Flybilletter

Reagerer: - Surt

Måtte betale for håndbagasjen to ganger.

BETALTE DOBBELT: Flypassasjeren trodde hun hadde betalt for håndbagasje. Det viste seg å være en kostbar feil. Foto: Odd Roar Lange
BETALTE DOBBELT: Flypassasjeren trodde hun hadde betalt for håndbagasje. Det viste seg å være en kostbar feil. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert

Å kjøpe flybilletter er en enkel og problemfri affære, mener mange nordmenn.

Likevel er det ikke alle som kjenner alle reglene, fallgruvene og rettighetene som knytter seg til nettopp dette.

PASS PÅ: Det er flere ting du bør tenke på når du skal bruke skjøteledninger. Feil bruk kan nemlig øke brannfaren. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Noen ganger tror man vet hva man har kjøpt, og så viser det seg å være en feil som fører til kostbare ekstrautgifter.

Sånn var det også for Anne-Sofie Harila Walle i Kragerø, som hadde kjøpt flybilletter hun trodde inkluderte håndbagasje på reisen, men det viste seg at billettene ikke inkluderte bagasje. Dermed måtte hun ut med flere hundre kroner i ekstrautgifter.

- Jeg kjøpte flybillett fra Oslo til Ørsta-Volda via nettsida Travellink, forteller hun til DinSide.

Travellink er et internettbasert billettformidlingsselskap, en såkalt OTA (Online travel Agency).

SKUFFET: Anne-Sofie Harila Walle er skuffet over både Travellink og Widerøe. Foto: Privat
SKUFFET: Anne-Sofie Harila Walle er skuffet over både Travellink og Widerøe. Foto: Privat Vis mer

Selskapet presenterer seg på denne måten på sin egen hjemmeside:

«Travellink er Nordens ledende nettbaserte reisebyrå med virksomhet i Sverige, Norge, Danmark og Finland. I dag er vi markedsledende og en del av Europas største nettbaserte reisegruppe, eDreams ODIGEO.»

Dobbelt opp

De aller fleste som reiser med fly har med seg bagasje i en eller annen størrelse. For Walle var det nok med håndbagasje.

- På billetten står det tydelig at håndbagasjen var inkludert. Men ved gaten på flyplassene - begge veier - måtte jeg betale gebyr til Widerøe på 250 kroner, forteller hun.

- De forklarte at det var noen reiseselskaper som ikke kjente godt nok til reglene og at neste gang burde jeg kjøpe billett via Widerøe.

BILLLETTKLRØLL: Billetten etterlater ingen tvil: den inkluderer håndbagasje. Men passasjeren måtte betale for den en gang til.
BILLLETTKLRØLL: Billetten etterlater ingen tvil: den inkluderer håndbagasje. Men passasjeren måtte betale for den en gang til. Vis mer

Dårlig praksis

Walle omtaler praksisen og reagerer på at Widerøe sier at det er Travellink som ikke har satt seg godt nok inn i Widerøes reglement.

- Det bør ikke gå ut over forbrukeren. Jeg benyttet meg av Travellink fordi de hadde en billigere billett. Jeg har råd til å betale gebyret, men jeg tenker på familier som reiser uten å få informasjon om at håndbagasje/liten koffert ikke er tillatt, sier Walle og fortsetter:

- Disse får en dyrere reise enn planlagt. Når Travellink skriver på billetten at en håndbagasje er tillatt, så burde Widerøe ta denne kostnaden selv for så ordne opp med Travellink.

Enkelt og greit

Overfor DinSide forklarer Thomas Iversen, ekspert på reisejuss i Forbrukerrådet, at i dette tilfellet har passasjeren et kundeforhold til både flyselskapet og billettformidleren.

REISEJUS: Thomas Iversen i Forbrukerrådet er blant landets fremste eksperter på reisejuss og forbrukerrettigheter. Foto: Odd Roar Lange
REISEJUS: Thomas Iversen i Forbrukerrådet er blant landets fremste eksperter på reisejuss og forbrukerrettigheter. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

- Når formidleren har gjort en feil som her, er det til dette selskapet passasjeren skal rette sitt krav om refusjon av ekstrautgiften. Det er enkelt og greit, sier han.

Han fortsetter:

- Det er egentlig sjelden at feilen ligger hos formidlerne. Den er oftest hos flyselskapet, og da er det hit man skal rette kravet. Men når det er en billettfeil, og kunden har kjøpt noe hun ikke har fått så skal kravet rettes til formidleren, denne gangen Travellink.

- Leit å registrere

Catharina Solli, kommunikasjonssjef i Widerøe, forteller at Travellink er på lik linje med alle andre aktører som selger Widerøe-billetter, orientert om endringene vedrørende håndbagasje som ble innført tidligere.

REGLENE: Catharina Solli, kommunikasjonssjef i Widerøe. Foto: Widerøe
REGLENE: Catharina Solli, kommunikasjonssjef i Widerøe. Foto: Widerøe Vis mer

Endringen ble gjort for halvannet år siden.

- Det er leit å registrere at Travellink velger å feilinformere sine kunder ved å referere til en mindre veske/PC-veske som en kan legge under stolsetet foran seg som «håndbagasje», sier hun.

Se svaret fra Travellink lenger ned i saken.

- Det er en feil de må stå ansvarlig for. I Walles tilfelle ble dette en merkostnad for hennes del da hun skulle gå om bord i flyet.

Ikke mulig

Hun forteller at de er tydelige på at reisende kan velge en billigere billett hvis de bare har en liten veske som en kan legge under stolsetet foran seg.

- Alternativt kan en kjøpe muligheten for å ta med en større håndbagasje med en litt dyrere billett, sier Solli og legger til:

- Siden flybilletten ikke er kjøpt hos Widerøe, er det da heller ikke mulig å kjøpe denne tilleggstjenesten på et tidligere tidspunkt, noe som igjen ville vært til en lavere pris.

Eneste alternativ er dermed å betale for håndbagasjen når den reisende ankommer flyplassen.

Og Anne-Sofie Harila Walle har en klar melding til hvordan hun opplevde den skjulte billettfella:

- Surt!

Har du et tips om trøbbel med OTA-er?

Har du et tips om trøbbel med OTA-er?

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om billettkjøp gjennom OTA-er, såkalte billettformidlere, og ønsker å fortelle din historie på Norges største forbrukernettsted DinSide.no? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer