Priskrig på sprit

Danske avgiftskutt gir billigere drikke om bord på fergene, og du kan spare inntil 66 prosent på å handle der det er billigst. Men det er ikke gitt at du gjør den beste handelen på båten.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Danske myndigheters beslutning om avgiftskutt på sprit og tobakk, gir også billigere varer om bord på danskebåtene. Alle fergeselskaper som trafikkerer danske havner fra Norge, melder at de vil kutte i prisene på taxfreevarene om bord.

Danske priskutt på sprit og tobakk forplanter seg over på fergenes taxfree utsalg.
Danske priskutt på sprit og tobakk forplanter seg over på fergenes taxfree utsalg. Vis mer


Også finske myndigheter senker sine alkoholavgifter. Dette fører til at svenske myndigheter er antatt å komme med avgiftsreduksjoner fra neste år. I Norge melder myndighetene at de vil se an situasjonen, og varsler foreløpig ingen avgiftskutt.

Dobbel pris

De danske priskuttene gir i flere tilfeller at du kan få varene til halv pris i forhold til på norske vinmonopol. En flaske med Linie Aquavit koster for eksempel dobbelt så mye på polet som i danske butikker nå etter 1. oktober. Og enda mer kan du spare på fergene, selv om det ikke er gitt at taxfreeprisene er lavere enn prisene på land i Danmark.

 • Sprit til halv pris - se prisforskjellene

 • Skroll ned for mer.

  Sterkere vare – mest priskutt

  Jo sterkere vare, jo større priskutt. Det er tilfellet i danske butikker nå. På danskefergene er det også kun spritvarer samt tobakk som får merke priskutt, men hvor mye som kuttes varierer stort. Butikksjefen på Color Lines rute til Hirtshals forteller at det er de blanke spritvarene som kuttes mest i pris.

  Selskapene kutter priser på fergene som går til Danmark.
  Selskapene kutter priser på fergene som går til Danmark. Vis mer


  - Vodka, gin, rom, akevitt og bitter kuttes mye i pris, mens det er litt mer ujevnt hvor mye vi reduserer prisene på whisky og konjakk. Noen settes mye ned, som for eksempel Famous Grouse som går fra 239 til 189 kroner, mens andre forblir uendret, som Remy Martin VSOP og Chivas Regal. (Begge de sistnevnte var med i DinSides lille prisundersøkelse. Red.anm.)

  Produktsjef på Stena Saga, Håkan Wennerblom, sier at de vil forholde seg til prisene som settes i Frederikshavn, og at selskapet vil ha fleksible priser.

  - Vi har som målsetning å legge prisene under dansk nivå - man skal tjene penger på å handle om bord. Eksakt hvilke priser hvert enkelt produkt vil selges for står altså i forhold til hvilke priser de danske kjøpmennene setter.

  Fjordline forteller at de kutter prisene på danmarksruten.

  - Reduksjonen varierer noe fra produkt til produkt, men i snitt er det på cirka 35 prosent, forteller informasjonssjef Atle Kvamme.

  - Det fratar oss selvsagt inntekter på en del millioner, men mye av dette håper vi kan kompenseres gjennom flere gjester om bord og dermed økt salg. Det er også fortsatt mange av våre gjester som ikke kjøper kvoten sin på reiser med oss.

  Svenskene kjemper på alle kanter


  Også svenskene lar seg lokke av lave danske priser. Med store prisforskjeller mellom samme varer i de to landene, og priskutt i Finland i tillegg, forventes det at svenskene om ikke lenge må gjøre noe med avgiftsnivået sitt. I dag får nemlig svenskene ta med seg fem liter sprit, seks liter sterkvin, 52 liter vin og 64 liter øl fra andre EU-land. Handelslekkasjen kan bli betydelig.

 • Svenskene i kø for dansk sprit
 • Verktøy for reiselyst


  Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted. Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv. Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer