Raskt i Europa

Høyhastighet i Europa betyr stort sett 300 kilometer i timen. Her er de raskeste:

Publisert
Sist oppdatert

Frankrike

TGV er kort for Train a Grande Vitesse, som oversatt til norsk blir høyhastighetstog. TGVene ble satt inn i kommersiell trafikk i 1981, mellom Paris og Lyon. Den gang var topphastigheten 370 kilometer i timen. I dag kjører TGVene normalt med en hastighet på 300 kilometer i timen, selv om det er fysisk mulig å nå hastigheter på 515,3 kilometer i timen. Dette er omtrentlig halvparten av lydens hastighet … TGVene finnes imidlertid i flere forskjellige generasjoner med varierende topphastigheter. Gjennomsnittshastigheten – som er den viktigste faktoren når man ser på reisetid, er også avhengig av skinnenettverket.

    Mer informasjon om franske tog: TGV

Tyskland

Høyhastighetstogene i Tyskland heter ICE (Inter City Express). De første ICE-togene ble satt i trafikk i 1991 på strekningen Hamburg-Frankfurt-München, og siden den gang har det kommet flere generasjoner til. Den nyeste er ICE 3, som har en teknisk toppfart på 330 kilometer i timen, men som holder seg til rundt 300 kilometer i timen i ordinær trafikk.

    Mer informasjon om tyske tog: Die Bahn

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.