Reis til Norges «ukjente» naboland

Lofoten er fullt og Sverige gir karantene. Hvorfor ikke velge Finland? Her er våre beste tips!

FINLANDFERIE? I år kan det være mange gode grunner til å besøke vårt naboland i øst, om du ønsker å reise utenlands. Foto: NTB Scanpix
FINLANDFERIE? I år kan det være mange gode grunner til å besøke vårt naboland i øst, om du ønsker å reise utenlands. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Mens de fleste av oss som stammer fra de nordligste breddegradene her til lands har et nært forhold til alt fra finske campingplasser til grensehandel i Finland, er nærheten til vårt naboland i øst noe mindre for Norges «søringer».

Kanskje er årets noe annerledes sommerferie tida for å gjøre noe med nettopp dette.

Ikke minst med tanke på at coronasmitten er minimal i Finland. For ønsker du egentlig å dra til Spania - for å gå rundt med munnbind ...?

Her har vi samlet nyttig info til deg som vurderer en Finlandstur de nærmeste månedene.

Hva med sommerværet?

Som kjent er Finland ikke Syden - men kan man likevel forvente sommervær om man reiser?

Ifølge Visit Finland har den finske skjærgården flest nordiske soldager i året.

Værstatistikk viser dessuten at været i Helsinki og i Oslo er relativt likt i sommermånedene - med unntak av noe mindre nedør i Helsinki, ifølge reiseplaneten.

Lenger nord i landet, i byen Rovaniemi, ligger temperaturen i juli i snitt på 20 varmegrader, iføgle nettstedet Time and date.

Dette er coronasituasjonen akkurat nå

Å frykte coronasmitte ved opphold i Finland er det få grunner til. Finland er ett av landene som har hatt svært strenge regler under den verste coronaperioden, som innebar stengte grenser - også for nordmenn bosatt i grenseområdene.

I alt 7.296 personer har vært smittet i Finland siden mars, mens tallet i Norge til sammenligning er 9.011.

Ifølge det finske Instituttet for helse og velferd har 20 personer blitt smittet i Finland mellom 6. og 12. juli. Tallet på nye smittetilfeller i befolkningen er dermed på 0,4 per 100.000.

Til sammenligning er det tilsvarende tallet i Spania akkurat nå 15,7 per 100.000 innbyggere, ifølge rtve.

Slik er innreisereglene

Allerede den 15. juni opphevet Finland grensekontrollen mellom Norge og Finland. Dette omfattet både landegrensen ved kryssing med kjøretøy, flytrafikk, ordinær ferjetrafikk samt trafikk med fritidsbåter. Samme dato bortfalt også karantene for personer som reiser inn til Finland fra Norge, ifølge UD.

Ved landegrensen mellom Finland og Norge kan grensen krysses alle steder uten grensekontroll av personer, skriver det finske grenseovervåkingsvesenet på sine nettsider.

Ifølge det norske Utenriksdepartementet kan du derimot ikke reise til Finland via Sverige.

Det er kun ett unntak når det gjelder Sverige. De finske grensemyndighetene skriver på sine nettsider at de opprettholder kontroll ved indre grense på trafikk fra blant annet Sverige som ett av flere land til og med 11. august - med unntak av fritidsbåttrafikken.

Fritidsbåttrafikken mellom Schengen-landene er ubegrenset og fritidsbåter har ingen plikt til å søke om grensekontroll. I tillegg til havområdet er det også mulig å komme seg til Finland med fritidsbåt over elvegrensen mellom Finland og Sverige, skriver grensemyndighetene.

Hvordan reise til Finland?

Skal du fly til Finland, kan du velge mellom det finske flyselskapet Finnair, SAS og Norwegian. SAS flyr eksempelvis til Helsingfors, Tammerfors, Vasa og Åbo, mens du ved å velge Finnair kan fly til Helsingfors, eller Helsinki som det heter på finsk, og eventuelt bytte til et innenriksfly der om du vil videre.

Finnair bruk av munnbind som er påbudt å bruke når du går om bord og under flyreisen. Ifølge flyselskapets nettsider kan det være et munnbind som brukes av medisinsk personell, eller et hjemmelaget munnbind av stoff. Barn under syv år trenger ikke å bruke munnbind, og har du en medisinsk tilstand som forhindrer deg i å bruke munnbind, må du gi flyselskapet beskjed minst 72 timer før flyreisen. Alle med symptomer på luftveisinfeksjoner kommer til å bli nektet ombordstigning, ifølge flyselskapet.

Bor du i Nord-Norge, eller skal reise dit først, tilbyr det finske busselskapet Eskelisen transport fra blant annet Tromsø og Karasjok.

Planlegger du en annen kombinasjon av ferieland, går det dessuten ferge fra både Riga i Latvia til Helsinki, og fra Tallinn i Estland, til Helsinki eller Åbo, med selskapet Tallink Silja. Mellom Helsinki og Tallinn er det bare to timer med ferge. Også DFDS har avganger mellom Estland og Finland.

Hvordan reise i Finland?

Dersom du ikke kommer med bil - eller ikke ønsker å kjøre så mye, er tog ett alternativ. Det finske togselskapet VR kjører så langt nord som til Rovaniemi. Og vil du kombinere bil og tog kan du det, de tilbyr deg nemlig å ta med bilen ombord på toget i egne bilvogner. Som ett av flere coronatiltak skal de dessuten ha satt ned prisene på avganger som er mindre populære.

Buss er et annet godt alternativ, og du kan sjekke ut priser og bussruter på Matkahuoltu.

Finland med barn?

Vurderer du å reise til Finland med barn, og er usikker på om det er noen høydepunkter for de minste i Suomi, er svaret ja:

I Nådendal finner du naturlig nok Mummiverden, som holder åpent i sommer, selv om deler av tilbudet kan være noe rammet av coronatiltakene, ifølge nettsidene deres.

Er ikke Mummitrollet et godt nok trekkplaster, ligger fornøyelsesparken Linnanmäki utenfor Helsinki, hvor de også holder åpent i sommer - i motsetning til mange av de svenske fornøyelsesparkene.

Skal du nordover i Finland, må vi heller ikke glemme at julenissen tar imot besøk hele året, nærmere bestemt i Santa Claus Village utenfor Rovaniemi.

Og mens Norge er kjent for sin melkesjokolade, er det kanskje en idé å ta en omvisning på Fazer, som produserer kjenninger som Dumle og Tyrkisk Pepper.

Finland er som kjent de tusen sjøers land, så gode bademuligheter er det definitivt både i ferskvann og saltvann. Og badstuer. Ifølge Aftenposten over tre millioner i landet totalt.

Handle i Finland?

Selv om prisnivået ligger litt høyere i Finland enn i Sverige, ifølge SSB, og landet benytter euro, får du gode priser på en del av de samme matvarene der som i Sverige.

Prisene på mel, melk, ost, brus, godteri og alkohol er gode eksempler på dette.

- I snitt får du øl for 7 euro på et utested eller for 30 kroner i butikken, lunsj for 10-15 euro og et hotellrom for 100-120 euro per natt, forteller Eevakaisa Molsa i Visit Finland til Dinside.

Du kan også teste ut spennende godteri som du ikke får så mange andre steder: Finland flommer generelt sett over av lakris, og er du av den barskere sorten anbefales du å prøve pastillene med smak av tjære, Terva Lejona, som produseres av Cloetta.

Eller så kan du gå for det tryggere valget, Tupla, sjokoladefavoritten blant norske harryhandlere i Finland.

Finland er også kjent for design, og merkene Marimekko, Iittala og Arabia er eksempler på dette.

Er det barna du skal glede, kan kanskje Mummitroll-produkter i alle mulige varianter være noe å sjekke ut.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer