Reiseguide til Kystriksveien

Hva har Amerikas route 66 og Norges riksvei 17 til felles? Bortsett fra den åpenbare likheten at de er asfalterte veistrekninger, er det skrevet reiseguider til begge.

Boken er utgitt på Cappelen forlag.
Boken er utgitt på Cappelen forlag. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Riksvei 17 – eller Kystriksveien - strekker seg 670 kilometer og seks fergeoverfarter mellom Steinkjer i Nord-Trøndelag og Bodø i Nordland. Veien er kjent for sin vakre natur, og dersom veien er reisen, er dette ruten å ta.

Olav Breen har skrevet boken Kystriksveien – Rv17 - en bok for veifarende på to og fire hjul, med og uten motor, langs nordnorske veier.

Veistrekke med egen bok

Når vi får kontakt med Breen på telefon, befinner han seg nettopp i bil langs Kystriksveien, ute på nye oppdrag. Selv om han ikke var veldig kjent langs riksvei 17 før arbeidet med boken begynte, har han tilbakelagt strekningen mange ganger de siste årene.

- Jeg hadde kjørt veien én gang før, før jeg begynte med boken for fire år siden. Nå har jeg kjørt veien i hvert fall fire-fem ganger, og så kjører jeg veien nå. Jeg har blitt såpass glad i dette området, det er utrolig flott, sier Breen.

Boken kom til på initiativ fra Cappelen. De ønsket en bok om Nord-Norge, og Breen var mannen som fikk jobben. Etter hvert siktet han seg inn på Kystriksveien. Det er ikke mange veistrekningene som har fått sin helt egen reiseguidebok, men som Breen sier:

- Hvis det er én vei som fortjener en egen bok, så er det vel denne.

Et sted å lete

Guideboken tar deg med langs riksvei 17, og guider deg til overnattingssteder, severdigheter og opplevelser – både langs veien og litt utenfor syns- og skiltvidde.

- Kystriksveien er en opplevelsesvei, og det er ikke alle severdige stedene som er godt skiltet eller som ligger langs veien. Enten må du vite om ting, eller så må du ha noe du kan lete i, sier forfatteren selv.

Boken begynner i Steinkjer, og ender opp i Bodø. Underveis får du korte fakta om kommuner og steder du kjører gjennom, du får kontaktinformasjon til turistkontorer, fergeselskaper og overnattingsbedrifter, og du blir guidet til kulturminner, museer, flott natur – og folkesagn. Vet du for eksempel hva sagnet sier om tilblivelsen av De syv søstre, Trollhatten og Hestmannen – eller hva som er den vitenskapelige forklaringen på de fantastiske fjellformasjonene? Dette får du svar på i reiseguiden til Kystriksveien.

Helgelandskysten sett fra Sanna i Træna kommune.
Foto: Kristin Sørdal
Helgelandskysten sett fra Sanna i Træna kommune.
Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Forfatterens favoritter

Det er mange flotte steder langs den 670 kilometer lange veistrekningen. Hva er forfatterens egne favoritter?

- Der jeg egentlig har stoppet lengst, er på Helgelandskysten, i områdene rundt Lovund og Træna. Og så er det et sted som jeg forsøker å komme tilbake til så ofte jeg kan, og det er fiskeværet Sør-Gjæslingan i Vikna. Det er et eventyrrike, sier Breen.

Om boken

Boken er et samarbeidsprosjekt mellom forfatteren Olav Breen, og Kystriksveien Reiseliv, som er turistkontor for området. Boken er ryddig og lett å finne frem i, og gir deg de aller fleste nødvendige informasjoner og telefonnumre du måtte behøve underveis; her er kontaktinformasjon til de aller fleste hoteller og overnattingssteder av noe størrelse, turistkontorer, fergeselskaper, ruteopplysningstjenester med mer. I korte trekk er dette et nyttig oppslagsverk å ha med på veien.

Kystriksveien Reiseliv utgir også en gratis guide til Rv17 (den røde boken).
Kystriksveien Reiseliv utgir også en gratis guide til Rv17 (den røde boken). Vis mer

Kystriksveien Reiseliv utgir også en liten, hendig reisehåndbok til Kystriksveien. Denne er helt gratis, og inneholder mye av den samme informasjonen som du finner i reiseguiden fra Cappelen Forlag. Den lille gratishåndboken er imidlertid ikke like omfattende hva gjelder overnattingssteder, fakta og historier – men gir deg god hjelp på veien. Her finner du også fergetabeller du trenger på veien – og som du ikke finner i Breens bok. Du trenger den lille reisehåndboken dersom du skal ferdes langs Kystriksveien, og er du ikke av de som liker å snuse fram informasjon fra forskjellige hold på egen hånd, er boken Kystriksveien et svært nyttig og berikende reisefølge.

Bokfakta:

Forfatter: Olav Breen
Forfatteren har tidligere skrevet bøker for turister langs norske veier, som ”Bilturistenes Norgesguide”, diverse veibøker, ”Kristiansand – en mangfoldig by” og ”Det glitrende Sørlandet”. Breen jobber til daglig som førstekonsulent ved Høgskolen i Agder.

Forlag: Cappelen
Utgitt: Mai 2002
Pris: 198 kroner
192 sider

Relaterte artikler:

 • Øyhopping på Helgelandskysten

 • Bok: Full fjelloversikt

 • Verdens sterkeste malstrøm og andre norske naturfenomener

 • Verdens ti beste dykkesteder
 • Ut på tur?

  Vi har mange nyttige verktøy for deg som skal ut på reise:

 • Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted.
 • Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv.
 • Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris.
 • Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.
 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer