Fredag 29. september skulle Morten Johnsen og familien reise til London med Ryanair.
De glemte å sjekke inn via selskapets app, men tenkte at det ikke skulle være noe problem å gjøre det på flyplassen.

Ifølge familiefaren, ankom de Gardermoen 1 time og 50 minutter før avreise.
Der fikk de seg en stor overraskelse - for innsjekkingen var nemlig ikke uproblematisk, slik de hadde sett for seg.

Sjekk den!
Fikk ikke forklaring
Familien på fire prøvde først å sjekke inn i innsjekkingsskranken, men ble da ifølge familiefaren videresendt til serviceskranken uten ytterligere forklaring.
Deretter prøvde de å sjekke inn via app, men også der var det stengt for innsjekking.
- Så gikk vi til servicedesken og ble da krevd et gebyr på 550 kroner for å få lov til å sjekke inn, forteller Johnsen.
Familien på fire var dermed nødt til å betale til sammen 2200 kroner ekstra for å få lov til å reise.
- Vi måtte bare betale det. Hvis ikke, hadde vi ikke fått flydd, sier faren.
- Umulig en teknisk grunn
Selv om familien i utgangspunktet var ute i god tid, holdt det altså ikke. For den digitale innsjekkingen stengte nemlig to timer før avreise.
- Jeg kan ikke fatte det, og det kan umulig være en teknisk grunn til dette. Det er bare for å presse penger ut av folk, sier Johnsen.
Kommunikasjonssjef i Ryanair, Jade Kirwan, avviser familiefarens påstand.
- Denne påstanden er fullstendig falsk og ærekrenkende, skriver Kirwan i en e-post til DinSide.
Juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet, Thomas Iversen, forteller at den elektroniske innsjekkingen alltid stenger en viss tid før avgang, men at tidspunktene varierer fra 30 minutter opp til et par timer.

- Det er logistikkmessige grunner bak denne fristen. Flyselskapet skal gi passasjerene tydelig informasjon om de fristene som gjelder, inkludert fristen for digital innsjekking, forklarer Iversen.
Om en sjekker inn elektronisk på egen hånd eller via servicedesken, har etter familiefarens mening ingen praktisk betydning.
- Jeg synes det er drøyt at du får et så høyt gebyr, og lurer på hvordan de forsvarer det, sier han.

Slår svindelalarm
- Åpenbart satt latterlig høyt
Kommunikasjonssjefen i Ryanair forklarer at passasjerer kan sjekke inn elektronisk, gratis, inntil to timer før planlagt flyavgang.
- Eller så kan de sjekke inn på flyplassen der de betaler en standard avgift hvis de ønsker det. Denne avgiften dekker ekstrakostnaden for innsjekking på flyplassen, utdyper Kirwan.
Thomas Iversen i Forbrukerrådet forteller at gebyret vanligvis står i avtalevilkårene, men at det likevel finnes eksempler på at prisen er såpass skjult at man kan spørre om passasjerene er forpliktet til å betale.
- Gebyrer er åpenbart satt latterlig høyt for å loppe folk som glemmer å sjekke inn digitalt for en ekstra slant, sier Iversen.
Hvis informasjonen om den digitale innsjekkingsfristen ikke ble gitt klart og tydelig til passasjeren, kan ikke selskapet ifølge Iversen kreve ekstra betalt for manuell innsjekk.
- Det samme gjelder hvis prisen for manuell innsjekk ble underkommunisert. Her er det klart at flere lavprisselskaper opererer i en rettslig gråsone, forteller han.
Ryanair mener det var riktig at den norske familien måtte betale for gebyrene.
- Ettersom disse passasjerene ikke kunne sjekke inn digitalt, ble de korrekt belastet for innsjekkingsavgift på flyplassen, understreker Kirwan.
Fikk denne e-posten i forkant
DinSide har sett e-posten familiefaren fikk av Ryanair i forkant av reisen.
«Ikke glem å sjekke inn digitalt for reisen din til London. Alternativt kan du bruke appen til Ryanair», heter det blant annet i e-posten.

Selskapet opplyser lenger ned i e-posten at du må sjekke inn digitalt for å unngå et gebyr på 55 euro på flyplassen.
- Men det står faktisk ingenting om at elektronisk innsjekk stenger to timer før, understreker familiefaren.

Betalte skrekksum
En felle
Kommunikasjonssjefen i Ryanair opplyser at tidsfristen for digital innsjekking står under «Terms & Conditions», eller vilkår og betingelser på norsk.
- I tillegg til at det er tydelig beskrevet under vilkårene og betingelsene våre, som passasjerene godtar ved bestilling, sender vi alltid en påminnelse om innsjekking på e-post dagen før avreise, forteller Kirwan.
Thomas Iversen i Forbrukerrådet kaller dette for en felle for de som er vant til at manuell innsjekk på flyplassen er gratis.
- I tillegg er dette en praksis som vi bare ser hos de aller billigste flyselskapene, og viser at det fort kan være dyrt å fly billig, sier Iversen.
- Basert på hvor lite noen av billettene til Ryanair koster, vil et gebyr på 550 kroner for innsjekk fort kunne føre til at flyreisen ble dobbelt så dyr som vanlig, legger han til.