Redsel grunn nok til avbestilling?

Hva skjer med feriereisen din dersom du overmannes av krigsfrykt og ikke vil reise likevel, eller Utenriksdepartementet advarer mot reiser til ditt feriemål?

Publisert
Sist oppdatert

Krig er såkalt force majeure - eller omstendigheter som man står maktesløse overfor, på godt norsk. Force majeure kan også være andre ting, som naturkatastrofer, terrorhandlinger og annet. Dersom slike hendelser inntreffer og du er på reise, kan du ikke forvente å få erstatning verken fra reiseselskap eller forsikringsselskap, nettopp på grunn av force majeure.

Skroll ned for å lese resten av artikkelen


Redsel ikke grunn god nok

Hva skjer dersom du kort tid før reisen blir overmannet av krigsfrykt og ikke vil reise likevel?

Dersom det ikke foreligger reiseadvarsler fra UD dit du skal, og reisene går som normalt, har du vanligvis ingen rett på å få avbestilt reisen uten kostnad. Her må du regne med å betale avbestillingsgebyr, dersom du har kjøpt en slik forsikring. Charteroperatøren/flyselskapet har ingen plikt til å la deg avbestille vederlagsfritt. Likevel er det flere som tilbyr gratis ombestilling i disse dager, sannsynligvis i et forsøk på å minske de økonomiske konsekvensene av krigsfrykt og dalende reiselyst. Dette kan du lese mer om i denne artikkelen.

Når UD advarer

Utenriksdepartementet overvåker situasjonen og kommer med reiseadvarsler til områder de definerer som utrygge. Klikk her for en liste over farlige land. Dersom trusselbildet endrer seg og UD går ut med en reiseadvarsel, vil reiseselskapene sannsynligvis kansellere reisen. I pakkereiseloven heter det at du har krav på vederlagsfri avbestilling ved force majeure. Du har rett til å avbestille reisen dersom det konstateres krigshandlinger, naturkatastrofer eller andre liknende hendelser på eller i nærheten av reisemålet i løpet av de siste to ukene før avreise. Klikk her for å lese hele pakkereiseloven.

Relaterte artikler

 • Klagesak: Krig eller ikke?

 • Etter 11. september 2001: Strandet i New York

 • Ut å reise?

  Vi har hjelpemidlene som gjør reiseplanleggingen lettere:

 • Billige reiser: Let opp de billigste charterreisene med vår restplassliste. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon, les mer om dette her.
 • Lesernes reisetips og meninger: Les drøye 700 artikler og nesten 10.000 vurderinger av reisemål verden rundt – og skriv inn dine tips og reiseskildringer.
 • Skitips: Sjekk Skiguiden for beste norske skisted. Finn det beste anlegget for ditt behov, vurdert av leserne selv.
 • Vrien valuta? La valutakalkulatoren gjøre de vriene regnestykkene for deg.
 • Når er skoleferien? Sjekk når barna har ferie, eller hvilke perioder du uten barn bør ligge unna for å unngå pristoppene.
 • Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer