Fly med skiutstyr

Reiser du med SAS, må du forhåndsbestille skibagasje

Men det går også an å leie ski når du kommer fram.

PUDDERFØRE: Skal du ha med dine egne ski på flyreisen, krever noen flyselskap at du forhåndsbestiller plass. Og det koster å sende ski og annen spesialbagasje ... Foto: Cultura Motion/Shutterstock/NTB scanpix.
PUDDERFØRE: Skal du ha med dine egne ski på flyreisen, krever noen flyselskap at du forhåndsbestiller plass. Og det koster å sende ski og annen spesialbagasje ... Foto: Cultura Motion/Shutterstock/NTB scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Påskeferien nærmer seg, og mange planlegger gjerne å tilbringe denne et sted i Norge eller utlandet med sikkert skiføre.

Skal du ut og fly med skiutstyret ditt, er det noen ting du må vite.

Flyr du med SAS og har bestilt turen etter 1. januar med utreise etter 1. februar, må all transport av ski- eller snowboardutstyr bes om og godkjennes på forhånd.

- Dette skyldes de store volumene med ski som skal inn i ganske trange lasterom på flyene i denne perioden, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen.

Bedre forutsigbarhet om hva som vil komme, gjør at flyselskapet i større grad kan være forberedt og kanskje sette inn andre flytyper, for å unngå at bagasje og ski blir stående igjen.

Dette koster skiutstyr på fly

Norwegian:

  • Innenlands og Europa, under 20 kilo, bestilt på nett: 300 til 350 kroner.
  • Innenlands og Europa, under 20 kilo, bestilt på flyplass: 400 til 600 kroner.
  • Internasjonal langdistanse, under 20 kilo, bestilt på nett: 500 kroner.
  • Internasjonal langdistanse, under 20 kilo, bestilt på flyplass: 600 kroner.

SAS:

  • Innenlands og Europa, bestilt mer enn 22 timer før avreise og under 23 kilo: 295 kroner.
  • Innenlands, bestilt mindre enn 22 timer før avreise, under 23 kilo: 400 kroner.
  • Europa, bestilt mindre enn 22 timer før avreise, under 23 kilo: 570 kroner.
  • Flyr du med SAS kan du, imidlertid, ta med ski som fribagasje, selv om det egentlig er spesialbagasje. Har du billett med to bagasjer inkludert, kan den ene av disse være ski. Har du én inkludert bagasje, kan du bruke denne til skiutstyr, hvis du har med det andre du trenger som håndbagasje.
  • I tillegg til ski- eller snowboardbagen, kan du ta med deg én separat, mindre bag med et par ski- eller snowboardstøvler. Sammen anses disse som én innsjekket bagasje, og den sammenlagte vekten teller mot bagasjen som er inkludert i billetten din.

Vinterreiser øker

SAS kan ikke kommentere konkrete tall for antall bestillinger med forhåndsbestilt skibagasje, men bekrefter at skidestinasjonene er populære.

Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS.
Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS. Vis mer

- Det er godt med snø i vinter, og dette har nok bidratt til stor interesse rundt spennende skiopplevelser, både i Norge og utlandet, sier Johansen.

Norwegian opplever også en jevn økning på forhåndsbestilt skiutstyr, fordi de har flere passasjerer enn før og opplever at disse oppsøker skidestinasjoner.

- Før du flyr, er det viktig å sjekke at utstyret er riktig størrelse og vekt, slik at du slipper å betale ekstra ved innsjekk, sier kommunikasjonssjef Astrid Mannion-Gibson.

Delt ansvar

Og hvem har ansvaret hvis skiutstyret blir skadet eller forsvinner?

Flyselskapet, svarer Johansen i SAS. Men du må huske at all bagasje skal ligge sammen, så ditt ansvar er å emballere det du skal sende, slik at den tåler dette.

- Dårlig pakking av skjøre ting, kan medføre at du ikke får den erstatningen du normalt skulle fått, sier Johansen.

Bagasje forsvinner normalt ikke, men den kan forsinkes, ifølge Johansen. Spesialbagasje er av en beskaffenhet og størrelse som gjør at disse har lavere prioritet ved lasting, så man kan i sjeldne tilfeller oppleve at skiene forsinkes.

- Flyselskapet har ansvar for å dekke direkte relevante kostnader, som innleie av ski i perioden de er forsinket, legger informasjonssjefen til.

Klager på skadet eller forsvunnet skiutstyr rettes til servicen i ankomsthallen på flyplassen, hos det flyselskapet du fløy med. Her skriver du eventuelt en rapport på forholdet.

- Sett deg inn i ferdselsregler

Om lag fire tusen nordmenn har bestilt ferie til en utenlansk skidestinasjon hittil i år, melder STS Alpereiser, som er Nordens ledende skireisearrangør.

Det er økende interesse for skireiser i alle de nordiske landene, og denne vinteren har reiseselskapet økt antall bestillinger med ti prosent. Pakkereiser med inkludert heiskort og mat blir også stadig mer populært.

- Jeg anbefaler at turistene velger en snøsikker destinasjon med kort reisetid, som Bad Gastein, Cervinia eller Saalbach, sier salgsdirektør Niclas Helgesson.

Han råder også de reisende til å være oppmerksom på hvilke regler som gjelder for ferdsel utenfor merkede løyper og hvilke lavinefarer som finnes på stedet.

SØK SNØFØRE I SVEITS: Bad Gastein i de østerrikske alper er en av de mest populære destinasjonene for skielskende nordmenn. Foto: Tatiana Popova/Shutterstock/NTB scanpix.
SØK SNØFØRE I SVEITS: Bad Gastein i de østerrikske alper er en av de mest populære destinasjonene for skielskende nordmenn. Foto: Tatiana Popova/Shutterstock/NTB scanpix. Vis mer

Dersom du vil kjøre off-pist, må du alltid ha med en autorisert guide, understreker Helgesson.

Er du, derimot, nysgjerrig på skiføret i Norge, kan du sjekke ut Fnugg. Dette er en vær- og føremeldingstjeneste for alle norske alpinanlegg som er medlemmer av Alpinanleggenes Landsforening.

Fnugg finnes også i App store.

Bruk BUA

Når det gjelder skiutstyr, er det vanligst at de fleste som reiser med STS Alpereiser leier dette der de skal.

- Det er god skiutleie med kvalitetsutstyr på alle våre destinasjoner, og dette bestiller de fleste på forhånd. Jeg anbefaler å leie i stedet for å ta med eget, sier Helgesson.

Også hvis du skal reise i Norge, er det gode muligheter til å leie ski og annet sportsutsyr.

I fjor skrev Dinside om utlånsordningen BUA med 35 utlånssteder i 28 kommuner. Oversikt over hvor du kan låne utsyr, finner du på BUAs nettside.

Du kan låne alt fra tradisjonelt utstyr som ski og skøyter, til snowboard, kanoer, telt, soveposer, fatbike, stand-ip-paddleboard, pennyboard og mange andre kule ting, ifølge daglig leder Monica Vogt.

Hun kaller BUA Norges best bevarte hemmelighet.

I tillegg fins det egne, kommunale ordninger for utlån av skiutstyr.

Artikkelen ble publisert første gang 4. februar 2018

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer