Reddet fra sandstorm i Gobi-ørkenen

- Dette går ikke lenger, vi må søke ly snarest mulig, roper førstemann i sykkeltroppen.Av Lyngve Skrede, Bilder: Sykkelekspedisjon2005

Publisert
Sist oppdatert

Saynshand, 2005-04-20: Vi befinner oss midt i en voldsom sandstorm cirka 20 kilometer syd for landsbyen Saynshand i Mongolia. Vinden har snudd, og det som tidligere på dagen hadde vært morsom sykling i medvind hadde nå blitt et inferno av sandpartikler i sterk motvind.

- Jeg skimter noen bygninger der borte, roper førstemann. Vi finner straks et passende sted bak et falleferdig skur. Alle er andpustne og har munnene fulle av sand etter å ha slept syklene gjennom den dype sanden i sterk motvind de siste kilometrene.

Ut av støvskyene dukker det plutselig opp 4-5 menn i oransjekledde vester. Våre redningsmenn viser seg å være en gjeng jernbanearbeidere ved en øde stasjon i Gobiørkenen. De geleider oss inn i en av bygningene, som også huser et kurslokale. Alt av sykler og utstyr blir lempet innenfor døren og vi kan puste lettet ut.

Flere arbeidere kommer etterhvert til, og det blir en stor forsamling av nysgjerrige mongolere og slitne nordmenn. Språkbarrierene er betydelige, men når vi tar frem Sigbjørns medbrakte bilder fra Norge og forteller hvor vi kommer fra og hvor vi skal, får vi etterhvert dialogen igang med god hjelp av den engelsk-mongolske ordboken. Jernbaneingeniøren Maider viser seg å være bossen, og tar oss først med til lunsj hos en av familiene. Senere på dagen blir vi innkvartert i leiligheten til Maider, hvor vi får middag og blir underholdt av russiske såpeopera på TVen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.