Rekordbillig å fly

Prisene på flyreiser stuper

Det har aldri vært så billig å fly som i 2019. 2020 blir enda billigere, skal vi tro ekspert.

VANLIG REISEMÅL: Å reise tur-retur New York fra Oslo var billigere enn noen gang i 2019, skal vi tro Norsk Flyprisindex. Foto: Shutterstock
VANLIG REISEMÅL: Å reise tur-retur New York fra Oslo var billigere enn noen gang i 2019, skal vi tro Norsk Flyprisindex. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flybilletter til interkontinentale reisemål har aldri vært billigere, enn de var i 2019 - og flere flyruter er målt til rekordlave priser. Det viser en undersøkelse fra prissammenligningssiden Travelmarket.no, som står bak Norsk Flyprisindex.

Gjennomsnittsprisen for flybilletter til de ti interkontinentale reisemålene i prissjekken er de laveste noensinne. Gjennomsnittsprisene fra Oslo har falt med 22 prosent, fra Bergen med 20 prosent og fra Trondheim med 19 prosent, siden 2010, skal vi tro statistikken.

Lenger ned i saken kan du se grafen som viser den interkontinentale prisutviklingen det siste tiåret.

Rekordbillig i 2019

Prisene har ikke bare falt fra 2010 til 2019, men de falt også fra 2018 til 2019. Gjennomsnittsprisen for en flybillett fra Oslo falt det siste året med 2,7 prosent, fra Trondheim med 3 prosent og fra Bergen med 2,4 prosent.

Blant flybillettene som ble målt til rekordlavt nivå i fjor, var flybilletter til New York, Rio de Janeiro, Beijing, Los Angeles.

REKORDBILLIG: Det har aldri vært billigere å fly til interkontinentale reisemål som Rio de Janeiro i Brasil. Og billigere skal det bli, ifølge ekspert. Foto: Shutterstock
REKORDBILLIG: Det har aldri vært billigere å fly til interkontinentale reisemål som Rio de Janeiro i Brasil. Og billigere skal det bli, ifølge ekspert. Foto: Shutterstock Vis mer

Følgende strekninger var rekordbillige i 2019:

  • OsloNew York (t/r): 1664 kroner
  • OsloLos Angeles (t/r): 2276 kroner
  • TrondheimLos Angeles (t/r): 2964 kroner
  • BergenBeijing: 3094 kroner
  • TrondheimBeijing: 3294 kroner
  • OsloRio de Janeiro: 3739 kroner
  • BergenRio de Janeiro: 4033 kroner
  • TrondheimSydney (t/r): 6466 kroner
Kilde: Norsk Flyprisindex
Kilde: Norsk Flyprisindex Vis mer

Ekspert: - Enda billigere i 2020

Den interkontinentale prisfesten er imidlertid ikke over ennå, skal vi tro Travelmarkets egen direktør og ekspert på området, Ole Stouby.

- Jeg anslår at flyprisene til interkontinentale reisemål vil falle ytterligere ti prosent i 2020. Konkurransen mellom flyselskapene er fortsatt beinhard, og ettersom jeg forventer at kapasiteten på nye og eksisterende ruter vil øke, vil forbrukerne få mulighet til enda billigere flybilletter, sier han.

Vær imidlertid oppmerksom på at turen kan bli dyrere, om kronekursen er dårlig.

Nordmenn er tidlig ute

Ifølge Ticket Feriereiser er januar tradisjonelt blitt en måned for å bestille flyreiser, hvor både vinter-, påske- og sommerferiereisene blir sikret. Nå bestiller folk turene tettere på, skal vi tro selskapet.

Om undersøkelsen

Hver måned foretar Dansk Flyprisindex en prissjekk fire uker før avreise, hvor det søkes fra de aktuelle flyplassene til alle de ti destinasjonene. Gjennomsnittsprisene for de tolv årlige prissjekkene samles ved slutten av året, og danner grunnlaget for denne undersøkelsen. Alle prisene i prissjekken er inkl. skatter og avgifter.

- Vanligvis har det vært sommerreiser folk flest har bestilt i januar. De siste årene har vi imidlertid sett en vriding mot et mer avventende bestillingsmønster, der vi heller bestiller tetter på avreise. Denne trenden er ytterligere forsterket i år, sier markeds- og administrasjonssjef Ellen Wolff Andresen i Ticket Feriereiser.

Av reisene som ble bestilt hos dem, i perioden 1. til 19. januar i år, har hele 77 prosent avreise frem til og med april, mens bare 21 prosent har avreise i sommer. Tilsvarende tall i 2019 var henholdsvis 74 og 23 prosent.

«FORBUDT» BILLIG: Å reise til Beijing fra Bergen eller Trondheim var rekordbillig i 2019, ifølge Norsk Flyprisindex. Foto: Shutterstock
«FORBUDT» BILLIG: Å reise til Beijing fra Bergen eller Trondheim var rekordbillig i 2019, ifølge Norsk Flyprisindex. Foto: Shutterstock Vis mer

Lave priser og stort utvalg

Med lave flypriser og et fortsatt stort utvalg mener Wolff Andresen den beste tiden til å bestille utenlandsreisen er nå. Både charter- og flyselskapene har kampanjer i januar, som hun mener gir mulighet for å sikre seg ferie til gode priser.

- Muligheten for gode priser gjelder fremfor alt på sommerreiser fordi man kan benytte seg av charter- og flyselskapenes bestill tidlig-rabatter, og man har dessuten god tilgang på de beste avgangene og hotellene, sier markeds- og administrasjonssjefen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer