Reiseforsikringen kan gjelde på tross av UDs reiseråd

Flere forsikringsselskap sier reiseforsikringen gjelder selv om UD fraråder reiser.

REISEFORSIKRINGEN GJELDER: Nå sier flere forsikringsselskap at reiseforsikringen vil gjelde selv om du reiser til land som UD fraråder reiser til - med unntak av corona-relaterte hendelser. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
REISEFORSIKRINGEN GJELDER: Nå sier flere forsikringsselskap at reiseforsikringen vil gjelde selv om du reiser til land som UD fraråder reiser til - med unntak av corona-relaterte hendelser. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vanligvis er det slik at reiseforsikringen ikke gjelder til land der Utenriksdepartementet har utstedt et offisielt reiseråd.

Dette er også det forsikringsselskapene har henvist til i situasjonen med coronaviruset.

Nå er det imidlertid flere forsikringsselskap som snur og sier at reiseforsikringen likevel vil gjelde i land som UD fraråder reiser til.

Unntaket er alle hendelser som er relatert til coronasykdom.

Reiser du til de landene eller områdene som norske myndigheter nå har klarert for reiser, og som UD har lagt til som et unntak i det generelle reiserådet mot reiser til alle land, er du selvsagt fullt dekket i reiseforsikringen - uten unntak.

Foreløpig gjelder dette Norden, med unntak av bortimot hele Sverige: Danmark, Island, Finland, Grønland, Færøyene - og Gotland i Sverige.

Det er mange land som sier at de ønsker nordmenn velkomne i sommer - og som du altså vil kunne få slippe inn i - men som norske myndigheter fremdeles fraråder nordmenn å reise til. Og reisebransjen melder om utsolgte avganger til Syden - på tross av reiserådet.

Disse dekker deg også utenfor Norden

Ifølge NRK har Eika, Fremtind, Frende og Gjensidige alle bekreftet at kunder nå vil kunne være dekket med reiseforsikring, selv om man reiser utenfor Norden.

SOMMERFERIEN: For de aller, aller fleste vil sommerferien i år bli i Norge, og her er det et hav av muligheter! Video: Kristin Sørdal. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

- Våre reiseforsikringer dekker deg på vanlig måte om du er på reise i utlandet, med unntak av hendelser relatert til Covid-19, sier Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige til Dinside, og understreker samtidig at de selvsagt at de anbefaler å følge reiserådene:

- Vi anbefaler selvsagt at nordmenn følger UDs reiseråd, og fraråder folk å bryte dem.

- Vi kan ikke sette oss til doms over andre. Er du i Tyskland og blir frastjålet kameraet eller mobilen, hvorfor skulle ikke vi da hjelpe, sier kommunikasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige.

Forsikringen vil ikke gjelde ved koronarelaterte tilfeller, selv om det foreløpig er uklart hva forsikringsselskapene mener med det.

– Jeg er ikke i tvil om at det vil komme vanskelige saker. Et sted må vi sette en grense, men her må vi gjøre som i andre saker og vurdere hver sak for seg, sier Rysstad

Tryg og Europeiske Reiseforsikring har sagt at de ikke vil gjøre den samme endringen for sine reiseforsikringer.

- Falsk trygghet

Europeiske uttaler at de fortsatt vil la myndighetene sitte med fasiten på hvor det er trygt å reise og at det å åpne for andre områder enn det UD anbefaler, kan gi en falsk trygghet:

- Vi i Europeiske har hele tiden sagt at vi lener oss på UDs reiseråd. Det er myndighetene som har grunnlag for å si hvor det er trygt for nordmenn å oppholde seg i utlandet, og vi som forsikringsselskap har ingen grunn til å overprøve dette. Derimot tilrettelegger vi for at man kan følge disse rådene, sier Andreas Bibow Handeland, kommunikasjonsrådgiver i Europeiske Reiseforsikring.

- I tillegg mener vi at det å åpne for andre områder enn UD anbefaler i verste fall kan gi kundene en falsk trygghet. Når norske myndigheter sier at man da ikke kan forvente å få konsulær bistand hvis noe skjer, og heller ikke vi som forsikringsselskap kan garantere for kundens trygghet, ønsker vi ikke at folk skal reise, sier han.

Unntaket er «transportetappen» gjennom Sverige, uten overnatting eller unødvendige stopp, for nordmenn som ønsker å kjøre bil til Danmark.

Han understreker at selskapet nå dekker reiser i Norden, til de områdene FHI mener det er trygt å reise.

- Kan få betydning for forsikringsutbetalingen

Forsikringsselskapene har tidligere uttalt til Dinside at man skal huske at det kan være vanskelig å få medisinsk hjelp dersom man får behov for det - noe som også vil kunne få betydning for forsikringsutbetalingen.

- Det er viktig å merke seg at selv om forsikringen vil dekke dette, samt sykdommer som ikke er relatert til corona, kan det være vanskelig å få nødvendig medisinsk hjelp på destinasjonen om helsevesenet der ikke har kapasitet. Det kan også bli vurdert hvorvidt kunden er grovt uaktsom ved å reise, og dermed utsetter seg for fare. Det kan få betydning for erstatningsberegningen, har avdelingsleder Robin Wulff-Nilsen i KLP Skadeforsikring tidligere uttalt til Dinside.

Ifølge Helfo, har du rett på medisinsk hjelp på lik linje med landets innbyggere i Europa gjennom ordningen med Europeisk helsetrygdkort - men også de påpeker at man skal huske at helsetilbudet kan være påvirket av coronasituasjonen:

- Om man reiser på ferie i et annet EØS land, selv om det ikke er anbefalt – uten forsikring – må man være forberedt på at noen EØS-land kanskje har et annerledes helsetilbud enn vanlig, på grunn av coronasituasjonen, har fagkoordinator Marianne Storemyr ved Helfo servicetjenester tidligere uttalt til Dinside.

Reiseråd og avbestilling

Det offisielle reiserådet fra UD er direkte forbundet med hvilke muligheter du har for avbestillinger og refusjon for allerede bestilte reiser.

Når Dinside tidligere har skrevet om dette, har forsikringsselskapene sagt at de dekker avbestillinger til land eller områder det er utstedt et offisielt reiseråd i etterkant av at du har bestilt en reise.

Hvor langt framover i tid denne muligheten for avbestilling og refusjon går, varierer fra forsikringsselskap til forsikringsselskap, og de henviser til å følge med på reiserådet fra UD samt informasjon på forsikringsselskapenes nettsider.

Vi minner også om at reiser til områder som ikke har fått grønt lys av regjeringen også utløser hjemmekarantene når man kommer tilbake.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer