RISØR (DinSide): Ferske reker, loff, majones, dill og et glass tørr hvitvin. Denne lista kan få alle og enhver til å få vann i munnen.
Det er selve smaken av sommer for veldig mange, men visste du egentlig hva rekene koster?
Dyrere enn du tror
De fleste av oss går ut fra kiloprisen, eller eventuelt literprisen, på ferske reker.
Reker har ulike størrelser, men for enkelhets skyld kan du gå ut fra at en liter reker fra rekebåten på kaia tilsvarer 500 gram reker. Og 500 gram reker pluss tilbehør er det man regner til hver voksen person når man skal arrangere en rekefest.

Snakker vi altså om 500 gram reker med skall. For etter at skallet er fjernet sitter man igjen med langt mindre en et halvt kilo rekekjøtt.
I kø for sommergleder
Ved Risør Fiskemottak i «Den hvite by ved Skagerrak» dukker de første rekekundene opp i butikken like etter åpningstid. Og salget av ferske reker går unna, hånd i hånd med fiskemottakets legendariske fiskekaker.
Kiloprisen den første fredagen i august var kr 299.-

Mest reker for pengene
Men hvor mye spiselig reker er det egentlig i ett kilo reker? Jeg målte opp nøyaktig 1000 gram før jobben med å skille rekekjøtt fra skall startet opp.
Denne gangen ble jobben gjort svært nøye. Ikke en rekehale skulle gå til spille.
Den «faktiske» prisen
Og kontrollveiingen etter at jobben var unnagjort viser svaret på spørsmålet: 1 kilo reker i posen fra fiskebutikken ga 421 gram reker til kveldens sørlandsherremåltid.

- En stor misforståelse
Det vil si at bare 42 prosent av rekekiloet ender på bordet og kan nytes.
Det betyr igjen at ett kilo ferdig renskede reker koster 712 kroner. Sjokkerende dyrt, vil mange kanskje tenke. Verd hver eneste kroner, mener andre.

Hva gjør du med skallet?
De fleste kvitter seg med skallet ved å samle det i en pose, bære det ut i søppelkassa og kaste det der.
Dersom det er sol og varme og mange dager til søppelkassa tømmes, vil det være smart å legge rekeskall-posen i fryseren. Så gjelder det bare å huske å kaste det før renovasjonsbilen kommer neste gang.
Mangeårige kokk i Dagbladets fredagsbilag, Karla Siverts, hadde et mye bedre tips til deg: Kok suppe på rekeskallene.
Kaster du rekeskallene, går du glipp av fantastisk mat. Til denne suppa trenger du skallene fra et kilo reker - og har du allerede spist opp rekene, så kan du fint ha litt fisk i stedet.

Har du et reketips til meg?
Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om reker og sjømat i Sommer-Norge? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?