Registrer deg før du reiser

Så kan Utenrikstjenesten hjelpe deg hvis du får trøbbel i utlandet.

TROUBLE IN PARADISE? Har du registrert deg hos UD, kan de lettere nå deg hvis det oppstår problemer i landet du befinner deg. Foto: Colourbox.com
TROUBLE IN PARADISE? Har du registrert deg hos UD, kan de lettere nå deg hvis det oppstår problemer i landet du befinner deg. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I mai i år ble en ny tjeneste gjort tilgjengelig for nordmenn som reiser til utlandet.

Utenriksdepartementets Reiseregistrering.no er tiltenkt nordmenn som oppholder seg i utlandet. Tjenesten skal gjøre det enklere for UD å nå dem ved en eventuell krisesituasjon.

Til fjernere strøk

Velger du å registrere deg før avreise, skal dette gjøre det lettere for Utenrikstjenesten å få kontakt med deg i tilfelle noe alvorlig skulle skje der du er, for eksempel en krisesituasjon.

I slike tilfeller vil Utenrikstjenesten forsøke å oppnå kontakt med den registrerte via e-post, SMS eller telefon. Dessuten skal registrering gjøre det mulig for ambassaden i landet å sende informasjon på e-post om lokale aktiviteter, nyhetsbrev og liknende.

I utgangspunktet anbefaler UD reiseregistreringen for nordmenn som skal på reise til land utenfor Europa og Nord-Amerika, men også ved reise til land med uroligheter innenfor disse områdene, er det anbefalt å registrere seg hos UD.

- Registrering er frivillig, og vi oppfordrer alltid folk til å registrere seg hvis de reiser inn i områder hvor det er uroligheter, sier underdirektør Frode Overland Andersen i Utenriksdepartementet.

Også hvis man skal bo utenlands en periode, kan det være nyttig med registrering.

- Hvis man har permanent opphold på grunn av for eksempel studier eller arbeid, anbefaler vi registrering, også ved opphold i europeiske land samt Nord-Amerika. Hvis situasjonen endrer seg i det aktuelle landet etter avreise, kan registrering også gjøres i løpet av utenlandsoppholdet, påpeker Overland Andresen.

Les også: Du bør alltid sjekke denne nettsiden før avreise

Ikke i strid med personvernet

UD selv opplyser at opplysningene man registrerer blir behandlet etter kravene i Personopplysningsloven og at disse ikke vil bli utlevert.

Datatilsynet, som har ansvaret for at denne loven blir fulgt, er i utgangspunktet positiv til UD-tjenesten.

- Forutsatt at det er tilgangsbegrensninger i forhold til de registrerte opplysningene, og at de kun benyttes til de formål som Utenriksdepartementet angir, ser dette ut til å være en nyttig tjeneste som ikke er i strid med den enkeltes personvern, sier Ove Skåra, informasjonsdirektør i Datatilsynet.

Skåra legger til at han forutsetter at UD har rutiner for sletting av opplysningene, ettersom opplysinger om reisemønster ikke skal bli liggende i registeret på ubestemt tid.

Les også: UD anbefaler reiseforsikring - dette koster de

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer