Turistskatt:

Prisen er klar

Så mye må du betale for å slippe inn i Storbritannia.

KOMMER TILBAKE: Turistene er på vei tilbake til Storbritannia. Nå vil britene skjerpe kontrollen om hvem som kommer. Foto: Odd Roar Lange
KOMMER TILBAKE: Turistene er på vei tilbake til Storbritannia. Nå vil britene skjerpe kontrollen om hvem som kommer. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert

Storbritannia slapp tidligere i år nyheten om at alle besøkende må betale turistskatt for å slippe inn. Dermed må også nordmenn forberede seg på en ny søknad og betaling før avreise.

Blir dyrere

Nå er detaljene for den nye ordningen klare. Skal du besøke England, Skottland, Wales, eller Nord-Irland må du altså forberede deg på å betale litt ekstra. Og da tenker vi ikke bare på at det britiske pundet er blitt dyrere for oss nordmenn.

En mann er pågrepet og flere sendt til sykehus etter at flydøra ble åpnet under flyvning i Sør-Korea fredag 26. mai. Reporter: Edward Stenlund. Video: Twitter Vis mer

Et nytt elektronisk reiseautorisasjonssystem (ETA) skal tre i kraft innen 2024 for alle internasjonale reisende som ankommer Storbritannia. Og britiske myndigheter har nettopp offentliggjort hvordan dette skal praktiseres - og hva det vil koste.

For å få innreisetillatelse må du betale en turistavgift, omtalt som turistskatt, på 10 pund (135 norske kroner).

ETA-en vil være gyldig i maksimalt to år, men bare til ditt nåværende pass går ut på dato, dersom det skjer før to år er gått.

Disse må ha ETA

Ifølge britiske myndigheter vil man ikke trenge ETA hvis man har britisk eller irsk pass, har arbeidstillatelse eller studieplass i Storbritannia.

Skal du besøke Storbritannia i inntil seks måneder for shopping og turisme, besøke familie og venner, forretninger eller kortvarige studier kan du søke om tillatelse via et elektronisk skjema. Dette blir kobler opp mot passet ditt.

Blir stanset

Uten tillatelse og pass vil du bli stanset seinest ved innreise, trolig allerede ved fly-, båt- eller togavgangen før turen til Storbritannia.

Den elektroniske tillatelsen er ikke et visum i bokstavelig forstand, men en enklere elektronisk tillatelse som kan kjøpes via en app eller nettside.

Britene håper at det nye skjemaet skal gi dem en bedre oversikt over hvem som besøker dem for kortere eller litt lengre tid.

Søknadene skal være ferdigbehandlet innen tre dager, lover britiske myndigheter.

Først ut

Reisende med pass fra Bahrain, Jordan, Kuwait, Oman, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater er først ut i den nye ordningen og må ha sine ETA på plass fra 22. februar neste år.

Andre nasjoner, heriblant Norge, får sin oppstartsdato litt seinere. Denne datoen er foreløpig ikke klar.

Tips meg om reiser til Storbritannia?

Tips meg om reiser til Storbritannia?

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om reiser til Storbritannia? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer