Regjeringen viderefører krav om karantene for hytteeiere i Sverige

Nordmenn som vil på hytta i Sverige, må fortsatt i karantene når de kommer hjem. Det har regjeringen bestemt.

FORTSATT KARANTENE: Tar man turen til hytta i Sverige, må man fortsatt i karantene når man kommer tilbake. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
FORTSATT KARANTENE: Tar man turen til hytta i Sverige, må man fortsatt i karantene når man kommer tilbake. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Helseminister Bent Høie (H) viser til at det for tiden er en kraftig smitteøkning i de fleste europeiske land, og at regjeringen den siste tiden har strammet inn i Norge.

– På bakgrunn av oppdaterte råd viderefører vi derfor krav om karantene for hytteeiere i Sverige. Vi følger nøye med på smitteutviklingen og vil gjøre en ny vurdering når smittesituasjonen tilsier det, sier Høie i en pressemelding.

Avgjørelsen kommer etter at Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet frarådet å lempe på kravene om innreisekarantene for personer med fritidseiendom i Norden.

Trakk anbefaling

FHI og Helsedirektoratet anbefalte opprinnelig en justering av innreisekarantenen for hytteeiere i Sverige og Finland. Kravet om at man ikke kunne overnatte på hytta ble foreslått byttet til en tidsbegrensning på 72 timer, i tillegg til at turens formål ikke trengte å være strengt nødvendig vedlikehold og tilsyn. I tillegg var tanken at ordningen kunne utvides til hele Norden.

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet trakk imidlertid senere denne anbefalingen på grunn av sterk økning i smitte i Europa og dermed økt risiko for importsmitte.

Ifølge tall fra ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) er smittetrykket som følger i de nordiske landene (antall smittede per 100 000 innbyggere siste 14 dager):

Norge: 112,5
Sverige: 346,7
Danmark: 254,3
Finland: 53,4
Island: 176,5

Fortsatt helrødt i Sverige

Enkelte svenske regioner har tidvis vært gulmerket under coronapandemien det siste året, altså der man som nordmann har mulighet til å ta seg en tur uten å måtte gå i karantene etterpå.

Her har kravet fra norske myndigheter blant annet vært at det maksimalt kan være 20 smittetilfeller per 100 000 innbyggere siste 14 dager, og at maks fem prosent av de testede får bekreftet smitte.

I den siste ukerapporten fra Folkhälsomyndigheten i Sverige fra før helga, er ingen svenske regioner i nærheten av å bli gulmerket:

Minst smitte har Västernorrland med 75 per 100 000. Värmland, som har blitt åpnet ved et par anledninger og huser populære grensehandelsområder som Charlottenberg og Töcksfors, har 113 smittede per 100 000 i uke 43 og 44. I tillegg er andelen positive tester på 5,9 prosent.

Størst smittetrykk har Örebro, med 530/100 000, mens hele 18,1 prosent av de testede tester positivt i Östergötland.

Og for deg som hadde håpet på å ta julehandelen i Strömstad i år, er nok det bare å glemme: 252 smittede per 100 000 i Västra Götaland og over 10 prosent positive tester.

Fortsatt unntak

regjeringens nettsider finnes det fremdeles et unntak for de som allerede har vært smittet med covid-19 og har gjennomgått sykdomsforløpet.

Det kreves at du kan fremlegge en test for at du var syk, som ble tatt den gangen du var syk. Den positive testen må være minst 4 uker gammel. En test etter at du var syk som kan dokumentere at du har vært syk er ikke tilstrekkelig. For eksempel er såkalte antistofftester ikke tilstrekkelig. Det er ikke krav om at testen må være tatt i Norge, heter det seg på regjeringens nettsider.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer