Reis trygt som gravid

Hvor lenge kan du fly, og hvilke vaksiner bør du unngå? Dette bør du vite før du reiser.

Er du gravid og skal på ferie, bør du ta noen forholdsregler. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Er du gravid og skal på ferie, bør du ta noen forholdsregler. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For enkelte gravide kan det å dra på ferie oppleves som en kraftanstrengelse. Reiser til utlandet kan innebære visse helsefarer, men følger du de faglige retningslinjene for svangerskapsomsorgen, kan mange av farene forebygges.

Det er vanskelig å si når det er tryggest for gravide å reise, mener Marit Heiberg, som er fagkonsulent for Den Norske Jordmorforening.

- Det varierer ut fra hvor man har tenkt seg, men også fra kvinne til kvinne. Mange føler seg kvalme og trøtte de første tolv ukene, og har ikke da så mye glede av turen. Og de siste ukene er det restriksjoner når det gjelder flyreiser, sier Heiberg til DinSide Helse.

Les også: Her ferierer du farlig

- Planlegg i god tid

- Det er viktig å planlegge godt på forhånd, slik at man er bedre rustet til å møte de situasjonene som kan oppstå, råder Heiberg.

Pass på at du har reiseforsikring som sikrer både deg og fosteret før du reiser. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Pass på at du har reiseforsikring som sikrer både deg og fosteret før du reiser. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer


Er du usikker på om du bør reise, anbefaler hun å ta opp spørsmålet med jordmor eller lege.

Gravide kan reise på flyturer opp til fire timer mellom 36. og 38. svangerskapsuke hvis alt er normalt. Flyr du så nær termin, kan det være lurt å kontakte flyselskapet på forhånd for å sjekke selskapets regler.

- For å unngå misforståelser, bør jordmor eller lege skrive attest på engelsk hvor dato for termin bekreftes, sier hun.

Les også: Slik takler du sykdommen på ferie

Reiseforsikring

- Før avreise er det viktig å sjekke at man har en reiseforsikring som sikrer både den gravide og fosteret under svangerskapet og ved behov for helsehjelp i utlandet, påpeker Heiberg.

Siden forsikringsselskap har forskjellige regler og klausuler, bør kontraktene leses grundig. Men en vanlig reiseforsikring dekker deg vanligvis frem til 36. svangerskapsuke.

Heiberg sier at medlemmer av den norske folketrygden har rett til sykehjelp og dekning av medisinsk behandling på lik linje med innbyggerne i det landet man oppholder seg. I tillegg til reiseforsikring bør man også skaffe et europeisk helsetrygdekort. Et skjema for bestilling av dette kan lastes ned fra www.nav.no.

Les også: Veien til en god ferie

Her er flere reiseråd:

• Ta bare helt nødvendige vaksiner og følg anbefalt malaria-profylakse i malariaområder. Vaksiner mot gulfeber, meslinger, kusma, røde hunder, tuberkulose og vannkopper bør ikke gis i svangerskapet. Vaksiner må vurderes i hvert enkelt tilfelle av eksperter på området. Mer info finnes også på www.fhi.no og www.who.int/ith/.

• Ta med medisiner og hjelpemidler du kan få bruk for på reisen, for eksempel midler mot halsbrann og forstoppelse.

• Gravide kan ha en økt risiko for blodpropp (dyp venetrombose) ved flyreiser. Det kan derfor være lurt å bruke elastiske støttestrømper. Rør deg så mye du kan under flyreisen, drikk rikelig med vann, og reduser inntak av kaffe.

• Under bilkjøring anbefales det å bruke trepunkts belter som går på oversiden og undersiden av magen. Ta masse pauser så du kan strekke på bena.

• Toksoplasmose forårsakes av parasitten Toxoplasma gondii. Blir en gravid smittet, kan parasitten overføres til fosteret. Vær derfor nøye med håndvask, vask frukt og grønt grundig, spis gjennomstekt kjøtt og unngå katteavføring ved stell av dyr. I mange land kan det også anbefales å kun bruke flaskevann til drikke og tannpuss.

• Det er også lurt å ha med seg sitt "Helsekort for gravide", slik at man har informasjon tilgjengelig hvis noe skulle skje.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer