UDs reiseråd forlenges

Reiserådet forlenges til 1. juli

Fortsatt usikkerhet rundt smitten gjør at det globale reiserådet forlenges til 1. juli. Samtidig endrer regjeringen reglene for karantenehotell og innreise - som kan åpne for nye reisemål allerede neste uke.

FORLENGER REISERÅD: Statsminister Erna Solberg, kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad holder pressekonferanse i Marmorhallen om koronasituasjonen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
FORLENGER REISERÅD: Statsminister Erna Solberg, kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad holder pressekonferanse i Marmorhallen om koronasituasjonen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Opprinnelig var det globale reiserådet forlenget til 25. mai. Nå forlenges det ytterligere, varsler regjeringen i dag:

Utenriksdepartementet forlenger reiserådet som fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land til 1. juli.

Samtidig gjør regjeringen også endringer i reglene for karantenehotell.

- Vi fjerner skillet mellom nødvendige og unødvendige reiser ved innreise til Norge, og ser heller på smittetrykket i enkeltland, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland.

Dette åpner for reiser til flere land i Europa, som unntas krav om karantenehotell.

– Regjeringens gradvise gjenåpningsplan er i gang, men helsemyndighetene tilråder å unngå utenlandsreiser til en større andel nordmenn er vaksinert. Derfor forlenger vi det globale reiserådet til 1. juli. Vi ønsker ikke å ha reiserådet lenger enn nødvendig, men slik situasjonen er nå er det mest forutsigbart å planlegge Norgesferie i sommer, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide i en pressemelding.

Vet mer i juni og juli

Helsemyndighetene anbefaler at antall utenlandsreiser, også blant personer som er fullvaksinert i Norge, holdes lavt fram til størstedelen av den voksne befolkningen har fått tilbud om vaksine. Utenriksdepartementet og helsemyndighetene kommer derfor tilbake med mer informasjon om reiserådet før 1. juli.

Med endringen i regler for karantenehotell ved hjemreise, blir det nye regler fra 27. mai.

Følgende grupper skal være på karantenehotell fra torsdag 27.05.2021:

  • Reisende utenfor Europa, skal i utgangspunktet være på karantenehotell i hele karanteneperioden frem til negativ test tidligst etter sju døgn.
  • Reisende fra europeiske land som har færre enn 150 nye smittede per 100 000 de siste 14 dagene og maks 4 prosent av de som testes, er positive, slipper å oppholde seg på karantenehotell. De må gjennomføre karantenen hjemme eller på et annet egnet karantenested.
  • Reisende fra Storbritannia og EØS/Schengen-land som har flere smittede enn 150 smittede per 100 000, må være på karantenehotell frem til de har fått en negativ test tatt tidligst etter tre døgn. De må fullføre karantenen hjemme eller på et annet egnet karantenested og kan teste seg ut av karantene tidligst etter sju døgn.
  • Reisende fra europeiske land med særlig høye smittetall, må være på karantenehotell fram til negativ test tidligst etter sju døgn. Det kommer mer informasjon om denne gruppen senere.

Nye smittekrav

Per i dag gjelder er det kun et fåtall av land i Europa, nærmere bestemt Grønland, Færøyene og flere finske regioner, som er unntatt fra karanteneplikten.

Samtidig er det to sydlige land som nærmer seg denne grensen med stormskritt, nærmere bestemt Portugal og Malta.

Ropstad uttalte på regjeringens pressekonferanse at reiser til både Irland og Malta vil være unntatt krav om karantenehotell på grunn av de nye reglene. Sistnevnte kan også bli satt i gult dersom den positive smittetrenden fortsetter.

I den siste oversikten fra European Center for Disease Control and Prevention (ECDC) er det flere europeiske land som ligger under 150 tilfeller per 100 000 innbyggere og på sikt kan bli aktuelle for unntak fra kravet om karantenehotell, deriblant Polen og Liechtenstein.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer