Coronaviruset

Reiseforsikringen kan dekke avbestilling av hytteferien

Ett forsikringsselskap lar deg avbestille hytteferien på reiseforsikringen.

AVBESTILLE PÅSKEFERIEN? De fleste forsikringsselskapene lar deg ikke avbestille innenlandsferien fordi det ikke er utstedt et offisielt reiseråd. Men det finnes unntak: Fremtind forsikring dekker avbestillinger innenlands på reiseforsikringen, foreløpig frem til 14. april. Uansett oppfordrer Forbrukerrådet til å forsøke å finne en løsning i samråd med utleier. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
AVBESTILLE PÅSKEFERIEN? De fleste forsikringsselskapene lar deg ikke avbestille innenlandsferien fordi det ikke er utstedt et offisielt reiseråd. Men det finnes unntak: Fremtind forsikring dekker avbestillinger innenlands på reiseforsikringen, foreløpig frem til 14. april. Uansett oppfordrer Forbrukerrådet til å forsøke å finne en løsning i samråd med utleier. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert

Regjeringen har bestemt at hytteforbudet gjelder til over påske. Dette innebærer at det er forbudt for de aller fleste å overnatte på hytta i påska.

Når det gjelder dekning av økonomiske tap som følge av avbestillinger av reiser, retter forsikringsselskapene seg i hovedsak etter offisielle reiseråd.

Dersom Utenriksdepartementet har utstedt et offisielt reiseråd mot et land eller et område, vil reiseforsikringen dekke alle tap du eventuelt får ved å ikke dra på reisen.

Dermed vil alle forsikringsselskapene dekke avbestillinger av reiser til utlandet så lenge reiserådet gjelder.

Men ettersom dette ikke gjelder for reiser innenlands - selv om regjeringen har uttalt at man ikke får dra på hytta og bør holde seg mest mulig i ro - så er eventuelle avbestillinger for innenlandsferier ikke automatisk dekket av reiseforsikringen.

Så hva gjør du da, dersom hytta er bestilt for påska? Eller kanskje du egentlig ønsker å avbestille innenlandsreisen du hadde planlagt i sommer?

Må du fremdeles betale utleier? Eller hva gjør du? Og hva med private som leier ut hyttene eller boligene sine? Kan de fremdeles kreve betalt, selv om gjesten ikke får komme?

Ett forsikringsselskap tar regninga

Dinside har kontaktet de aller fleste forsikringsselskapene i Norge som tilbyr reiseforsikring og spurt om avbestillinger av innenlandsferier er dekket av reiseforsikringen, med nåværende corona-situasjon.

Fremtind er det eneste forsikringsselskapet som sier at de vil dekke avbestillinger av innenlandsreiser.

- Vi har valgt å følge myndighetenes reiseråd. Vi dekker per i dag for innenlandsreiser til og med 14 april, men vil vurdere situasjonen fortløpende, uttaler Grete Trulsrud, kommunikasjonsrådgiver i Fremtind Forsikring, til Dinside.

Andre viser til at det ikke er utstedt et offisielt reiseråd, og at det er grunnen til at de ikke dekker avbestillinger av innenlandsreiser. De understreker at de likevel dekker avbestillinger dersom dette er på grunn av sykdom i reisefølget.

Dersom du er i karantene, sier de fleste selskapene at dette vil gjelde som sykdom og du vil få dekket avbestilling, men du bør kunne fremvise en legeerklæring.

Frende forsikring sier at de vil dekke avbestilling dersom man har en kronisk sykdom eller underliggende sykdom som gjør at det vil være fare for liv og helse ved eventuell corona-smitte.

Du kan se hva som gjelder hos alle forsikringsselskapene lenger ned i artikkelen.

Avdelingsleder Robin Wulff-Nilsen i KLP Skadeforsikring henviser også til at forsikringen dekker avbestilling grunnet epidemi, men ettersom hytteforbudet ikke er begrunnet i smittevernhensyn så er ikke innenlands avbestillinger dekket av reiseforsikringen.

- Når det gjelder corona, dekker forsikringen avbestilling grunnet epidemi som inntreffer på reisemålet og som Utenriksdepartementet eller stedlige myndigheter fraråder alle reiser til. Vilkåret for epidemi må derfor være oppfylt for å gi erstatning, noe det er for andre land. Regjeringen har vært tydelig på at hytteforbudet ikke er begrunnet i smittevernhensyn. Folkehelseinstituttet har også uttalt at de ikke har vært involvert i noen medisinsk begrunnelse for forbudet. Derfor dekkes ikke innenlandsreiser eller hytteforbud på avbestilling. Vanlige innenlandsreiser er heller ikke dekket, da det ikke er innenfor epidemipunktet i vilkårene, sier Wulff-Nilsen til Dinside.

- Vi dekker avbestilling av innenlandsreiser som følge av sykdom, men ikke som følge av anbefalinger eller påbud fra myndighetene, sier Heidi Tofterå Slettemoen, kommunikasjonssjef i Frende forsikring.

- Bør få avlyse eller endre

Dinside har tidligere skrevet om Airbnb, som lar alle avbestille gratis, frem til 14. april. Dette betyr at dersom du har leid en hytte eller en bolig i Norge i perioden frem til 14. april, kan du avbestille og få full refusjon. Feriehusutleieren Novasol lar kunder booke om til et seinere tidspunkt i 2020 - men vil du avbestille så må du betale.

Ifølge Forbrukerrådet er dine rettigheter som kunde regulert i leieavtalen.

- Ved all slags leie er det avtalen man må ta utgangspunkt i. Enkelt sagt er utleier eller overnattingssted forpliktet til å stille hytta eller hotellet til rådighet mot at kunde betaler. Om leier allikevel ikke kan dra, vil du som utgangspunkt måtte betale, om du ikke her en avbestillingsmulighet. Avbestillingsreglene til en profesjonell utleier vil følge av avtalen man har inngått, sier Høst.

Der vil noen ha forpliktet seg til å betale uansett, mens andre vil ha mulighet for avbestilling med hel eller delvis refusjon innen visse tidsfrister.

- Dette er en veldig spesiell og lei situasjon for både utleier og leietager, så det er lurt å ta kontakt og ta en prat om hvordan situasjonen best kan løses. Kanskje kan man bli enig om et nytt tidspunkt, sier hun videre.

Høst understreker at forbrukerrettighetene gjelder selv om det er krise, og utgangspunktet er at om du ikke får det du betaler for så skal du ha pengene dine tilbake.

Hun sier videre at det i lys av at forutsetningene er så dramatisk endret, at forbrukeren bør få lov til å avlyse eller endre avtalen.

- Vi mener at i noen av disse tilfellene bør forbrukeren kunne fri seg fra avtalen uavhengig av hva vilkårene sier. Der det ble inngått en leieavtale mellom en forbruker og en profesjonell part før coronaviruset ble et verdensomspennende problem, har forutsetningene for avtalen endret seg betydelig hvis leieren faktisk ikke kan benytte seg av hytta eller hotellet. I slike tilfeller mener vi det er rimelig at forbrukeren får mulighet til å endre eller tre ut av avtalen. For avtaler langt frem i tid, er det vanskelig å si hva løsningen bør bli. Vi vet ikke hvordan situasjonen er til sommeren, sier Høst til Dinside.

Forbrukerrådet anbefaler videre at man alltid avtaler hvilke vilkår som skal gjelde, enten ved en kontrakt eller over e-post.

- Profesjonelle som hoteller, hytteformidlere og Airbnb har vilkår som man må godta for å få leie, så start med å lese det man har avtalt, oppfordrer hun.

Kan få hjelp av husleieloven

Om man leier av private via Finn.no, Airbnb eller andre formidlingssystemer - eller om man leier av profesjonelle: Kan disse egentlig kreve forbrukeren for leie når kunden ikke får lov til å reise?

Høst påpeker at Airbnb har endret vilkårene under corona-krisen slik at alle får refusjon, og at man må sjekke avtalen man har inngått dersom man har leid privat.

Dersom du er så heldig at du har en leieavtale som sier at husleieloven skal gjelde, vil du ifølge Høst slippe å betale:

- Når det gjelder avtaler mellom private, må man sjekke avtalen man eventuelt har lagd. Husleieloven gjelder ikke for leie av fritidseiendom, men man kan avtale at loven skal gjelde. Har man en leieavtale som sier at husleieloven skal gjelde, vil leietaker kunne slippe å betale leie hvis leieperioden er på et tidspunkt hvor leietaker faktisk ikke får brukt hytta på grunn av hytteforbudet, sier Høst.

Hun understreker at dersom man ikke har avtalt noe spesielt, vil man som privat utleier i utgangspunktet kunne kreve leie selv om leietaker ikke får dratt.

- Vi mener det vil være naturlig å ta kontakt med hverandre for å avtale hvordan man løser situasjonen. Kanskje finner man en ny tid som passer eller man kan dele tapet, sier hun.

- Kontakt utleier

De fleste forsikringsselskapene oppfordrer kundene til å kontakte utleier og be om at de finner en løsning.

- Vi anbefaler våre kunder å ta kontakt med hytteeier eller utleiebyrå for eventuelt å kunne få refundert noe av utgiftene, sier Helene Lund, kommunikasjonsrådgiver i Storebrand.

Dersom det er utleier som kansellerer, kan du kreve refusjon fra utleier:

- Ta kontakt med det stedet man har gjort reservasjonen. Blir reisen eller oppholdet kansellert av den man har kjøpt reisen av, kan man kreve refusjon. Utover det er det ikke noe vi dekker. Da er det Ernas råd om å aktivisere seg selv hjemme i påsken som gjelder, sier Wulff-Nilsen i KLP Skadeforsikring.

Høst i Forbrukerrådet sier at de ser at forsikringsselskapene gjør mye for å hjelpe - og at de har forventinger til dette:

- Forsikringsbransjen har klare forpliktelser og avtaler, og de må nesten svare for egne vurderinger og tiltak. Men vi ser at mange nå bidrar for å hjelpe noe som er svært viktig og noe vi også har forventning til at de gjør, sier Høst.

Dette sier forsikringsselskapene:

Fremtind Forsikring:

 • Dekker avbestillinger innenlands. Gjelder reiser i Norge bestilt før 12. mars og foreløpig frem til 15. april, men Fremtind sier de følger vi myndighetene og at hvis reiseanbefaleringene forlenges, så forlenges dekningen også.
 • Ettersom selskapet dekker avbestillinger innenlands, vil dette selvsagt også gjelde ved sykdom eller karantene.

- Har du booket en hytte til påsken må du ta kontakt med utleier for avbestilling, det du ikke får igjen av dem, kan du melde fra om til oss for å få dekket. Her gjelder også reglen om at hytta må være bestilt før 12. mars, sier Trulsrud i Fremtind Forsikring.

KLP Forsikring:

 • Dekker ikke avbestillinger innenlands pga coronaviruset, om man er frisk.
 • Dekker avbestillinger ved sykdom. Ber om legeerklæring.
 • Dekker avbestilling ved pålagt karantene. Det må bekreftes at man er i karantene, gjerne med en legeerklæring.

Frende forsikring:

 • Dekker ikke avbestillinger innenlands pga coronaviruset, om man er frisk.
 • Dekker avbestillinger ved sykdom. Ber om legeerklæring.
 • Dekker avbestilling ved pålagt karantene. Ber om legeerklæring.
 • Dekker også avbestilling om ved uventet sykdom eller forverring av kronisk lidelse som er alvorlig til hinder for en reise, eller du har en underliggende sykdom som gjør at det er fare for liv eller helse hvis du blir smittet av corona. Ber om legeerklæring.

Europeiske reiseforsikring:

 • Dekker ikke avbestillinger innenlands pga coronaviruset, om man er frisk.
 • Dekker avbestillinger ved sykdom. Ber om legeerklæring.
 • Dekkes avbestilling ved karantene? - Dersom man blir akutt og uventet syk som følge av koronaviruset, dekker reiseforsikringen avbestilling som ved annen akutt og uventet sykdom. Dette gjelder også innenlands. En legeattest må i disse tilfellene dokumentere at man er for syk til å reise.

Storebrand forsikring:

 • Dekker foreløpig ikke avbestillinger innenlands pga coronaviruset, om man er frisk. Men sier de følger situasjonen tett og anbefaler kunder å holde seg oppdatert på nettsidene.
 • Dekker avbestillinger ved sykdom. Ber om legeerklæring.

Tryg:

 • Dekker ikke avbestillinger innenlands pga coronaviruset, om man er frisk.
 • Dekker avbestillinger ved sykdom. Ber om legeerklæring.
 • Dekker avbestilling ved pålagt karantene. Ber om legeerklæring. - Det vil IKKE dekke kostnader til reiser som i utgangspunktet er avlyst av andre årsaker. Eksempel: Om du skulle ha reist på hyttetur til leid hytte i Norge, men turen er avlyst på grunn av reiseforbudet (som ikke dekkes av reiseforsikringen), vil du ikke få dekket kostnadene selv om du blir satt i karantene eller sykmeldt.

Codan forsikring:

 • Dekker ikke avbestillinger av innenlandsreiser.
 • Dekker avbestillinger ved sykdom.

Gjensidige forsikring:

 • Dekker ikke avbestillinger innenlands pga coronaviruset, om man er frisk.
 • Har du blitt smittet og har legeerklæring på det, får du erstatning.
 • Dekker ikke avbestillinger som følge av karantene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer