Coronaviruset

Reiseforsikringene som lar deg avbestille sommerferien nå

To forsikringsselskaper dekker avbestilling av sommerferien allerede nå, mens de andre har kortere frister og vurderer sommeren etterhvert. Her får du oversikten!

AVBESTILLE ÅRETS SOMMERFERIE? Etter at Utenriksdepartementet 3. april meldte at reiserådet for hele verden opprettholdes «inntil videre», er det fremdeles kun to forsikringsselskaper som lar deg avbestille sommerferien per nå. De andre opererer med ulike reisedatoer for når de tillater avbestillinger og sier de vurderer situasjonen løpende. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
AVBESTILLE ÅRETS SOMMERFERIE? Etter at Utenriksdepartementet 3. april meldte at reiserådet for hele verden opprettholdes «inntil videre», er det fremdeles kun to forsikringsselskaper som lar deg avbestille sommerferien per nå. De andre opererer med ulike reisedatoer for når de tillater avbestillinger og sier de vurderer situasjonen løpende. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert

Utenriksdepartementet meldte 3. april at de opprettholder det offisielle reiserådet hvor de fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige, til alle land. Reiserådet gjelder «inntil videre».

Det betyr at du ikke bør reise utenlands så lenge reiserådet er gyldig.

Dersom du likevel reiser utenlands nå, til tross for reiserådet, kan du ifølge Utenriksdepartementet ikke regne med å få bistand fra dem til å komme hjem til Norge.

Du skal også være oppmerksom på at dekningen i reiseforsikringen vil kunne bortfalle dersom du velger å reise på tross av reiserådene, men her er det noe ulikt hvordan forsikringsselskapene sier de vil praktisere dekningen: Noen sier reiseforsikringen ikke vil gjelde overhodet, mens andre sier forsikringen ikke vil gjelde for coronarelaterte hendelser.

Du kan lese mer om hva de ulike forsikringsselskapene sier, lenger ned i artikkelen.

Hvem dekker avbestilling av sommerferien nå?

Tidligere i corona-krisen skrev vi om avbestillinger - og da var det kun Europeiske og Fremtind som sa at de dekket avbestillinger for reiser utover den første perioden med reiseråd, som den gang strakk seg til 14. april.

Men hva sier forsikringsselskapene nå, når reiserådet opprettholdes «inntil videre»? Vil forsikringsselskapet dekke avbestilling av sommerferien allerede nå - eller må du vente og se nærmere avreise?

Mens mange forsikringsselskaper fremdeles kun dekker avbestillinger av reiser innenfor et kort tidsrom, har Europeiske reiseforsikring tatt det ett hakk lengre i den andre retningen og tilbyr nå kundene muligheten til å kunne avbestille sommerferien også etter at det offisielle reiserådet fra UD eventuelt opphører:

- Vi i Europeiske Reiseforsikring har nå valgt å gi kundene våre et ekstra tidsvindu på syv dager når det gjelder avbestilling. Det vil si at man kan avbestille reisen hos fly- eller reiseselskapet i inntil syv dager etter at reiserådet fra UD opphører, for så å ta saken med oss i etterkant. Dermed kan man avvente situasjonen i håp om likevel å få reist på ferieturen man hadde sett for seg, og samtidig slippe å være stresset over at reiserådet plutselig skulle opphøre, sier Andreas Bibow Handeland, kommunikasjonsrådgiver i Europeiske Reiseforsikring.

Europeiske og Fremtind er fremdeles de eneste selskapene som sier de vil dekke avbestillinger for sommerferien allerede nå.

I den andre enden av skalaen finner vi forsikringsselskapene som foreløpig ikke dekker avbestillinger av sommerferien.

KLP Skadeforsikring er et av disse selskapene.

- Vi skjønner at det er lite tilfredsstillende at vi ennå ikke vet hva som skjer med reisene i sommer, men dette er uforutsigbare tider for oss alle, så vi må vente og se hvordan koronasituasjonen utvikler seg. Og så krysse fingrene for at det blir bedre enn vi frykter akkurat nå, sier avdelingsleder Robin Wulff-Nilsen i KLP Skadeforsikring.

Dekker avbestillinger for sommerferien nå:

Dette sier de to selskapene som tilbyr avbestilling av sommerferien:

Europeiske reiseforsikring: Dekker avbestillinger uavhengig av fremtidig reisetidspunkt. Og du kan avbestille inntil sju dager etter at reiserådet blir opphevet.

- Vi dekker avbestillinger av reiser som ble kjøpt og betalt før 14. mars. Dette gjelder reiser til hele verden – uavhengig av fremtidig reisetidspunkt. Vi har nå valgt å la dette gjelde så lenge UDs siste reiseråd for hele verden blir stående. Dermed har kundene mulighet til å se an situasjonen så lenge reiserådet står, så tett opptil avreisetidspunktet som mulig. På den måten kan man jo kanskje få reist på den etterlengtede ferien likevel, dersom situasjonen skulle bedre seg, sier Andreas Bibow Handeland, kommunikasjonsrådgiver i Europeiske reiseforsikring.

Fremtind (forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB): Ingen konkret frist per nå, så det er åpent for avbestilling også for sommerferien. De opplyser at fristene for avbestilling kan endre seg, og også UDs reiseråd.

- Akkurat nå har vi ikke noen bestemt frist for våre kunder å avbestille reiser til utlandet, siden UD har forlenget reiserådene sine på ubestemt tid. Reisen må være bestilt før 12. mars 2020, og vi ber alltid kundene kontakte flyselskap og reisearrangør før de melder sak til oss, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind.

- Fristene for avbestilling kan endre seg. UDs reiseråd kan forandre seg på kort tid, og da vil også fristene våre for avbestilling og erstatning også forandre seg. Vi ber derfor våre kunder å holde oppdatert på disse nettsidene både til myndighetene og forsikringsselskapet sitt. Det kan også være lurt å vente så lenge som mulig med å avbestille reisen din, nettopp fordi UDs reiseråd kan snu så raskt.

Bli med til de norske barene Sosialkontoret, Naboen og Hurtigruta i Playa del Inglés – Gran Canarias helt egen lysløype! Les mer her: http://www.dinside.no/reise/i-lysloypa-pa-playa-del-ingls-er-90-prosent-av-kundene-fra-norge/66770783 Vis mer

Dekker ikke avbestillinger for sommeren ennå:

Her er forsikringsselskapene som sier de per nå ikke dekker avbestillinger for sommeren. Men de har ulike datoer for når de foreløpig dekker avbestillinger til.

Storebrand: Dekker per nå kun avbestillinger for reiser tom. 30. april. Utvider for kortere perioder av gangen dersom reiserådet opprettholdes.

- Vi gjør løpende vurdering av hvilke perioder vi dekker avbestilling ev utenlandsreiser. Foreløpig gjelder reiserådet «inntil videre» og vi vil utvide avbestillingsperioden etter 30. april om reiserådet opprettholdes. Da det er stor usikkerhet hvor lenge reiserådet vil vare, utvider vi for kortere perioder av gangen. Avbestilling av utenlandsferier i  sommer vil dekkes om reiserådet opprettholdes gjennom sommeren, men dette er det for tidlig å ta stilling til nå, sier Helene Lund, kommunikasjonsrådgiver i Storebrand.

Codan: Dekker per nå kun avbestillinger med avreise tom. 15. mai. De kan ikke si når de vil vurdere å utvide dekningsperioden.

- Vi dekker foreløpig avbestilling av alle utenlandsreiser med avreise til og med 15. mai 2020. Reisen må være bestilt før reiserådet til det aktuelle landet ble utstedt av Utenriksdepartementet. Vi følger situasjonen tett i tiden fremover og vil fortløpende vurdere vår dekningsperiode i samråd med UDs reiseråd. Kunder som har avreise etter 15.mai bes følge med på våre nettsider for oppdatert informasjon, sier Georg Richvoldsen, kommunikasjonssjef i Codan.

KLP Skadeforsikring: Dekker foreløpig avbestillinger ut april. Sier det fortsatt er lenge til sommeren og at de foreløpig ikke kan ta stilling til eventuelle endringer i reiserådene.

- Foreløpig dekker vi avbestilling ut april, men dette vil trolig forlenges hvis reiserådet opprettholdes. Vi vurderer det løpende og tar utgangspunkt i reiserådene til UD. Vi ber kundene om å følge med på vår nettside for hvilken dato som gjelder, sier avdelingsleder Robin Wulff-Nilsen i KLP Skadeforsikring

- Kundene bør, så lenge som mulig, avvente for å se om reisen blir kansellert. Avbestilles reisen nå, vil ikke forsikringen gå inn og dekke sommerferiereiser. Det er heller ikke sikkert du får noe igjen fra flyselskapet. Vent til vi er nærmere sommeren og kontakt flyselskapet for å få oppdatert status. Kunden må kontakte dem først før forsikringen trer inn, sier han videre.

Gjensidige: Dekker avbestillinger for reiser tom. 30. april. Det er ikke bestemt når ny beslutning tas om evt. utvidelse.

- Foreløpig dekker vi avbestilling av reiser med avreisedato til og med 30. april. Vi følger reiserådene fra norske myndigheter, og vurderer situasjonen fortløpende. Det er ikke bestemt når en ny beslutning tas, men grunnlaget for våre beslutninger er det som kommer fra myndighetene, særlig UD og FHI, sier Bjarne Rysstad, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

Tryg: Dekker avbestillinger frem til 30. april. Vurderer løpende om denne perioden forlenges.

- Vi dekker foreløpig avbestillinger frem til 30 april, men har dette under løpende vurdering. Det er for tidlig å si hvordan sommeren vil bli dekket, dette vil avhenge av UDs reiseråd fremover. Vi har dette til løpende vurdering, men vil ikke ta en beslutning om erstatning for sommerferien før vi vet om UDs reiseråd gjelder for det landet og den perioden reisen skal foretas i, sier Ole Irgens, kommunikasjonssjef i Tryg.

Frende: Dekker foreløpig avbestillinger 14 dager til 1 måned frem i tid og understreker at de dekker avbestilling frem i tid først når det er avklart om reiserådet gjelder på avreisetidspunktet. Følger reiseoperatørene og flyselskapenes eventuelle kanselleringer samt et tidsbestemt offisielt reiseråd.

- Vi følger reiseoperatører og flyselskaper, og i hovedsak dekker disse aktørene foreløpig avbestilling av reiser 14 dager til 1 måned frem i tid. Vi råder til å avvente situasjonen, dersom det fortsatt er reiseråd fra norske myndigheter i sommer vil reiseoperatørene og flyselskapene kansellere reisen og det som er innbetalt vil refunderes. Vi dekker avbestilling av reiser i sommer når reiseoperatørene og flyselskapene anser at reiserådet fra myndighetene med sikkerhet vil vedvare i sommer. Eventuelt vil et tidsbestemt reiseråd fra norske myndigheter være avgjørende, sier reiseskadesjef Petter Lassen i Frende.

Hva hvis du trosser reiserådet og drar likevel?

Vurderer du å trosse UDs reiseråd og likevel reise til utlandet, skal du være oppmerksom på at du ikke vil være fullt dekket av reiseforsikringen. Og noen forsikringsselskaper sier at reiseforsikringen ikke vil være gyldig overhodet.

- Dersom man velger å reise ut av Norge til et land som er frarådet av UD på utreisereisetidspunktet, vil ikke reiseforsikringen din være gyldig, sier Georg Richvoldsen, kommunikasjonssjef i Codan.

Dette er også beskjeden vi får fra Europeiske, Gjensidige, Frende og Tryg.

- Om du reiser mot myndighetenes (UD og FHI, fortrinnsvis) sine råd, risikerer du avkortning om noe skulle skje, og i verste fall at reiseforsikringen din ikke vil være gyldig i det hele tatt. Det kan bli svært vanskelig og dyrt i stå i utlandet uten gyldig reiseforsikring, men først og fremst så bidrar du til økt smittefare. Du må også regne med å bli satt i karantene ved hjemkomst, uttaler skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind.

Avdelingsleder Robin Wulff-Nilsen i KLP Skadeforsikring understreker at man også skal være oppmerksom på at det kan være vanskelig å få medisinsk hjelp i utlandet dersom man skulle få behov for det.

- Hvis kunden på tross av det klare reiserådet likevel velger å reise, vil forsikringen kun dekke hendelser som ikke er relatert til korona, for eksempel at de blir utsatt for tyveri eller en ulykke. Men det er viktig å merke seg at selv om forsikringen vil dekke dette, samt sykdommer som ikke er relatert til korona, kan det være vanskelig å få nødvendig medisinsk hjelp på destinasjonen om helsevesenet der ikke har kapasitet. Det kan også bli vurdert hvorvidt kunden er grovt uaktsom ved å reise, og dermed utsetter seg for fare. Det kan få betydning for erstatningsberegningen, sier Wulff-Nilsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer