Portugal

Madeira og portvin - naturligvis fra Portugal.

Publisert
Sist oppdatert

Mest kjent av de portugisiske vinene er kanskje portvinen og den grønne vinen – Vinho Verde. Vinho Verde er selvsagt ikke grønn, men ung – derfor navnet. Minho heter vindistriktet du skal reise til, om du er ute etter denne ung-vinen. Vinho maduro, derimot, er laget for lagring.: Reserva" og Garrafeira betyr vanligvis en langt bedre vin til en litt høyere pris.

Portvin

Portvin er røde og hvite sterkviner av druer fra øvre løp av elva Douro i Portugal. Vinen blir oppspritet med druebrennevin under gjæringen og har et alkoholinnhold på 18-20 prosent. Vintage kalles vin som har vært lagret på flasker 15—20 år. Slik vin er av særlig gode årganger. Den søte og kraftige portvinen var en vanlig dessertvin før i tiden.

Madeira

Madeira er en hetvin som kommer, som navnet angir, fra øya Madeira. Det finnes fire typer: Sercial som er lys, lett og tørr, og kan drikkes som apertiff, til suppe eller som tørr sherry. Verdelho som er gyllen og halvtørr, og kan fint erstatte cognacen etter midagen eller drikkes i følge med en god paté eller suppe. Boal eller bual som er gyllenbrun og søt, og godt kan drikkes til ost. Malvoise, malvasia eller Malmsey er mørkebrun og svært søt, og kan drikkes som dessert eller som erstatning til cognac.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer