Kaos på Heathrow

Raser mot SAS: - Fryktelig uproft

Rune (50) er strandet i London etter teknisk kollaps. - Utenfor vår kontroll, sier SAS.

FORBANNET: Rune Kabbe Kristoffersen (50) har store vanskeligheter med å kontakte SAS under kaoset på Heathrow. Foto: Privat
FORBANNET: Rune Kabbe Kristoffersen (50) har store vanskeligheter med å kontakte SAS under kaoset på Heathrow. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi blir bedt om å «kontakte flyselskapet» for assistanse - men her er det ikke en eneste SAS-representant som kan hjelpe. Vi må ordne blant annet mat og overnatting selv, sier Rune Kabbe Kristoffersen (50) til Dinside.

- Det er kaos, og vi er fullstendig overlatt til oss selv. Det går et par jenter rundt her og gråter, sier Skiens-mannen, og legger til:

- Dette er fryktelig uproft av SAS.

Enorme problemer

Kristoffersen er en av flere titusener av flypassasjerer som er rammet av de enorme tekniske problemene i det britiske flykontrollsystemet i dag:

UTE AV SPILl: København-avgangen med SAS klokka 17.00 fra Heathrow ble det ingenting av. Foto: Privat
UTE AV SPILl: København-avgangen med SAS klokka 17.00 fra Heathrow ble det ingenting av. Foto: Privat Vis mer

Store deler av trafikken til og fra Storbritannia ble lammet av at lufttrafikktjenesten Nets gikk ned for telling tidligere. Over 500 avganger og ankomster ble rammet, deriblant avganger med SAS og Norwegian.

Feilen ble meldt utbedret i 16.30-tida, men forsinkelser utover må påregnes.

Kristoffersen og kameraten har vært på helgetur til England, og har blant annet sett Sigrid live. De skulle hjem til Norge via SAS' avgang til Kastrup klokka 17 - men den ble kansellert.

- Vi har fått melding om at vi kan velge mellom å få nytt fly, ombooke eller kansellere. Jeg har ventet i over 20 minutter og prøver å få ombooket til direkteflight til Oslo klokka 19.30, forteller 50-åringen.

- Men man kan bare glemme å få tak i SAS. Hva gjør passasjerer som ikke kan ordne opp selv eller har 4000 kroner til hotell i London eller Heathrow?

RENS DEM I VANN: Har du vært på sopptur og kommet hjem uten å helt vite hva du bør gjøre med soppen? Da har du kommet til riktig plass. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Kristoffersen forteller at han og kameraten har prøvd å booke hotell i natt, men:

- Nå får vi ikke tak i hotell heller. Alt rundt er fullbooket, og det skulle SAS ordnet. Til og med lavprisselskapet Eurowings har fire skranker her og ordner hotell til sine reisende, sier han.

- Forståelse

Tonje Sund, pressesjef i SAS, sier det som har skjedd i Storbritannia i dag, er et eksempel på force majeure - handlinger utenfor en aktørs kontroll. I reise- og kulturlivet vil dette typisk være naturkatastrofer og krigsutbrudd.

- Dette er utenfor all vår kontroll. Jeg forstår at dette oppleves krevende for kundene, men det er ekstraordinært når hele air traffic control er nede - det påvirker all trafikk inn og ut av Storbritannia, og er en krevende situasjon for oss, sier Sund til Dinside.

SVARER: Tonje Sund, pressesjef i SAS Norge, sier det som skjedde i Storbritannia i dag, var helt utenfor SAS' kontroll. Foto: SAS
SVARER: Tonje Sund, pressesjef i SAS Norge, sier det som skjedde i Storbritannia i dag, var helt utenfor SAS' kontroll. Foto: SAS Vis mer

- Er det noe dere kunne gjort bedre i dette tilfellet?

- Jeg kjenner ikke den spesifikke situasjonen, men på generelt grunnlag vil vi alltid gjøre alt vi kan når slike ting oppstår.

Varierende tilbud

- Passasjeren her påpeker manglende kontaktpunkter på Heathrow?

- Avhengig av hvor det er, og type hendelse vil vi ha ulikt støtteapparat tilgjengelig. På Heathrow vil det avhenge blant annet av hvilken ukedag og hvilke flighter det gjelder, sier Sund og fortsetter:

- Nå blir passasjerene booket om på første tilgjengelige flygning. Det tekniske har løst seg, men det vil ta tid før alt er oppe og står igjen. Man må påregne forsinkelser.

- Vil SAS beklage situasjonen passasjerene har kommet opp i?

- Jeg kjenner ikke denne enkelthendelsen, men vi får gå tilbake i ettertid og se om det er noe vi kunne gjort annerledes.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer