Reisen du aldri vil glemme...

Folk som reiser til Svalbard blir ofte bitt av "svalbardfeberen" - det er ikke så rart!

Publisert
Sist oppdatert

Som et av verdens mest naturskjønne og spesielle reisemål, står en tur til Svalbard høyt på listen til de fleste nordmenn og mange utlendinger.

Øygruppen som ligger mellom 74 og 81 grader nordlig bredde og 10 og 35 grader østlig lengde, består av en rekke øyer. Den mest besøkte av turister er Spitsbergen, hvor hovedsetet Longyearbyen ligger. Tre øyer er befolket: Spitsbergen, Bjørnøya og Hopen.

I lenkene under gir vi deg tips, bilder og reisereportasjer til inspirasjon for ditt besøk på Svalbard:

Her kommer vi litt vel nære isbjørnen...

Du blir ikke skuffet

I fjor var jeg på flere reiser til Svalbard, og nå får jeg lyst til å reise tilbake så fort jeg snakker om øygruppen. Jeg har også blitt bitt av svalbardfeberen. Feberen som får deg til å søke tilbake til den ofte så ugjestmilde og brutale naturen, men det akk så utrolig vakre reisemålet.

Mange reiser til Svalbard med hovedmål på å se kongen selv. Det at det "bor" flere isbjørner på Svalbard enn det gjør mennesker, sier også sitt. Kanskje skremmende for noen, men ikke farlig om du følger gitte retningslinjer.

Er du heldig, så får du se bamsen. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Er du heldig, så får du se bamsen. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


På Svalbard kommer du til å ta mange reisebilder. Vi ble med Arne Nævra på fotokurs - her får du de beste tipsene hans...
Du må likevel si deg heldig hvis du treffer på en bamse som jeg gjorde både på scootersafari og cruise i fjor. Rundt halvparten av alle turister som reiser for å se isbjørnen, vil faktisk se en. Noen reisemåter åpner likevel for større sjanser enn andre. Som blant annet cruise. En ganske dyr opplevelse, men så absolutt verdt det.

Les vår reportasje fra Svalbard og det vi vil kalle verdens mest ekslusive cruise...

Du skal heller ikke se bort fra de mange andre mektige opplevelsene øyene har å by på. reiser du tidlig nok på året, før mai, kan du for eksempel gå ned i smeltevannskanalene fra isbreen utenfor Longyearbyen, en utrolig og unik opplevelse.

Bli med under Svalbardisen her...

For ikke å snakke om å reise på hundesledesafari, eller den litt mer bråkete varianten på snøscooter. Hundelsede er nok likevel å anbefale for deg som må velge og vil ha den beste naturopplevelsen. Det er nettopp stillheten og nærheten til naturen som gjør Svalbard til et så unikt reisemål.

Fra Barentsburg - den siste russiske utpost... Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Fra Barentsburg - den siste russiske utpost... Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


En reise til det russiske gruvesamfunnet Barentsburg, vil du huske for alltid...

Fra området rundt Ny-Ålesund. Fargespillet sommertid på Svalbard kan være utrolig vakkert og ikke bare sort hvitt.  Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Fra området rundt Ny-Ålesund. Fargespillet sommertid på Svalbard kan være utrolig vakkert og ikke bare sort hvitt. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Politisk og naturmessig kokepunkt

Det er ikke til å se bort fra at Svalbard har høstet en del medieomtale den siste tiden på grunn av netopp den sårbare naturen sin. Forskere, byråkrater og tursitnæringen har alle sine meninger om hvordan ting skal gjøres for å bevare det unike miljøet her oppe.

Mister vi vår siste ekte villmark til turistene?

Det er viktig å ta med seg i bagasjen at dette er et sted du skal ferdes med forsiktighet ovenfor naturen - og da snakker vi ikke bare om isbjørnen. Uansett hvor du trår, blir det merker etter deg her oppe, så følg de retningslinjene som blir gitt av Sysselmannen og turistnæringen.

Staten vil nekte deg å se denne delen av Svalbard...

Du vil få en ferie du aldri vil glemme om du reiser, og det er stor sjanse for at du får feber.

Denne saken ble første gang publisert i april 2009.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer