Reisemål

Med sine 3.640 kvadratkilometer er Mallorca en ganske beskjeden øy. Med leiebil er det muligheter for å se ganske mye av øya i løpet av en dag. Her er noen opplevelser utenfor de verste turistghettoene.

Publisert
Sist oppdatert
Bakeri i Valldemossa.
Bakeri i Valldemossa. Vis mer


Valldemossa

Kjent som stedet der den polske komponisten og pianisten Frédéric Chopin og forfatterinnen Aurore Dupin, alias George Sand, tilbrakte en vinter sammen i 1938-39. Paret bodde på Cartuja de Valldemossa, et tidligere munkekloster. Planen var at de skulle pleie Chopins helse og selvsagt romansen i et hyggelig klima langt unna Paris' sladder, men været ble vått og vindfullt, de lokale innbyggerne unngikk paret, Chopins piano kom ikke når det skulle. Forholdet kom seg aldri igjen …

I Valldemossa kan du se nærmere på klosteret der det berømte paret bodde, du kan se Chopins piano, hans dødsmaske og originalmanuskripter. Skuespiller Michael Douglas har også satt sitt preg på byen, med opplevelsessenteret Costa Nord. Her kan du blant annet bli med på en tur rundt Mallorca på lerretet, med den berømte skuespilleren som guide og forteller. Inngang til Michael Douglas' verden koster 7,50 euro (61 norske kroner). Skuespilleren har selv en sommerresidens i S'Estaca, ikke langt fra Valldemossa.

Foruten kjendisforbindelsene har Valldemossa også andre verdier. Det er en svært hyggelig og pittoresk by for slentring i små gater eller avslapping på hyggelige utekafeer. På en rundtur i de brosteinsbelagte gatene er det ikke til å unngå å legge merke til de malte flisene som er murt inn ved hver eneste inngangsdør. Og motivene spinner rundt samme person: St. Thomas. Catalina Thomas er Mallorcas skytshelgen og ble født i Valldemossa. Det er grunnen til at hennes bønner har fått plass på plaketter ved hver eneste inngangsdør i byen.

 • Ekstern lenk: Mer informasjon om Michael Douglas' Costa Nord her.
 • Gate i Deià.
  Gate i Deià. Vis mer


  Deià

  Den lille landsbyen Deià klamrer seg fast til fjellsidene ti kilometer nord for Valldemossa. Denne idylliske byen med sine bratte og smale gater er kjent som tilholdssted for utenlandske kunstnere og rikinger på jakt etter litt privatliv. Allerede i 1787 ble ansamlingen av utenlandske kunstnere i Deià kommentert i en guidebok for regionen.

  Av kjente navn med tilknytning til stedet finner vi den britiske skribenten Robert Graves som flyttet til Deià med sin elskerinne i 1932. Senere kom han tilbake med sin andre kone, og etter hvert kom hans venner og muser etter …

  Deià er ingen stor by; antallet fastboende er rundt 650. Men her er mange hoteller i forskjellige prisklasser og endog to luksushoteller. Her kan du spasere i de hyggelige (men bratte) gatene, ta en tur innom en av de lokale kunstnernes verkstedsutsalg og slappe av på utekafeer og restauranter med fantastisk utsikt. Ta en tur opp til kirken og kirkegården som ligger på en knaus helt på toppen av byen. Bedre utsikt til evigheten er det neppe mulig å oppdrive …

 • Ekstern lenk: Mer om Deià her.
 • Sóller

  Til Sóller kan du reise med tog. Mallorcas eneste jernbane går mellom Palma og Sóller, som ligger på vestkysten av Mallorca kun ti kilometer nord for Deià. Turen tar rundt en time, og du får en reise gjennom olivenlunder, appelsintrær og blomstrende enger. Byen er hyggelig og stranden er populær. I Sóller kan du også se flere modernistiske bygninger tegnet av en av Gaudís elever, Rubió i Bellver. Fra Sóller kan du ta trikk den siste biten frem til havet og Port de Sóller.

  Dersom du er på tur med bil og skal reise mellom Sóller og Palma, får du valget mellom å kjøre Sóllertunnelen eller den lange veien rundt fjellet. Den 3.023 meter lange tunnelen ble bygget på slutten av 1990-tallet, men tilfredsstiller dårlig kravene til sikkerhet. Tunnelen kommer ut som verstemann i den tyske bilorganisasjonen ADACs test av 25 europeiske tunneler i 2003. Den har fått betegnelsen "mangelfull" på alle punkter. Det største ankepunktet er mangel på eget tunnelrør for rømning, og mangelfull merking av rømningsvei.

  I høysesongen går det båter fra Port de Sóller til flere steder på vestkysten; blant annet Sa Calobra, Cala Deià og naturparken på den lille øya Sa Dragonera.

 • Ekstern lenk: Mer om Sóller her.
 • Sa Calobra

  Du kommer deg hit med bil eller med båt fra Sóller. Sa Calobra er en av de mest spektakulære naturformasjonene på øya. 300-400 meter høye vertikale steinformasjoner beskytter en liten strand og krystallklart vann.

  Det går en dal innover fra stranden, og noen kan fristes til en tur innover dalen, men her skal du være oppmerksom på været og ikke gå så veldig langt. Den lille bekken endres hurtig til en farlig elv dersom det regner. Plutselige værskifter kan dermed føre til at man fanges i dalen, noe som kan være livsfarlig.

 • Klikk her for å se forslag til aktiviteter utenfor ghettoene

 • BILDESPESIAL: Klikk her for å se bilder fra Mallorca utenfor turistghettoene
 • Klikk her for å gå tilbake til hovedartikkelen

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer