Første gang på båtferie

Råder båtfolket: - Begynn forsiktig

- Jeg har aldri sett mannen min seile, men jeg får bare stole på han, ler Inga Marit (44). Nå drar familien på fire på sin første båtferie noensinne.

FØRSTE BÅTFERIE: Far Lars Kjetil Folgerø (53), kona Inga Marit (44) og døtrene Vilde (13) og Leah (14), har leid seg en seilbåt for sommeren. Nå drar familien fra Bergen på sin aller første båtferie sammen. Foto: Privat.
FØRSTE BÅTFERIE: Far Lars Kjetil Folgerø (53), kona Inga Marit (44) og døtrene Vilde (13) og Leah (14), har leid seg en seilbåt for sommeren. Nå drar familien fra Bergen på sin aller første båtferie sammen. Foto: Privat. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg var veldig sjøsyk som liten, så det byr meg egentlig imot å være i båt. Jeg føler at jeg mister litt kontrollen, og med én gang det blir litt for mye bølger vil jeg helst på land igjen, smiler Inga Marit Folgerø (44).

Hun kaller seg selv en ekte landkrabbe - ikke rart at hun er litt betenkt før årets sommerferie med familien. Likevel var det hennes forslag at hun, mannen, Lars Kjetil (53) og deres to døtre, Vilde (13) og Leah (14), skulle leie seg en seilbåt og bruke en ferieuke ombord på denne.

Nå er gjengen mildt sagt spente på hvordan dette skal gå.

Lover å ha kontroll

19. juli tar familien fra Bergen sjansen og heiser seil i en Maxi Fenix 1983-modell, en 28 fot seilbåt, for å nyte sommerferien ombord i syv dager.

- Vi eier ikke båt selv, og i og med at vi egentlig trives godt på fjellturer, har vi ikke reist på båtferie før. Terskelen for å leie seg en båt har vært høyere, og hadde det ikke vært for corona, hadde vi heller dratt til Paris og Spania. Men nå valgte vi i stedet å bruke pengene vi har satt av til å gjøre noe helt annet, smiler Lars Kjetil.

I og med at dette blir første familieferie på båt, vedgår han at det kribler litt i magen.

- Kona og jentene er spente, men de er noen tøffinger. Og så har jeg lovet dem at jeg har kontrollen, og så håper vi på bra vær, da, humrer han videre.

Vant med ferger

Det skal sies at Lars Kjetil er kjent med båt og sjø fra før av. Han har vokst opp med båt på Bømlo, og i dag jobber han som marineoffiser i sjøforsvaret.

Men det blir likevel noe helt annet å være førstegangsreisende til sjøs som familie.

FØRSTEREISJENTENE: Det er det damene i familien kaller seg. De stoler på at far i huset seiler med stø kurs, men er også innstilt på å tilegne seg mer kunnskap om båt underveis. Foto: Privat.
FØRSTEREISJENTENE: Det er det damene i familien kaller seg. De stoler på at far i huset seiler med stø kurs, men er også innstilt på å tilegne seg mer kunnskap om båt underveis. Foto: Privat. Vis mer

- Mine døtre og min kone har jo ikke vært vant til noe annet enn å reise med ferger og danskebåten!

Gjengen skal ikke gå for hardt ut. Planen er å tilbringe mesteparten av tiden i Lysefjorden i Rogaland for å oppleve land fra sjøen og blant annet se på Prekestolen.

- Vi reiser ikke lenger sørover ut i åpent område, det tar vi ikke sjansen på, vedgår Lars Kjetil.

Men de gleder seg til å oppleve noe nytt sammen.

- Det er noe helt eget å være på sjøen kontra på land. Særlig på Vestlandet kan vi være heldige å finne en egen øy å ankre opp ved, og gjerne finne en strand vi har for oss selv. Naturopplevelsen blir helt annerledes, mener Lars Kjetil.

Livsviktige båtråd

Å tilbringe familieferien i båt, kan bli en unik og minnerik opplevelse, men det gjelder å være godt forberedt på at hygge fort kan forandre seg til uhygge dersom vær og vind kommer brått på.

EIGIL ANDERSEN: Senior kommunikasjonsrådgiver hos Redningsselskapet. Foto: Privat.
EIGIL ANDERSEN: Senior kommunikasjonsrådgiver hos Redningsselskapet. Foto: Privat. Vis mer

Det understreker Eigil Andersen, senior kommunikasjonsrådgiver hos Redningsselskapet:

- Hvis det er første sommeren i båt kan det være greit å begynne forsiktig til du har lært båten din å kjenne og mestrer havets mange fasetter, sier Andersen.

Han anbefaler å holde seg nær land i et område dere kjenner godt før dere legger ut på en eventuell langtur.

- Ta dere tid til å ta ting steg for steg. Vent med å krysse åpne havstrekninger til dere vet at båten og dere tåler en omgang med grov sjø, råder han.

Det er flere faktorer som bør være på plass før dere legger ut på båtferie.

Eigil Andersen har følgende tips:

  • Ha det livsviktige utstyret i orden. Båt, motor, riktig type redningsvest til alle om bord, dødmannsknapp, en kanne med ekstra drivstoff og kommunikasjon, som en VHF-radio eller en mobil i en vanntett pose.
  • Still godt forberedt til start. Vit hvor dere skal, sett dere inn i hvordan dere kommer dit.
  • Er det første gang dere ferierer i båt er det alltid en ekstra sikkerhet i å slå seg sammen med andre. Spesielt hvis dere skal langt.
  • Før dere drar på båtferie er det lurt å la hele familien øve på å være tur i båt. La alle i familien bli kjent med båten og la flere enn far ha kunnskap og kompetanse i hvordan det er å holde i roret. Øv på hvordan det er å være om bord i båten i dårlig vær og sjø, og tren på hva dere skal gjøre hvis uhellet skulle være ute, for eksempel en «mann over bord»-øvelse.

Ifølge Redningsselskapet er grunnstøtinger den vanligste enkeltulykken til sjøs, opplyser Andersen.

- Årsaken til at dette skjer med så mange, er sammensatt. Men det handler om å gjøre seg kjent med forholdene før man legger ut på tur, og ikke minst om å løfte blikket, senke farten og følge med når man er på tur. I en sommer som kommer til å bli tidenes båtsommer vil det bli spesielt viktig, understreker han.

Slik forbereder de seg

Familien Folgerø forbereder seg så godt de kan, og tenker at noe av det viktigste er å planlegge selve reiseruten.

- Jeg har fått sjøkart på data og mobil, en seilbåt stikker litt dypt ned, så jeg må ha klart for meg hvor vi kan seile, og hvor det kan være greit å fortøye. I seilbåten har man jo hele huset med seg, og vi vil fortøye inne i en vik hvor det er vindstille, og kose oss mens vi ser på solnedgangen, sier Lars Kjetil.

I tillegg til det viktigste sikkerhetsutstyret, har de med seg en ekstra jolle med påhengsmotor på slep, og nok turmat i pose i siden det ikke er kjøleskap på seilbåten.

- Jeg skal også forberede jentene med å gå gjennom båten og vise dem hvor de finner forskjellig utstyr og hvordan de bruker det, hvordan man setter seil, starter og stopper motoren, og hva slags farer man må være obs på. Så må vi snakke om hvordan de skal oppføre seg i båten, og hvordan de bruker radioen, forklarer Lars Kjetil.

I første del av seilingen, vil faren vise døtrene hvordan de skal styre og stoppe båten.

- Hvis jeg faller uti vannet er det jo greit at de kan snu og plukke meg opp!, ler han.

Kona, Inga Marit, forsikrer at de har med seg reisesyketabletter og godt med varme klær.

Høye forventninger

- Jeg og døtrene våre kaller oss førstereisejentene, vi gleder oss til å lære å heise seil, båtknuter, fiske og oppleve land fra havet. Noe av grunnen til at vi velger båtferie fremfor bilferie, er jo at vi liker å oppsøke det som er litt mer avsidesliggende. Vi vil oppleve noe nytt av Norge, noe litt mer eksotisk, proklamerer Inga Marit.

Hun vedgår at Lars Kjetil har skrudd opp forventningene hennes ved å beskrive hvordan turen kan bli.

- Når vi skrur av motoren og seiler med vinden i ett med naturen, og griller fersk fisk mens vi koser oss i solen. Det høres helt himmelsk ut!

Blir det skikkelig ruskevær, er gjengen inneforstått med at det er ingen skam å snu. Det skal være trivelig på båttur.

Til tross for at det kribler litt i magen, har Inga Marit bestemt seg for å gå inn i båtferien med et positivt sinn:

- Jeg har aldri sett mannen min seile, da. Men han er jo god på alt mulig, så jeg får bare stole på ham!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer