Coronaviruset

Reise- eller flyselskapene skal få deg hjem

UD ber nordmenn som er strandet i utlandet om å kontakte flyselskap eller reisearrangør for å komme seg hjem.

REIS HJEM: Men du må selv kontakte flyselskapet ditt for å få endret hjemreise. Foto: NTB Scanpix
REIS HJEM: Men du må selv kontakte flyselskapet ditt for å få endret hjemreise. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag gikk Utenriksdepartementet ut og frarådet alle reiser til utlandet til og med 14. april.

De oppfordrer også på sine nettsider at alle norske borgere som er på reise i utlandet vurderer å reise hjem så snart som mulig, på en trygg og rolig måte, i samråd med sitt reise- eller flyselskap.

Både Norwegian og SAS jobber med å sette opp ekstra fly for å få nordmenn hjem fra Spania, ifølge Utenriksdepartementet. TUI skal mandag ha besluttet å hente hjem alle reisende, skriver Børsen.no. Ifølge Forbruker Europa har du rett på assistanse på reisestedet om du har du kjøpt en tradisjonell pakkereise. De vil kunne forholde seg til myndigheter og andre, om det er snakk om for eksempel karantene.

Samtidig melder både Ticket og Kilroy om stor pågang, kaos og panikk blant strandede nordmenn i utlandet.

Ekstra fly

- Norwegian har satt opp ekstra fly fra Malaga og Alicante tirsdag 17. mars. Disse flyene er allerede fullbooket, opplyser Utenriksdepartementets pressevakt til Dinside.

- Utenriksdepartementet oppfordrer norske borgere på reise i Spania som ønsker å returnere til Norge til å følge med på Norwegian og SAS sine nettsider for å bestille billetter til de nye flyvningene, skriver de i en e-post.

På UDs nettsider skriver de under punktet Vil norske myndigheter hjelpe nordmenn hjem? at det er dialog mellom norske myndigheter og flyselskapene for å sikre at nødvendige flyvninger opprettholdes, så langt som praktisk mulig. Slik at norske borgere – og utenlandske borgere med oppholdstillatelse i Norge – kan komme seg trygt hjem.

Informasjonsdirektør Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian sier til Dinside at de nå gjør alt de kan for at nordmenn skal komme seg hjem så fort som mulig.

- Vi har så langt satt opp fire av våre største Dreamlinere med 344 seter til å fly nordmenn hjem fra Malaga, Alicante og Las Palmas tirsdag og onsdag. Vi oppfordrer alle som nå vil hjem til å sjekke våre nettsider for ledige seter. Vi vil også samarbeide tett med norske myndigheter om eventuelle ekstraflygninger for å få folk hjem, sier han.

- Kontakt flyselskapet eller reisearrangøren

Forsikringsselskapet If, som tilbyr reiseforsikringer gjennom Europeiske, sier til Dinside at nordmenn må kontakte flyselskapet eller reisearrangøren for å få hjelp til å komme seg hjem.

- Vi har dessverre ikke mulighet til å ordne dette for folk. Dersom man har en hjemreisebillett som ble betalt før 14. mars, dekker vi eventuelle merutgifter knyttet til transport til hjemsted. Vel og merke utgifter som ikke dekkes av fly- eller reiseselskapet, sier kommunikasjonsrådgiver Andreas Bibow Handeland.

Det kan være lettere sagt enn gjort: Ticket melder om stor pågang og lang ventetid for de som kontakter dem. De ber alle som ikke har reiser denne uka, om å vente med å kontakte dem.

Massiv pågang

Kilroy, som selger reiser til unge reisende, skriver i en pressemelding at de har flere tusen reisende på backpackertur over hele verden, og opplever en massiv pågang, som gjør at de ikke har kapasitet til å hjelpe umiddelbart.

- Vi ber om tålmodighet dersom ikke folk er i umiddelbar fare. I så tilfeller bør de uansett også henvende seg til sitt reiseforsikringsselskap, sier Flavia Forster, daglig leder i Kilroy.

Kilroy sier videre at de har stor forståelse for at folk vil hjem, og de opplever at reiserådet fra UD har skapt panikk hos mange.

- Det gjør situasjonen også mer krevende for reiseselskapet. Vi vil gjerne minne om at man i utgangspunktet skal forholde seg til den hjemreisen man har, dette er altså ikke en evakueringssituasjon ifølge myndighetene. Vi gjør ikke endringer på hjemreiser som allerede er bekreftet innenfor de neste par dager – å endre fra tirsdag til mandag er lite hensiktsmessig akkurat nå, om i det hele tatt mulig, sier Forster.

Alvor

Samtidig som mange nordmenn altså opplever at det å endre hjemreise er utfordrende, kan UDs reiseråd dessuten gi problemer med reiseforsikrinen.

- Når norske myndigheter ber nordmenn i utlandet om å komme seg hjem, samtidig som det blir utstedt et reiseråd fra UD som omfatter hele verden, er det viktig å ta dette på høyeste alvor. Dersom man trosser dette og fortsetter reisen sin, bør man være klar over at reiseforsikringen da ikke vil dekke coronarelaterte hendelser, som sykdom og karantene, sier Bibow Handeland i Europeiske Reiseforsikring.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer