Reiseforsikringen dekker ikke tyveri av gjenglemte gjenstander

For at noe skal bli stjålet, må du nemlig ha det på deg.

KAN IKKE STJELES: Forsikringsselskaper mener at gjenglemte ting ikke kan stjeles. De kan bare «tilegnes ulovlig som hittegods».  Foto: ALL OVER PRESS
KAN IKKE STJELES: Forsikringsselskaper mener at gjenglemte ting ikke kan stjeles. De kan bare «tilegnes ulovlig som hittegods». Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dét hun satt fot på Kiel-fergen oppdaget hun det: Ringene var ikke på fingrene hennes. Hun måtte ha hadde glemt dem på hotellrommet før de sjekket ut.

- Men her er de ikke! svarte hotellet da hun ringte dem.

- Da må noen på hotellet ha stjålet dem. Godt jeg har reiseforsikring! tenkte kvinnen.

Men så lærte hun en dyrkjøpt lekse: Reiseforsikringer har en komplisert definisjon av tyverier.

PASS PÅ: Gjenstander som du har på deg, kan du få erstattet ved tyveri. Pass derfor på å ha dem på deg.  Foto: COLORBOX
PASS PÅ: Gjenstander som du har på deg, kan du få erstattet ved tyveri. Pass derfor på å ha dem på deg. Foto: COLORBOX Vis mer


Definisjonen av et tyveri

Forsikringsselskapet ville nemlig ikke dekke en eneste krone fra tapet av ringene hennes, verdt 10.260 kroner. De mente det var godt mulig de var stjålet fra rommet, men det var likevel ikke et tyveri.

Her er selskapets definisjon av tyveri, fra vilkårene deres:

«Med tyveri menes borttagning av eiendeler sikrede har i sin besittelse, jamfør straffelovens paragraf 257 og 258. At eiendeler mistes/bortkommer og senere beholdes av finneren, er ikke å anse som tyveri.»

Fordi kvinnen hadde sjekket ut av rommet hvor ringene lå, anses de ikke som lenger i hennes besittelse. Og dermed faller det ikke innunder forsikringsselskapets definisjon av tyveri.

Hadde rommet fortsatt vært hennes, og døra låst, hadde hun trolig fått ringene erstattet.

Krangelen mellom ringmisteren og forsikringsselskapet har nå blitt behandlet i Finansklagenemnda, og de er enige med selskapet: Ringene ble ikke stjålet i «dekningsmessig» forstand. Kvinnen får dermed ikke et rødt øre for sine to mistede ringer.

Men noen får noe – Rune fikk 25 prosent av et gjenglemt kamera fra Europeiske

GIR DEG INGENTING: Kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg minner om at gjenglemte gjenstander ikke erstattes.  Foto: TRYG
GIR DEG INGENTING: Kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg minner om at gjenglemte gjenstander ikke erstattes. Foto: TRYG Vis mer


Hittegods stjeles ikke

«Besittelse betyr at man har en gjenstand i sin varetekt samtidig som man faktisk har rådighet over den» forklarer Finansklagenemnda i sitt vedtak.

Så hva var det egentlig som skjedde, om hotellpersonalet tok ringene?

Det var en «ulovlig tilegnelse av hittegods», som reiseforsikringer normalt ikke dekker. Det samme gjelder derfor om du for eksempel glemmer kameraet på en restaurant, og senere finner ut at noen har tatt den. Eller på en flyplass. Eller hvor som helst. Du må ha gjenstandene på deg om de skal bli ansett som stjålet.

Dette må du gjøre om du glemmer ting på flyet eller på flyplassen

- Mange tror at reiseforsikringen er en universalforsikring som dekker alt som kan inntreffe på reise, men slik er det ikke, sa kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg i en pressemelding nylig.

De også advarer mot å tro at gjenglemte ting kan erstattes om de forsvinner. «Hittegods kan ikke stjeles», som Tryg uttaler.

Derfor bør du bruke safe-en på hotellrommet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer