Raser: - Avskyelig

Restauranter med omstridt praksis.

TIPSREGISTER: Tipser du dårlig på en av de dyrere restaurantene i St. Tropez, risikerer du ikke å få bord en annen gang. Foto: Rasto SK / Shutterstock / NTB
TIPSREGISTER: Tipser du dårlig på en av de dyrere restaurantene i St. Tropez, risikerer du ikke å få bord en annen gang. Foto: Rasto SK / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

I Saint-Tropez, som ligger franske rivieraen, har utenlandske turister fått erfare at det ikke er spesielt enkelt å få bord på en av de mange restaurantene. Og hvis du er så heldig at du får et bord, bør du være forberedt på å bla opp.

Hetebølge og skogbranner herjer i Sør-Europa. Reiseekspert Odd Roar Lange forklarer hvorfor mange vil slutte å reise til land som Hellas, Spania og Italia. Reporter: Mia Engenes Bratlie. Video: Dagbladet TV Vis mer

Krever godt med tips

Nylig omtalte den lokale avisa Var-Matin en restaurant som krevde at besøkende betalte minst 1500 euro, rundt 17 000 norske kroner med dagens kurs, per hode. En annen har krevd 5000 euro, snaut 60 000 kroner, for et bord, for å holde de mindre bemidlede unna.

Men det er ikke bare bordene og middagene som kan koste. Restaurantene forventer også at kundene betaler godt med tips, skriver Var-Matin, noe en turist fikk erfare da han la igjen 500 euro, i overkant av 6000 norske, i tips, men ble oppfordret av servitøren til å øke beløpet til 1000 euro, 11 500 kroner, som samsvarte mer med å tipse 20 prosent av det totale beløpet.

Noe som ikke falt i god jord hos gjesten, som svarte med å redusere driksen.

Lagrer gjester i register

Samtidig viser det seg at enkelte, mer prominente restauranter lagrer en oversikt over gjestene med navn og hvor mye penger de bruker på restaurantene. Gjester som ikke legger igjen særlig med tips, risikerer å bli nektet bord neste gang de forsøker å booke.

Til Var-Matin forteller en person med kjennskap til registeret at gjester blir bedt om for- og etternavn.

- Deretter sjekkes det om du er lagret i systemet. Det er her de evaluerer hvor mye du har brukt, hvor mange drinker du har bestilt og liknende, sier personen til avisa.

På den måten kan restauranten se om gjesten potensielt legger igjen mye penger eller ikke.

- Hvis du ikke er i riktig kategori, forteller vi deg at restauranten er full til slutten av august. Deretter vil vi vennlig tipse deg om andre restauranter, sier kilden.

Kommer med oppfordring

Sylvie Sire, ordfører i Saint-Tropez, er ikke videre begeistret for at enkelte restauranter har et slikt register og nekter gjester på denne måten.

- Disse ulovlige praksisene må avsluttes umiddelbart. Påtvungne tips er nesten det samme som utpressing, sier hun i en uttalelse til Var-Matin og legger til:

- Praksisen er avskyelig for turister, men også for lokale innbyggere i St. Tropez.

Hun oppfordrer lokale næringsdrivende til å ta imot besøkende med verdighet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer