om at bål for mange er en viktig del av friluftslivet, både for nytte og glede på tur. Og gir disse rådene til dem som skal på tur akkurat nå.

1) Den som tenner bålet, har ansvar for det

Det betyr at du plikter å finne et lovlig, egnet sted for bålet ditt. Du er også ansvarlig for å slukke bålet før du forlater det. Hell på ekstra med vann, bare for å være sikker. Ulmebrann i tørr skog er farlig.

Dersom det oppstår skogbrann, kan du bli bøtelagt.

2) Bruk godkjente ildsteder

På kommunens nettsider kan du stort sett finne oversikt over hvilke opparbeide, godkjente ildsteder som finnes i ditt nærområde. Disse er merket, og kan benyttes hele året.

Turistforeningen oppfordrer generelt til å bruke allerede etablerte ildsteder i stedet for å lage mange nye. Husk sporløs ferdsel og hensynsfull oppførsel i naturen!

3) Kan jeg sanke ved fra naturen?

Du kan sanke den veden du trenger for å lage bål, men ikke ta unødig mye. Du må kun benytte nedfall og dødt trevirke, og aldri ødelegge friske trær (husk at noen eier skogen).

4) Tenn bål i fjæra, men ikke på svaberg

Det er faktisk ikke lov til å tenne bål på svaberg. Det kan oppleves trygt å fyre bål på stein, men svaberget kan sprekke – og du etterlater varige spor. Trekk ned til fjæra, nærme vann. Det er uansett mye tryggere!

5) Nei, det er ikke alt som bør brennes

Du har kanskje lært at «bare det er varmt nok, brenner det». Det stemmer nesten, men det betyr ikke at det er lurt. Organisk avfall og papir kan du brenne på bålet, alt annet tar du med hjem i søppelpose og kaster og sorterer på riktig vis.

Sørg for at det du brenner er helt borte før du slukker og forlater bålet, det er ikke hyggelig for neste gruppe å komme til ditt søppel.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer