Praktiske tips

De fleste opplever kun små praktiske problemer med bytting,. Et tips er forarbeid - jo bedre forberedelse, jo bedre går byttet.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Hundrevis av familier i Norge velger boligbytte som ferieform. Her er noen av tipsene til deg som vil prøve for første gang.

Markedsfør deg

Det lønner seg å markedsføre bolig og område godt ovenfor prospektive byttere. Bilder er viktige, ha gjerne flere som du kan sende på e-post til de som er interesserte. Sy gjerne sammen en generell informasjon om land og område, med tips om hva man kan se og oppleve her. Tenk på hva du selv er ute etter, og hva du lurer på. Men selvfølgelig; ikke overdriv - du bør ikke lyve i boligannonsen din.

- Selv om noen skriver at de ønsker seg bolig i Sverige, kan de godt finne på å komme til Norge om du tar kontakt. Det kan rett og slett være at de ikke har tenkt på Norge, eller at de tenker på Skandinavia som ett område, sier Nina Solli i Intervac Norge.

Bli kjent

En liten bolig i paradiset Key West kan kanskje friste? Bilde fra Intervac Foto: Intervac
En liten bolig i paradiset Key West kan kanskje friste? Bilde fra Intervac Foto: Intervac Vis mer


Du må som regel sette av litt tid i forkant av bytteperioden til å bli kjent med de du skal bytte med. Mange brevveksler i månedsvis før selve byttet. I dag kan det vel det like gjerne foregå per e-post som per brev. Det betyr også at det ikke trenger ta så lang tid.

- Det er ikke noe praktisk i veien for å organisere bytting uken før avreise, forteller Solli.

Overgangsfase

Det kan være praktisk å organisere byttingen slik at byttefamilien din kommer til dere en dag før dere reiser, og at de likeså kommer tilbake en dag før dere drar derfra (eller omvendt). Da blir overgangen lettere for begge parter. Om det ikke er mulig, organiserer de fleste det slik at byttefamilien møtes av en nabo eller venner som gir en kort innføring og velkomst.

Varm velkomst

Det er ikke uvanlig å utveksle små gaver med familien du bytter med. Husk også å legge frem praktisk informasjon som kart, tips om severdigheter, viktige telefonnumre etc. Glem ikke å merke nøkler, si fra om koder på alarmen, bruksanvisning på gassgrillen, drivstofftype på bilen, hvor gressklipperen står etc.

Mange passer også hverandres kjæledyr, et praktisk alternativ til dyrepensjonat eller utenlandstransport.

Ta hensyn

Det er en selvfølgelighet å ønske velkommen i rent hus, både i eget og i boligen du låner. Det er også hyggelig å ønske velkommen med ledige kleshengere i skapene, ryddede hyller og skuffer slik at lånere får plass til eget tøy. Litt mat i skapene er også godt for tilreisende å finne ved ankomst.

Er det spesielle eiendeler du er redd for, kan du for eksempel låse av dette i et rom, en bod eller lignende.

Forsikringen

Det er mange som velger å byttelåne hverandres biler i tillegg til boligbyttet. Da må du huske å kontrollere at forsikringen dekker andre sjåfører. Mange sjekker også med forsikringen i forhold til innbo etc. Det er imidlertid mest sannsynlig at boligforsikringen dekker uavhengig av om du bor i boligen selv. Forsikringsselskapet kan sågar se det som en fordel at boligen er bebodd i ferien, fremfor at den står tom.

Bytteorganisasjonene hjelper deg med skriftlige standardavtaler både for boligbytte og bilbytte.

Tilbake til innledningen

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer