Storbyferie:

Praha – i stjernenes fotspor

Byen der ny og gammel historie møtes og skaper uforglemmelige minner.

ALLE SKAL HIT: Karlsbroen er «obligatorisk» for førstegangsbesøkende til Praha. Gang nummer to kan du finne på noe annet. Foto: Odd Roar Lange
ALLE SKAL HIT: Karlsbroen er «obligatorisk» for førstegangsbesøkende til Praha. Gang nummer to kan du finne på noe annet. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

PRAHA (DinSide): Høsten er på hell og det er den beste tida for storbyferier. Og dersom du lar turen gå til alle byers mor, Praha, er jeg temmelig sikker på at du ikke blir skuffet. For byen er som en skattkiste når det gjelder både historie og opplevelser. Og det er bare å løfte blikket. For Praha er kjent som «Byen med hundre spir».

Å knyte slips kan være en utfordring for mange. Men vi har funnet en helt nydelig løsning på slipsfloka som alle kan få til! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Årsaken er byens imponerende samling av gotiske og barokke bygninger. Start derfor gjerne oppdagelsesturen med å utforske gamlebyens torg. Og husk å løfte blikket.

TETT I TETT: Praha har noen av europas fineste torg. Foto: Odd Roar Lange
TETT I TETT: Praha har noen av europas fineste torg. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Slottet imponerer

Deretter kan du ta turen til Prahas borg som er et slottet som ifølge Guinness’ rekordbok være det verdens største historiske slott.

Med sine 570 m langt og med en gjennomsnitt 130 meters bredde er det umulig å ikke bli imponert. Det sammen gjelder besøkene i noen av de mange vakre kirkene. Her får du en flott start på å oppleve byens rike historie.

UTSIKTEN: Slottet regnes som det eldste og største i sitt slag. Foto: Odd Roar Lange
UTSIKTEN: Slottet regnes som det eldste og største i sitt slag. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Mozarthistorie

Historisk er også The Mozart Hotel Prague som ligger bare en kort rusletur fra Karlsbroen og torget. Blant mange av byens fine hotell er nyrenoverte The Mozart Hotel Prague et godt valg.

– Hotellet het tidligere Smetana Hotel, men da de nye eierne overtok skiftet det navn som passet til historien, forteller den svenske hotelldirektøren Stefan Rådström, som har en hotellfortid blant annet fra Plaza Hotel i Oslo.

FRA OSLO TIL PRAHA: Stefan Rådström har en lang internasjonal hotellhistorie og er nå direktør ved boutiquehotellet The Mozart Hotel Prague. Foto: Odd Roar Lange
FRA OSLO TIL PRAHA: Stefan Rådström har en lang internasjonal hotellhistorie og er nå direktør ved boutiquehotellet The Mozart Hotel Prague. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Bak en heller beskjeden front har det femstjerners hotellet en vakker resepsjon, og to flotte bakhager som gjerne er åsted for ulike event.

– Og det var på et av rommene i hotellet at Wolfgang Amadeus Mozart spøkefullt ble låst inne i et av soverommene for å holde et løftet til eieren om å komponere ny musikk. Med bare en penn og litt papir begynte Mozart å skrive stykket «Six German Dances, K. 509» i flere timer. Da Mozart til slutt fullførte komposisjonen, spilte han hele balladen for eieren under et av deres mange ball, forteller Rådström.

Bar-turer

Like ved hotellet ligger Hemingway Bar, en relativt liten, autentisk bar i en av de gamle byens gater, gir betydelig oppmerksomhet til hans drikkevalg: absint, rom og champagne.

ØLHISTORIE: Bli med på omvisning i ølhistorien. Foto: Odd Roar Lange
ØLHISTORIE: Bli med på omvisning i ølhistorien. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Vil du ha andre musikalske opplevelser så kan et besøk Nasjonaloperaen eller Statsoperaen i Praha, der norske Per Boye Hansen har vært sjef de siste fire åra.

Ellers er øl den mest kjente drikken fra Tsjekkia. Og Praha har fått sitt eget besøkssenter for Pilsner Urquell som revolusjonerte ølbryggerkunsten for 180 år siden. Et besøk her er spennende enten du liker øl eller ei.

EGENHÅND: Ta en sykkeltur fra hotellet eller bli med på guidet tur i stilige veteranbiler. Foto: Odd Roar Lange
EGENHÅND: Ta en sykkeltur fra hotellet eller bli med på guidet tur i stilige veteranbiler. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Andre gode forslag for et spennende besøk er The Alchemist Bar eller Anonymous Shrink's Office hvor du treffer både fastboende og tilreisende.

Om du skal ha en gourmetopplevelse med lave skuldrer så er restaurant La Degustation et godt valg. Her vil Oldřich Sahajdák og hans team serverer en flerretters smaksmeny laget av tsjekkiske ingredienser inspirert av sentraleuropeisk mat.

Ut på vandring

Kom deg gjerne bort fra de mest befolkede torgene og bruene i sentrum. Oppdag heller Vinohrady-distriktet, som er et imponerende boligområde med alt fra elegant arkitektur, fantastiske restauranter og kafeer, kulturelle steder og grønne områder.

GOD STANDARD: Restaurant La Degustation er en av de beste restaurantene. Foto: Odd Roar Lange
GOD STANDARD: Restaurant La Degustation er en av de beste restaurantene. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Alt dette finner du bare noen minutter fra den historiske bykjernen. Her er vakkert dekorerte jugendfasader og gater med trær og alleer skaper en parisisk følelse. Kvaliteten på kafeene holder høyt nivå. Noe som gjør Vinohrady til et svært ettertraktet sted.

Besøk gjerne Žižkovs TV-tårn med de klatrende babyene. Og overalt i Praha finner du David Černýs kunstskulpturer. Den nyeste er gigantkvinnen Lilit som holder opp en husfasade på Vitkov Hill i Karlin.

UT OG SPISE: Praha er en by som en full av restauranter ute og inne. Foto: Odd Roar Lange
UT OG SPISE: Praha er en by som en full av restauranter ute og inne. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Du finner en populær park med den fantastiske Beergarden i Riegrovy sady som er kjent for sitt tsjekkiske øl og store smørbrød. Og om du har tid: besøk Vinohradská tržnice, et sted for design og shopping.


Smaken av Praha

Man kan selvsagt godt finne fine restauranter på egen hånd. Men mye morsommere er det å være med på en «Taste of Prague Food Tour».

Dette er en guidet tur der du både får en smak av Praha og samtidig lærer deg litt bedre å kjenne Prahas og byens innbyggere.

PÅ MUSEUM: Nasjonalmuseet er fylt av skatter og et av de mest fotograferte. Foto: Odd Roar Lange
PÅ MUSEUM: Nasjonalmuseet er fylt av skatter og et av de mest fotograferte. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Her får du historiene bak gatene, stedene og navnene. Og får spise tradisjonell mat som du ikke finner i de populære turistgatene.

Du får også et besøk på en restaurant med Michelin-stjerne på veggen, og selvsagt en bar helt utenom det vanlige.

Hør historier om barndommen til guidene, hør om livet i deres land, skikker, nåtid og fortida. Dette er turen der de vil forklare om tsjekkerne for deg. Å ja, du får selvsagt nyte deilig mat og drikke samtidig.

LOKALE MØTER: Ta heller en tur utenfor den indre bykjernen. Der treffer du de lokale. Foto: Odd Roar Lange
LOKALE MØTER: Ta heller en tur utenfor den indre bykjernen. Der treffer du de lokale. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Arven

Praha har en bemerkelsesverdig kulturell arv med et blomstrende kunstmiljø, klassiske konserter, operaforestillinger, og et mangfoldig utvalg av museer.

Besøker du Nasjonalmuseet eller det verdensberømte Nasjonalgalleriet får du et dypdykk i tsjekkisk kunst og historie.

BYLIV: Få med deg øyeblikkene i bygatene. Foto: Odd Roar Lange
BYLIV: Få med deg øyeblikkene i bygatene. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Tar du turen til O2 Arena kan du være med konsert med verdensstjerner, eller se hjemmekampene til ishockeylaget HC Sparta Praha i den tsjekkiske Extraligaen.

LOKALMAT: Matturen er en stor opplevelse. Ikke gå glipp av den. Foto: Odd Roar Lange
LOKALMAT: Matturen er en stor opplevelse. Ikke gå glipp av den. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

O2 Arena er den nest største ishockeyarenaen i Europa og du kommer dit enkelt ved å ta T-banen fra sentrum.

Bruene venter

Over elva Vitava er det en rekke bruer. Enten det er en ren gangbru eller det er for både gående og kjørende.

LOKALMAT: Matturen er en stor opplevelse. Ikke gå glipp av den. Foto: Odd Roar Lange
LOKALMAT: Matturen er en stor opplevelse. Ikke gå glipp av den. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Og Karlsbroen er en av Prahas mest ikoniske landemerker, siden den forbinder Gamlebyen med den nyere bydelen på motsatt side.

Karlsbroen har en total lengde på 515.8 meter og den ble ferdig bygget i 1402. Den vakre brua er dekorert med en rekke statuer og gateartistene finner gjerne sine plasser på brua. Her er det et yrende liv 24 timer i døgnet.

Kvelden i Praha

LYS I MØRKE: Det er vakkert i Praha også om kvelden. Foto: Odd Roar Lange
LYS I MØRKE: Det er vakkert i Praha også om kvelden. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Praha forvandler seg til en helt annen by om kvelden når de historiske bygningene blir opplyst, og kafeene og restaurantene langs elva fylles med atmosfære. En kveldstur langs elva er derfor en uforglemmelig opplevelse.

TRADISJON: Respesjonsområdet på The Mozart Hotel Prague er en studie verd. Foto: Odd Roar Lange
TRADISJON: Respesjonsområdet på The Mozart Hotel Prague er en studie verd. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Praha er en av Europas mest tilgjengelige byer, med en velfungerende og lett tilgjengelig offentlig transport og rimelige priser for mat, overnatting og aktiviteter. Dette gjør et storbybesøk til Praha til godt reisemål for de fleste budsjett.

Har du et tips til meg om Praha?

Har du et tips til meg om Praha?

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om Praha og ønsker å fortelle din historie på Norges største forbrukernettsted DinSide.no? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer