Reisende risikerer kjempebot

Reisende inn til Spania risikerer bøter på over 60 000 kroner, men det gjelder ikke hele landet.

RESTRIKSJONER: Utlendinger som ankommer Spania fra 23. november må fremvise en negativ coronatest. Foto: Desiree Martin/AFP/NTB
RESTRIKSJONER: Utlendinger som ankommer Spania fra 23. november må fremvise en negativ coronatest. Foto: Desiree Martin/AFP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En ny smittebølge feier over Europa, og Spania er et av landene som har strammet inn reglene for folk som ønsker å besøke landet, men nye restriksjoner kan muligens skape forvirring.

Årsaken er at det er egne regler for Kanariøyene, som er fastsatt av regionregjeringen.

Reglene for både Spania og Kanariøyene gjelder for reisende fra høyrisikoland eller -områder med smittetall på over 150 per 100 000 innbyggere de siste to ukene.

Opprinnelig var det kun Oslo av Norges fylker som var rammet av pålegget, men i de oppdaterte føringene fra 30. november er også innbyggere i Viken og Vestland fylke berørt.

Det innebærer at reisende fra Oslo, Viken og Vestland må fremvise en negativ PCR-test ved ankomst. Til sammen dreier det seg om drøye 2,5 millioner nordmenn.

Personer som bor i Rogaland, Møre og Romsdal, Nordland, Innlandet, Vestfold og Telemark, Agder, Trøndelag og Troms og Finnmark er fritatt slik situasjonen er per 1. desember.

Slik er reglene

Fra 23. november fastslo myndighetene i landet at utlendinger på reise til Spania må fremlegge en negativ coronatest, en PCR-test som tas i nese og svelg, som ikke er eldre enn 72 timer ved ankomst. Dersom du ikke kan fremvise en slik test, risikerer du en bot på 6000 euro, som tilsvarer over 60 000 kroner.

I tillegg må du selv betale for å ta en coronatest ved ankomst.

Når det gjelder Kanariøyene, må alle reisende fremlegge en PCR- eller antigentest, kjent som hurtigtest og er rimeligere enn PCR-testen, som ikke er eldre enn 72 timer ved ankomst dersom de skal sjekke inn på hotell eller et annet overnattingssted.

– For å sjekke inn på hotell skal alle nordmenn – uansett bosted – kunne fremlegge bevis for at de ikke er smittet. De kan da enten bruke en PCR-test eller fremvise en angtigen-test. Også her gjelder 72-timers regelen. Den siste er noe rimeligere enn en PRC-test, uttalte Francisco Cervero, direktør for Spanias ambassades turistavdeling i Norge, overfor Flysmart24.no i november.

I motsetning til resten av Spania, risikerer du ikke en bot på 6000 euro hvis du ankommer Kanariøyene uten å fremvise en fersk coronatest, men du er nødt til å gjennomføre en test ved ankomst og må isoleres på hotellet frem til det foreligger et negativt prøvesvar.

Saken er oppdatert med nye føringer.

Husk dette

For å kunne ta imot turister og samtidig overholde godt smittevern under denne perioden, har Spania utformet noen praktiske regler som reisende bør være klar over før ankomst.

Blant annet må alle over 6 år bruke munnbind i offentlig rom og på kollektivtransport.

Du bør også være klar over at alle diskotek er stengt og at åpningstidene til barer og restauranter kan være begrenset.

I tillegg er røyking i offentlige rom forbudt dersom man ikke kan overholde en minimumsavstand på to meter.

Den oppdaterte listen vil i første omgang gjelde til 13. desember, da det er ventet ny oppdatering fra spanske myndigheter,

Mer om lokale restriksjoner kan du lese her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer