Qantas A380: Fant olje på feil sted

Etter ulykken der et av Qantas A380-fly måtte nødlande, har det blitt funnet feil også med andre fly.

Foto: Qantas
Foto: Qantas Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Qantas' ingeniører har funntet olje "der det ikke burde vært olje" i flymotorer til flere av flyselskapets kjempejumboer. Dermed blir alle A380-fly satt på bakken mens flere undersøkelser blir gjort, skriver Sydney Morning Herald.

Hvorvidt oljelekkasje var årsaken til ulykken i forrige uke der en av motorene på et A380-fly eksploderte vites foreløpig ikke. Det fulle passasjerflyet ble nødt til å nødlande i Singapore. Ingen kom til skade.

- Dette er nye motorer på nye fly. De skulle ikke ha slike problemer på dette tidspunkt, så dette har gitt oss indikasjoner på hvilket område vi skal fokusere på i videre undersøkelser, sa Qantas-sjef Alan Joyce på en pressekonferanse mandag 8. november.

- Qantas vil ikke sette noen av A380-flyene tilbake i trafikk før vi er sikre på at problemet har blitt identifisert og løst.

Dyre problemer

Qantas har totalt seks A380-fly, og alle har stått på bakken siden ulykken torsdag. Dette koster naturlig nok flyselskapet store summer. Airbus sasmarbeider nå med Qantas for å finne ut hva som kan være galt med Rolls-Royce-motorene. Qantas-sjefen kunne ikke si om flyselskapet ville kreve kompensasjon for tapte inntekter fra Airbus og Rolls-Royce.

Airbus A380 kommer med to motorversjoner - enten britiske Rolls-Royce Trent 900, eller Engine Alliance GP7000, en flymotor som er utviklet av de amerikanske selskapene General Electric og Pratt and Whitney. Rundt 70 prosent av flyselskapene som har kjøpt eller har bestillinger på A380 har valgt Rolls-Royce-motoren. Dersom det viser seg at det er en produsentfeil som har ført til problemene for Qantas, kan dette bli veldig dyrt for Airbus og Rolls-Royce. Viser det seg at problemene skyldes mangelfullt ettersyn av motorene, er det Qantas som vil få et hardt skudd for baugen.

Les også: Hvilken A380 er råest?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer