Refunderer flybilletter i «cash points» og verdisjekker

Norwegian og SAS lar flypassasjerer med lavprisbilletter avbestille mot å få tilbake betalingen for billettene i cash points og verdisjekker.

CASH POINTS: Både Norwegian og SAS lar deg avbestille lavprisbilletter som egentlig ikke refunderes, mot at du får pengene i cash points eller verdisjekker. Foto: NTB Scanpix
CASH POINTS: Både Norwegian og SAS lar deg avbestille lavprisbilletter som egentlig ikke refunderes, mot at du får pengene i cash points eller verdisjekker. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skulle det ende opp med en konkurs hos et av flyselskapene, vil pengene du har fått refundert på denne måten, antakelig være tapt, ifølge Virke Reiseliv.

Samtidig er Forbrukerrådet positiv til denne løsningen.

- Et mye bedre tilbud

Både for SAS og Norwegian sin del, handler dette om billetter som i utgangspunktet ikke er mulig å avbestille, og som du kanskje heller ikke får dekket av reiseforsikringen.

Lasse Sandaker-Nielsen, informasjonsdirektør i Norwegian sier at de tilbyr kundene med alle billettyper cashpoints hvis de ønsker å endre eller kansellere sin reise.

- Har du lavprisbillett og ikke ønsker å kansellere får du kun skatter og avgifter tilbake. For samme billettype må du også betale en tilleggsavgift og eventuell prisdifferanse for å reise på et senere tidspunkt. Så dette er et mye bedre tilbud, sier Sandaker-Nielsen, og legger til at man nå har «penger» på sin Norwegian-konto som kan brukes senere.

Pressesjef John Eckhoff i SAS sier til Dinside at de per nå prioriterer å hjelpe kunder hjem og at søknader om refusjon kommer til å ta tid.

- Verdisjekk er dermed en fleksibel løsning for både passasjerene og oss som flyselskap – og vi skal fortsette å fly også etter corona-krisen, sier Eckhoff.

Caroline Skarderud, jurist i Forbrukerrådet sier at dette er et forsøk på en frivillig ordning mellom flyselskap og kunde.

- Transportsektoren er i en utfordrende situasjon for tiden, med permitteringer og fare for konkurs. Å få mulighet til cash-points for reiser du ellers ikke kan avbestille, er en fin måte å komme forbrukerne i møte, sier hun til Dinside.

Tapt ved konkurs

Med de turbulente tidene vi er inne i dukker også faren for konkurs opp for flyselskapene, SAS og Norwegian inkludert.

Vi har spurt Virke Reiseliv hva slags rettigheter flypassasjerer som allerede har kjøpt billetter har i slike tilfeller.

- De som har kjøpt med kredittkort vil kunne få tilbake pengene fra kredittkortselskapet. For de andre vil nok pengene være tapt, sier Astrid Bergmål, leder for Virke Reiseliv til Dinside.

- Både SAS og Norwegian tillater refusjon av billetter mot en verdisjekk til senere bestilling hos SAS, eller såkalte cash points hos Norwegian. Men vil disse ha noen verdi ved en eventuell konkurs?

- Disse vil nok ikke ha noen verdi om det skulle bli en konkurs, sier Bergmål.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer