Prut på en smaragd

BOGOTÁ/COLOMBIA: Midt på gaten selges det plommestore smaragder. Prisen diskuterer du deg frem til.

Foto: Inga Holst
Foto: Inga Holst Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- En smaragd til en ring? Eller fem små til et armbånd, señora?

Plaza del Rosaria i sentrum av Colombias hovedstad, Bogotá, er smaragdhandlernes salgskontor. Her, midt på gaten mellom fruktboder og skopussere, kan du prute på smaragder i alle størrelser. Det sies at det er umulig å sette en fast pris på en smaragd, fordi prisen bestemmes av kjøperens hjerte. Ekspertene holder seg likevel til følgende kvalitetskriterier:

Liv, spill i stenen Farge Renhet Størrelse Form

Du kan handle både på gata, i boder og butikker. Pruting er lurt - vi hadde ingen problemer med å få steiner til halv pris av opprinnelig tilbud. Det er nok enklest å prute på steiner av lavere kvalitet.

Store attraksjoner

Det er mye kriminalitet i Bogotá, men smaragdmarkedet og de tilhørende gatene regnes for å være trygge; smaragdhandlerne er alle bevæpnet og et angrep på en forhandler regnes som et angrep på alle. Den vanligste dødsårsaken i Colombia er ifølge CNN drap med våpen (101 per 100.000 døde i 1990), men den colombianske ambassaden i Oslo opplyser at drapstallene har gått ned med 40 prosent de siste to årene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer