Uteservering

Raser mot innstramming

Det bobler over etter nytt forslag.

STENG KRANENE: Mange av Københavns uterestauranter kan bli nødt til å stenge tidlig. Foto: Odd Roar Lange
STENG KRANENE: Mange av Københavns uterestauranter kan bli nødt til å stenge tidlig. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert

Vi simpelthen elsker å være norsk i Danmark. Og det er det nok mange grunner til.

En av dem kan være det vi oppfatter som en hyggelig og liberal holdning til å ta en håndbayer (øl) og en lille én (snaps) både i dagslys og på kveldstid.

I Københavns populære turistområder, som Nyhavn og gågata Strøget, trenger man sjelden å lytte lenge for å høre norske stemmer.

Bagasjen din kan bli borte når du reiser på ferie, både på utreise og innreise. Derfor er det lurt at du alltid pakker disse tingene i håndbagasjen. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Men nå kan det blir trangere tider for både dansker, nordmenn og andre som liker fine dager ved uterestaurantene.

Spesielt i deler av København.

Vil stenge

Københavns kommune sendte 1. juni ut et høringsforslag som skaper enorme reaksjoner i Danmark. Kommunen ønsker å begrense utendørsserveringene, slik at det ikke lenger er tillatt å sitte ute på restaurantene etter klokka 22.00 mellom søndag og torsdag, eller etter midnatt på fredager og lørdager.

Unntaket er den såkalte Metropolzonen, et område mellom middelalderbyen og Vesterbro, Kødbyen og Nyhavn, som fortsatt får holde åpent til klokka 02.00

Derfor ønsker de det

Kommunen ønsker en bedre balanse mellom bruk av byen, boligområder og framkommelighet, også for sårbare grupper. I tillegg vil de gjeninnføre et gebyr for å få lov til å ha uterestaurant, samt å styrke innsatsen for håndhevelse mot restauranter som ikke overholder reglene.

Innen høringsfristen er det kommet nærmere 2000 kommentarer til København kommune. Mange av dem er sterkt kritiske og mener at det vil føre til en massedød i reiselivsbransjen.

- Det er luksus

Men det er ikke bare i København at utelivsbransjen skal strammes inn.

Rådmannen i Aalborg kommune mener uteservering er luksus, og ønsker en avgift for serveringen utendørs.

Tips meg om denne saken

Tips meg om denne saken

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om noe som skjer i København, eller ønsker du å fortelle din historie på Norges største forbrukernettsted DinSide.no? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?

- Dette er en luksus, og det har vært en hjelpende hånd til næringslivet, at vi har gjort offentlige rom tilgjengelige uten kostnad, sier rådmannen til avisa Nordjyske.dk (krever innlogging).

København skal avgjøre skjebnen til uteserveringen i byen i løpet av høsten.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer