Rabatt på flyet med egen kopp

Reisende som har med egen kopp belønnes med rabatter på fly og flyplasser.

RABATT OM BORD: Har du med egen kopp, kan du få rabatt ved kjøp av varm drikke om bord hos flere flyselskaper. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
RABATT OM BORD: Har du med egen kopp, kan du få rabatt ved kjøp av varm drikke om bord hos flere flyselskaper. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert

Kampen for å redusere produksjon av avfall viser seg på mange måter i reisebransjen. Det er mange år siden hotellene begynte å kutte avfall ved å bytte de små engangsflakongene med såper og liknende med faste og større dispensere på hotellrommene.

Tidligere denne måneden gikk flyplassen i San Francisco ut med meldingen om at det fra 20. august vil være forbudt å selge vannflasker i plast på flyplassen. Dette er første skritt på veien mot målet om å bli verdens første flyplass med null produksjon av søppel, innen 2021.

Et annet, ikke så drastisk grep, har i løpet av det siste året dukket opp på flere flyplasser og flyselskaper:

Har du med din egen kopp, kan du faktisk få rabatt på kaffe og annen varm drikke, om bord på fly.

Fly med egen kopp

Det amerikanske flybladet Airline Trends forteller om flere flyselskaper som nå tilbyr kundene sine rabatt på varm drikke om bord, dersom kunden har med sin egen kopp:

Slik lager du varme pølser og Rett i koppen på flyet! Ta med termos gjennom sikkerhetskontrollen, fyll den opp med varmt vann på en kafé og slipp unna den dyre flymaten. Vis mer

Lufthansa-eide Eurowings gir passasjerer 20 prosent rabatt på utvalgte varme drikker hvis du har med din egen kopp. Du får da en kaffe for 2 euro i stedet for 2,50 euro.

Lavprisselskapet EasyJet gir reisende med egen kopp en rabatt på 0,50 pund eller 0,50 euro på all varm drikke fra ombordmenyen.

British Airways gir en rabatt på 0,15 pund på varm drikke, når du har med egen kopp.

Kjenner du til flere flyselskaper med liknende ordninger? Tips gjerne om det i debatten nedenfor.

- Noe vi absolutt kan vurdere

Astrid Mannion-Gibson, talsperson i Norwegian. Foto: Norwegian
Astrid Mannion-Gibson, talsperson i Norwegian. Foto: Norwegian Vis mer

Også de skandinaviske flyselskapene SAS og Norwegian jobber kontinuerlig med å bli mer miljøvennlige, på mange plan. Ingen av selskapene har en rabatt for reisende med egen kopp på nåværende tidspunkt, men både Astrid Mannion-Gibson, talsperson i Norwegian, og Knut Morten Johansen, informasjonssjef for SAS i Norge, sier til Dinside at de synes miljøaspektet ved en slik ordning er interessant.

- En rabatt til reisende som har med egen kopp om bord er ikke noe vi jobber med akkurat nå, men som vi absolutt kan vurdere å innføre, sier Astrid Mannion-Gibson, talsperson i Norwegian til Dinside.

Hun påpeker at selv om nye fly og ny teknologi er det viktigste for å redusere utslipp, så jobber de aktivt med å identifisere andre miljøbesparende tiltak.

Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS.
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer

- Lettere seter og toaletter er to eksempler. Samtidig jobber vi med å redusere emballasje og plast om bord og fjerner nå skjermene om bord våre nye kortdistansefly, som vil redusere vekt og utslipp. Forhåndsbestilling av mat er også tilgjengelig på lengre flyginger, noe som reduserer matsvinn, sier Mannion-Gibson.

Johansen i SAS sier til Dinside at de har stort fokus på miljø, men at rabatter ved bruk av gjenbrukskopper om bord ikke er noe vi vil få se hos dem med det første.

- Ingen planer om dette fra vår side, men miljøaspektet er jo interessant i seg selv. Dette har stort fokus hos oss gjennom at vi nå i vårt nye maktkonsept New Nordic benytter resirkulerbare materialer, og hvor maten er både økologisk og ideelt sett så kortreist som mulig, sier Johansen til Dinside.

Flyplass med rabatt

Rabatter for å ha med egen kopp er mer etablert å landjorda, dog kanskje ikke så mye på flyplasser. Men Frankfurt flyplass har i et par år hatt rabatt til kunder som har med egen kopp når de kjøper varm drikke. Du får opptil 0,50 euro i rabatt ved å fylle din egen kopp i stedet for å kjøpe pappkrus på serveringsstedet.

Men som Dinside har skrevet om tidligere, er det ikke alltid en medbrakt gjenbrukskopp er mer miljøvennlig enn en engangskopp.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer