Ventetid flyplass

Reiseeksperter: Dette er flyplassene med mest ventetid

På to av flyplassene kan det ta to timer eller mer å komme gjennom alle sikkerhetskontrollene.

LANG VENTETID: På enkelte flyplasser må du belage deg på å vente i noen timer av flere grunner. I artikkelen under får du vite hvilke flyplasser dette gjelder, og hva du kan gjøre for å korte ned ventetiden. Foto: Scanpix.
LANG VENTETID: På enkelte flyplasser må du belage deg på å vente i noen timer av flere grunner. I artikkelen under får du vite hvilke flyplasser dette gjelder, og hva du kan gjøre for å korte ned ventetiden. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert

- Flere av flyplassene med mest venting mottar og skal transportere store mengder mennesker over en kort tidsperiode, og det går sjelden på skinner, mener Renate Sandvik.

Den profilerte reiseeksperten har besøkt rundt 100 land, og står bak reisebloggen Renatesreiser.com. Hun har flere ganger erfart at enkelte flyplasser skiller seg ut når det gjelder hvor lenge reisende må vente der for å komme seg avgårde.

Samtidig er det ting du selv kan gjøre, for å unngå lange ventetider.

BEREIST: Renate Sandvik står bak nettsiden Renatesreiser.com. Foto: Privat.
BEREIST: Renate Sandvik står bak nettsiden Renatesreiser.com. Foto: Privat. Vis mer

- Her må du ofte vente lenge

Av de mange flyplassene Sandvik har vært innom, er det spesielt seks som skiller seg ut negativt, hevder hun:

 • Charles de Gaulle lufthavn (CDG) i Paris
 • London Gatwick (LGW)
 • Istanbul Ataturk (IST)
 • Beirut Rafic Hariri (BEY)
 • Varadero flyplass (VRA) på Cuba
 • Fort Lauderdale-Hollywood flyplass (FLL) i USA

- På de to sistnevnte tok det et par timer å komme meg gjennom immigrasjon- og alle sikkerhetskontrollene både inn og ut av landet. «Heldigvis» var flyene jeg skulle reise videre med også såpass forsinket at jeg likevel rakk dem, forteller Sandvik.

LONDON GATWICK : En av flyplassene i verden med mest ventetid, mener reiseekspert Renate Sandvik. Foto: Scanpix.
LONDON GATWICK : En av flyplassene i verden med mest ventetid, mener reiseekspert Renate Sandvik. Foto: Scanpix. Vis mer

- Velg mindre flyplasser

REISEVANT: Janicke Hansen, eier av nettsiden Letsgetlost.no, og president i den internasjonale reiseblogger-organisasjonen Professional Travel Bloggers Association. Foto: Privat.
REISEVANT: Janicke Hansen, eier av nettsiden Letsgetlost.no, og president i den internasjonale reiseblogger-organisasjonen Professional Travel Bloggers Association. Foto: Privat. Vis mer

Janicke Hansen, som står bak reiseblogg-nettstedet Letsgetlost.no, og er president i den internasjonale reiseblogger-organisasjonen Professional Travel Bloggers Association, understreker at man ved utenlandsreiser må beregne lengre tid enn vanlig da innsjekking av bagasje stenger tidligere enn ved innenlandsreiser, vanligvis 45 minutter før avgang.

- Ved reiser til utlandet utenfor Schengen kan det være lurt å beregne ekstra tid til passkontrollen man må gjennom etter sikkerhetskontrollen. På noen flyplasser, både i Norge og i utlandet, kan det å komme seg gjennom passkontrollen ta lengre tid enn innsjekk og sikkerhetskontroll til sammen, sier Hansen.

Hun har tidvis opplevd lange køer gjennom passkontroll på vei ut av Norge fra Gardermoen, men også ved mellomlandinger i utlandet, for eksempel Amsterdam.

- Har man to separate flybilletter med mellomlanding er det derfor viktig å beregne tid til å komme seg mellom terminaler. Her kan Heathrow London være ganske tidkrevende med sine mange busser og tog mellom terminaler, og Frankfurt med lange gå-avstander mellom terminalene, opplyser Hansen videre.

Samtidig; har man bestilt en gjennomgående flybillett skal det være tatt hensyn til tid for å komme seg mellom gater og gjennom eventuell passkontroll, understreker reiseeksperten.

Og apropos passkontroll: Venting på Flyplasser ved ankomst utland er et vanlig problem da man ofte må gjennom både passkontroll/immigrasjon.

- Ved ankomst til USA er det vanligvis lange køer gjennom passkontroll og immigrasjon, men det er også mulig å unngå den lengste ventetiden ved å velge å fly inn til mindre flyplasser, tipser Hansen.

- I New York vil for eksempel Newark og JFK normalt sett ha lengre ventetid, og man må gjerne beregne halvannen til to timer for å komme gjennom hele prosessen med kontroller og bagasjehenting. Men på mindre flyplasser rundt byen, for eksempel Stewart, vil det gå mye raskere da det er færre ankomster, legger hun til.

Vær forberedt i sikkerhetskontrollen

Hansen erfarer samtidig at venting på flyplasser ikke alltid handler så mye om selve flyplassen, men mer hvilke perioder man reiser på.

- Og så kommer det an på hva man har med seg, hvilke type reise det er, og hvor man reiser til eller kommer fra. Utbyggingen av Gardermoen og Flesland har gjort det mye smidigere å komme seg gjennom sikkerhetskontrollen i dag enn tidligere, sier Hansen.

Men generelt er de to reiseekspertene enige om at det kan være mange årsaker til lang ventetid på flyplassene.

Det er alt fra dårlig vær og teknisk trøbbel, til store kvanta reisende som både skal sjekke inn, komme seg gjennom sikkerhetskontrollen og gå inn og ut av flyene, mener Sandvik.

- I sikkerhetskontrollen blir det ofte kø fordi de reisende ikke er forberedt nok når det er deres tur å gå gjennom. Det hadde gått raskere dersom alle hadde tatt av seg jakker, skjerf og belter før det var deres tur, samt undersøkt hva som er tillatt å ha med i håndbagasjen, understreker hun.

Hansen trekker igjen frem perioden man reiser på som typisk årsak til venting.

- Utreise i sommersesongen og utfartshelger, som jul og påske, har mer konsentrerte avreiser, og gjerne reisende med mer bagasje enn i vanlige uker og ukedager da mange forretningsreisende reiser. Da blir det mer kø både ved innsjekksmaskinene, bagasjeinnleveringen og ikke minst gjennom sikkerhetskontrollen, opplyser Hansen.

Slik kan du korte ned ventetiden

Kort ned ventetiden

Som reisende kan man gjøre en rekke små tiltak for å unngå venting på flyplassen. Her er Janicke Hansens tips:

 • De fleste flyselskaper har en app eller nettside som gjør at du kan sjekke inn online og få boardingkort direkte til mobil eller printe ut selv hjemme. Dette sparer deg for masse tid.
 • Planlegger du å reise med kun håndbagasje unngår du også køen ved bagasje-drop off og kan spasere direkte til sikkerhetskontrollen. Å reise med kun håndbagasje sparer ikke bare tid men penger også.
 • Vil du unngå de største køene i sikkerhetskontrollen kan du også kjøpe tilgang til fast track, enten gjennom oppgradering av billettene eller å kjøpe tilgang separat.
 • Har man Eurobonuskort med Gull- eller Diamantnivå med SAS kan du også benytte fast track hver gang du reiser, og dermed spare mye tid.
 • Et annet tiltak er å forsøke å unngå å reise på de mest hektiske tidspunktene på dagen og de største utfartsdagene. For eksempel har jeg opplevd at lørdag morgen er en bra dag å reise ut fra flyplasser på stort sett hele året, bortsett fra i sommerens høysesong da mange charterfly har avgang tidlig lørdag, noe som skaper køer spesielt gjennom sikkerhetskontroll.

Det er irriterende og slitsomt når vi må vente lenge på flyplassen, og som regel legger vi skylden på flyselskap og selskapet som eier flyplassen. Men det er flere grep du som reisende kan gjøre selv for å slippe unna for mye kø og ventetid, mener reiseekspertene.

- I den grad det lar seg gjøre, burde man helst forsøke å reise utenom fredager og søndager da det er størst trøkk på flyplassene. Det kan også være en fordel å velge morgenfly framfor fly senere på dagen, siden forsinkelser ofte forplanter seg utover dagen, mener Sandvik.

Fra Gardermoen reiser hun som vanligvis på kvelden, da er det rolig og nærmest null kø eller forsinkelser, hevder hun.

- Som regel er det mulig å sjekke inn via mobil eller PC før man ankommer flyplassen, og reiser man bare med håndbagasje, slipper man å stå i kø. Man slipper også å vente ved bagasjebåndet når man endelig kommer fram til reisemålet, tipser Sandvik videre.

- Beregn god tid

Når Sandvik reiser er hun alltid forberedt på at flyene kan bli forsinket. Derfor har hun alltid med meg en god bok, og mulighet til å jobbe litt på laptopen.

- Det er også mulig å betale seg inn på en lounge, kjøpe middag, ringe til kjente eller finne på noe annet for å få tiden til å gå.

Sandvik anbefaler samtidig å undersøke hvilke rettigheter du som forbruker har, dersom flyet blir kraftig forsinket.

Men selv om det er kjedelig å sitte på en flyplass, er det likevel alltid lurt å beregne god tid. Kanskje man da slipper de lange køene, mener hun:

- Det er enda kjedeligere å måtte bestille en ny flybillett og vente til neste avgang fordi man ikke rakk den, enn å sitte på flyplassen i 30 minutter ekstra.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer