Flyrettigheter:

Raser etter SAS-behandling

Venner sendte inn likelydende klage til SAS etter forsinkelse. Den ene fikk medhold, Mina fikk avslag.

Trøbbel på Kastrup: Flyet fra Kastrup til Sardinia dro før det norske reisefølget hadde landet. Dermed ble det ett døgns ventetid i Danmark. Illustrasjonsfoto: Odd Roar Lange
Trøbbel på Kastrup: Flyet fra Kastrup til Sardinia dro før det norske reisefølget hadde landet. Dermed ble det ett døgns ventetid i Danmark. Illustrasjonsfoto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flyet til de to familiene skulle gå fra Oslo til Sardinia i Italia. Men da flyet ble 24 timer forsinket fikk bare den ene familien erstatning, til tross for at klagen de sendte inn var likelydende.

– Urimelig forskjellsbehandling, sier Mina Torabzadegan, om problemene som startet da hun sammen samboeren og datteren skulle ha reist fra Oslo til Sardinia den 3. juli i år.

Flyet ble kansellert av SAS og ble deretter erstattet av ny reise via Trondheim og København - med avgang én dag tidligere enn den opprinnelige.

GENIALT: Visste du at det finnes en måte å fjerner de mørke flekkene som har satt seg på trebenken? I videoen viser vi deg hvordan! Video: Malin Ridder-Nielsen Janssen. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Foto: Celina Stamper Vis mer

Forsinkelsestrøbbel

– Vi takket ja til endringen, men SAS-flyet fra Trondheim var forsinket til København og vi rakk dermed ikke flyet til Sardinia. Vi endte opp med å vente i omtrent 24 timer i København for neste fly til Sardinia, forteller Mina Torabzadegan til Din Side.

Forsinkelsen medførte at de to norske familiene hadde krav på å få dekket sine utgifter til mat, drikke og overnatting - samt en kontantutbetaling på 400 euro per person.

Svaret fra SAS kan du lese litt lenger ned i saken.

REISERUTA: Slik så Minas planlagte reiserute ut. Foto: Skjermdump
REISERUTA: Slik så Minas planlagte reiserute ut. Foto: Skjermdump Vis mer

Krav - og avslag

Mina Torabzadega sendte etter reiseforsinkelsen inn krav om erstatning etter gjeldende EU-regler til SAS. Men flere ganger fikk hun avslag med begrunnelse i at SAS hadde endret reisen mer enn fjorten dager før avreise.

Et tidlig varsel gjør at man normalt mister en del av rettighetene sine, men ikke retten til kompensasjon ved forsinkelser (med mindre det skyldes ekstraordinære forhold som uvær, streik, terror etc).

Ble ikke hørt

– Hver gang prøvde jeg å forklare at jeg søker ikke kompensasjon for den opprinnelige reisen som ble endret av SAS, men at jeg søkte for at flyet fra Trondheim var forsinket og at vi ikke rakk flyet vårt til Sardinia, forteller Mina Torabzadegan.

– Jeg ba dem dem forklare på hvilket grunnlag de avviste kravet mitt, men det fikk jeg ingen forklaring på.

Lik klage, ulikt svar: De to familiene opplevde samme problem, men bare den ene fikk erstatning fra SAS. Foto: Odd Roar Lange
Lik klage, ulikt svar: De to familiene opplevde samme problem, men bare den ene fikk erstatning fra SAS. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Kopierte klagen

Videre forteller hun at de var fem passasjerer på flyet som hadde vært gjennom den samme ruta og samme kansellerings-problematikken, men at de ble behandlet på helt forskjellige måter.

– De to andre fikk medhold i sitt krav, men vi fikk avslag. Dette virker for oss helt uforståelig og til de grader diskriminerende. Både måten vårt krav ble møtt på og hvordan vi deretter ble behandlet, forklarer Torabzadegan.

Ga aldri opp: Mina Torabzadegan ga aldri opp kampen om forbrukerrettigheter hos SAS. Det lønte seg. Foto: Privat
Ga aldri opp: Mina Torabzadegan ga aldri opp kampen om forbrukerrettigheter hos SAS. Det lønte seg. Foto: Privat Vis mer

– I min siste mail brukte jeg nesten samme setninger og argumenter med saksnummer til de to andre passasjerene for å belyse likheten mellom våre saker, sukker hun.

– Jeg trodde at dette kommer til å endre SAS sitt avslag. Svaret var dessverre det samme grunnløse avslaget som de hadde sendt meg i tidligere mailene, sier hun.

Innrømmer feilvurdering

Først da Din Side tok saken og kontaktet SAS ble det en endring for den uheldige familien.

– En kollega av meg har sett på saken. Her har kundemedarbeideren gjort en feilvurdering og dessverre gitt feil informasjon, sier pressesjef John Eckhoff til Din Side, og forteller videre at de på nytt har kontaktet kunden og gitt henne rettmessig kompensasjon.

Enden på visa er dermed at familiens strev endelig har gitt et rettferdig resultat.

– Grunnen til at jeg gikk til media med saken er at frykter at det er flere som har samme dårlige kundebehandlingserfaring som meg. Og SAS avsluttet alle mailer med at «saken er endelig avsluttet fra deres del». Det synes jeg er uakseptabel behandling. Og så endte det altså med at de snudde og sendte et positivt svar. En påminnelse om at man ikke skal gi seg for tidlig, sier Mina Torabzadegan til Din Side.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer