Raskt i Europa

Høyhastighet i Europa betyr stort sett 300 kilometer i timen. Her er de raskeste:

Publisert
Sist oppdatert

Frankrike

TGV er kort for Train a Grande Vitesse, som oversatt til norsk blir høyhastighetstog. TGVene ble satt inn i kommersiell trafikk i 1981, mellom Paris og Lyon. Den gang var topphastigheten 370 kilometer i timen. I dag kjører TGVene normalt med en hastighet på 300 kilometer i timen, selv om det er fysisk mulig å nå hastigheter på 515,3 kilometer i timen. Dette er omtrentlig halvparten av lydens hastighet … TGVene finnes imidlertid i flere forskjellige generasjoner med varierende topphastigheter. Gjennomsnittshastigheten – som er den viktigste faktoren når man ser på reisetid, er også avhengig av skinnenettverket.

    Mer informasjon om franske tog: TGV

Tyskland

Høyhastighetstogene i Tyskland heter ICE (Inter City Express). De første ICE-togene ble satt i trafikk i 1991 på strekningen Hamburg-Frankfurt-München, og siden den gang har det kommet flere generasjoner til. Den nyeste er ICE 3, som har en teknisk toppfart på 330 kilometer i timen, men som holder seg til rundt 300 kilometer i timen i ordinær trafikk.

    Mer informasjon om tyske tog: Die Bahn

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer