Fly Norwegian, SAS eller Wizzair i Norge?

Priskrigen er i gang

Norwegian legger prisene ned på Wizzair-nivå etter annonseringen av ny konkurrent innenriks i Norge. Wizz Air svarer med enda lavere priser.

PRISKRIG I NORGE: Wizz Air starter å fly innenriks i Norge i november. Det har utløst prispress på rutene til Bergen, Trondheim og Tromsø. Foto: NTB scanpix
PRISKRIG I NORGE: Wizz Air starter å fly innenriks i Norge i november. Det har utløst prispress på rutene til Bergen, Trondheim og Tromsø. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Denne uka ble det kjent at Wizz Air skal etablere seg på det norske innenriksmarkedet.

Flyselskapet er det tredje største lavprisselskapet i Europa, etter Ryanair og EasyJet.

Fra 5. november starter de daglige ruter mellom Oslo lufthavn og de tre byene Berge, Trondheim og Tromsø.

Ved lansering ble start-prisene annonsert til 199 kroner for billigste billett én vei.

Dagen etter lanseringen, har Norwegian lagt ut kampanjebilletter til nettopp disse tre strekningene. Og kampanjeprisen er 199 kroner én vei, for billigste billett.

To dager etter lanseringen, og etter at Norwegian har satt ned sine priser, har Wizz Air satt ned sine priser ytterligere: Vi finner da billetter til 163 kroner én vei.

På spørsmål om de gjør dette fordi Norwegian nå setter ned prisene, svarer Wizz Air:

- Passasjerer kan kjøpe innenriksbilletter i Norge for 177 kroner i dag, fordi vi har en kampanje som gir kundene rabatt på opptil 30 prosent. Vår prising er dynamisk og følger markedet og etterspørselen, sier Andras Rado i Wizz Air til Dinside.

Vi har prissjekket de tre strekningene som det nå blir økt konkurranse på - og samtidig sett på hva du får og til hvilke tider du kan fly.

NB: Her svinger prisene mye og raskt akkurat nå. Vi må ta forbehold om plutselige endringer som følge av priskonkurransen. Dette vil også du oppleve, som skal kjøpe flybilletter nå.

Foreløpig har ungarske Wizz Air lagt opp til et begrenset antall flyginger sett i forhold til rutetilbudet til Norwegian og SAS - noe som kan bety mye for deg som skal velge flyselskap.

Dette kan du lese mer om lenger ned i artikkelen.

Konkurransen: Dette sier Norwegian og SAS

Vi har spurt Norwegian og SAS hva de tenker om den nye konkurrenten, hvordan de tenker å svare på den, om de tenker å sette ned prisene - og om de tenker det er levedyktig for flyselskapene med så lave priser.

Informasjonsdirektør i Norwegian, Lasse Sandaker-Nielsen, sier til Dinside at de allerede har sett god respons på 199-kronerstilbudet og at de også vil tilby lave priser framover:

- Vi er vant til å konkurrere og har absolutt til hensikt å tilby lave priser framover. Vi har fått god respons på salget, og det er vel et bevis på at det norske folk setter pris på Norwegian og vårt produkt, sier Sandaker-Nielsen.

John Eckhoff, pressesjef i SAS i Norge, sier til Dinside at det er begrenset hva de kan si om prising av billetter.

- Vi opererer i et marked der konkurrentene følger hverandre tett, og ett av SAS mange fortrinn er konkurransedyktige priser. Våre priser er dynamiske, det vil se at de styres etter tilbud og etterspørsel. Dersom du er fleksibel på reisetidspunkt, vil du ofte finne mange gode tilbud. Spesielt hvis du er tidlig ute med din bestilling, sier Eckhoff.

Flyprisene

Vi har sjekket priser på noen utvalgte datoer på de tre strekningene som Wizz Air nå skal starte opp. Wizz Air har første flyginger 5. november.

Husk at dette kun er priseksempler. Du bør selv sjekke tilbudene hos flere selskaper på dine foretrukne reisedatoer, før du handler.

Og som du kan se av prisene nedenfor:

Skal du ha med mer enn ei veske under setet foran deg, bør du sjekke prisene hos flere flyselskap før du handler - for der kan situasjonen med pristoppene være snudd på hodet:

(Prisene er innhentet formiddag 8. oktober og er for tur/retur. Vi tar forbehold om feil og prisendringer.)

Oslo-Trondheim t/r

Flyselskap/ dato Billigst Medium Max Flytider
5.-8.nov:
Wizz Air32710491439Ut 12.40, retur 8.10
Norwegian3986782414Ut formiddag/ettermiddag, retur 10.40
SAS9582498Ut hele dagen, retur 10.25
19.-27.des:
Wizz Air60818802380Ut hele dagen, retur hele dagen
Norwegian121614962414Ut 8.55, retur hele dagen
SAS18982498Ut hele dagen, retur hele dagen

Merk deg at Wizz Air er billigst på den laveste prisen - men at de faktisk i mange tilfeller må se seg slått av både Norwegian og til dels SAS - når vi ser på prisene på de andre billettypene, med mer bagasje inkludert.

Merk deg at du kan kjøpe til både ekstra håndbagasje og ekstra innsjekket bagasje hos Wizz, i stedet for å kjøpe deg opp i billettype: Du kan da regne med et tillegg til billigste billett på 130 kroner en vei for ekstra håndbagasje eller 200 kroner for innsjekket bagasje.

Oslo-Bergen t/r

Flyselskap/dato Billigst Medium Max Flytider
13.-15.nov
Wizz Air32710491439Ut morgen/ ettermiddag, retur 11.10
Norwegian75810382414Ut morgen/ kveld, retur morgen/ kveld
SAS14282398Ut morgen, retur formiddag / etterm.
19.-27.des
Wizz Air77820502550Ut hele dagen, retur hele dagen
Norwegian121614962414Ut morgen, retur etterm.
SAS18982398Ut morgen/etterm., retur morgen

Oslo-Tromsø er der prisene svinger mest - og jula ser ut til å være spesielt høyt priset.

Oslo-Tromsø t/r

Flyselskap/dato Billigst Medium Max Flytider
5.-8.nov
Wizz Air47411961586Kveld
Norwegian3986782914Ut formiddag/kveld, retur etterm.
SAS15782598Ut morgen,retur kveld
19.-27.des
Wizz Air88821602660Ut morgen/kveld, retur formiddag/kveld
Norwegian207623563354Ut morgen, retur hele dagen
SAS35474396Ut formiddag, retur hele dagen

Bagasje: Hva kan du ha med?

Pass på at du setter deg inn i bagasjereglene før du bestiller billett, slik at du kjøper en billett som dekker det du har behov for.

De billigste billettene hos Wizz Air og Norwegian er kun inkludert en liten håndbagasje som du kan få inn under setet foran deg.

Dersom du vil ha med en større håndbagasje som du vil legge i hattehylla, må du betale mer eller oppgradere til en billett hvor dette er inkludert. SAS selger ikke billetter hvor du kun kan ha med håndbagasje som legges under setet foran.

Wizz Airs nest billigste billett er inkludert håndbagasje i hattehylla samt 20 kg innsjekket bagasje, mens den dyreste billetten er inkludert 32 kilo innsjekket bagasje - i tillegg til flere fordeler.

  • Du kan betale tillegg for innsjekket bagasje, det koster 200 kr en vei
  • Du kan kjøpe til «Wizz priority», til billigste billett, og få håndbagasje i hattehylla i tillegg til den under setet: Det koster 130 kr en vei

Norwegians nest billigste billett er inkludert håndbagasje i hattehylla og 23 kg innsjekket bagasje. Dyreste billett er inkludert to kolli innsjekket bagasje à 23 kilo - i tillegg til flere fordeler.

SAS' billigste billett kan sammenliknes med de nest billigste hos Norwegian og Wizz Air, og er inkludert håndbagasje i hattehylla samt 23 kg innsjekket bagasje. Dyreste billett er inkludert 2 innsjekket bagasje, à 23 kg - i tillegg til flere fordeler.

Wizz Air, billigste billett: Inkluderer håndbagasje (40 x 30 x 20 cm) i kabinen, plassert under setet.

Norwegian, billigste billett: Inkluderer liten veske under setet (30×20×38 cm).

Prisene: Hva er inkludert?

Før du bestemmer deg for flybilletter, bør du alltid sjekke nøye hva som er inkludert. Har du behov for å ha med mer enn ei veske som du kan dytte under setet foran, holder det for eksempel ikke med de billigste billettene hos Norwegian og Wizz Air. Da må du gå for en dyrere billett. Og da kan regnestykket raskt se helt annerledes ut.

SAS selger eksempelvis ingen billetter med kun «bagasje under setet foran».

Har du andre spesielle ønsker eller behov, bør du selvsagt også ta dette med i kalkuleringen før du bestiller - for dette kan også slå ut på prissammenlikningen og gjøre at et annet flyselskap er billigere enn det som var utgangspunktet.

Flytidene er selvsagt også et aspekt du bør vurdere: Skal du på en helgetur, er det kanskje ingen vits i å spare på returbilletten dersom dette betyr at du må reise hjem søndag morgen - da blir oppholdet mye kortere enn det egentlig behøver å være …

Flytidene: Dette bør du vite

Wizz Air åpner med fire daglige flyginger på strekningene Oslo-Bergen og Oslo-Trondheim, og to daglige Oslo-Tromsø. Dette betyr en flyging nordover og en flyging sørover, for Oslo-Tromsøs del - og likedan to i hver retning for de andre strekningene.

Valgmulighetene når det kommer til hvilken tid på dagen du ønsker å reise, er dermed mer begrenset hos Wizz Air, enn hos konkurrerende SAS og Norwegian per i dag.

Norwegian har for eksempel 7-8 flyginger hver vei til Trondheim i november, og SAS har 6-9 på samme strekning, litt avhengig av ukedag etc.

Men ifølge bookingplanen til Wizz Air, ser det ut til at de utvider rutetilbudet etterhvert; det er for eksempel satt opp seks til åtte daglige avganger til Trondheim i desember.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer