Utenlandsreiser

«Reisesyke» nordmenn: Stor vekst i sommersalget

Reisebyråene har innstilt alle reiser før 20. august, mens flyselskapene har flere utsolgte fly til syden før den tid, til tross for UDs advarsler.

SYDEN-SAVN: Mange nordmenn savner sommerens sydentur, og dét merker reiseselskapene. Favorittdestinasjonen neste sommer er den greske øya Kreta, som du ser på bildet. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
SYDEN-SAVN: Mange nordmenn savner sommerens sydentur, og dét merker reiseselskapene. Favorittdestinasjonen neste sommer er den greske øya Kreta, som du ser på bildet. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere land ønsker norske turister velkommen, til tross for at Utenriksdepartementet (UD) fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land fram til 20. august.

Flyr likevel

Samtidig har flyselskapene SAS og Norwegian flere reiser til våre syden-favoritter i juli, for eksempel Gran Canaria:

FLYR SØROVER: SAS har noen flyvninger til Kanariøyene i juli. Foto: skjermdump.
FLYR SØROVER: SAS har noen flyvninger til Kanariøyene i juli. Foto: skjermdump. Vis mer

Begge flyselskapene har også oppsatte flyvninger til Kreta og Alanya/Antalya.

Flere lesere har kontaktet Dinside etter publisering av denne saken og sier at dagene som er markert «utsolgt» i Norwegians kalender, egentlig har kansellerte flyvninger. Dinside har spurt flyselskapet om dette, og de kan verken bekrefte eller avkrefte disse påstandene før de har fått sommerens trafikkplan endelig avklart.

SAS sier at de ikke kan opplyse om konkrete bookingtall for Syden-reiser, men pressesjef John Eckhoff påpeker at det er mange som har behov for å reise utover det å være vanlige turister.

- Vi har åpnet for reiser til en rekke destinasjoner, men forutsetter at den reisende selv setter seg inn i råd fra norske myndigheter og restriksjonene i de ulike landene, sier Eckhoff til Dinside.

Presseansvarlig Andreas Hjørnholm i Norwegian sier at reise- og helserådene kan variere en del fra land til land, og det er veldig viktig at reisende setter seg inn i anbefalingene som de gjeldende myndigheter har utstedt, både avreise- og ankomstland.

Risikabel reisebestilling

Kommunikasjonsrådgiver Andreas Bibow Handeland i Europeiske Reiseforsiking understreker at det å bestille en ny reise nå, parallelt med at UDs reiseråd fortsatt står, er forbundet med en viss risiko.

- Skulle reiserådet fortsatt være gjeldende ved avreise, dekkes ikke avbestillinger, og forsikringen vil heller ikke være gyldig på reisen dersom du drar, sier Handeland til Dinside.

Også forsikringsselskapet Fremtind forstår at nordmenn ønsker å bestille reiser til utlandet, og påpeker at verker forsikringsselskapet eller UD kan nekte folk dette, men de som trosser reiserådene må være klare over at de reiser på egen risiko.

- Velger du likevel å reise, vil forsikringen kun dekke ordinære hendelser, som tyveri av bagasje eller andre eiendeler, eller om du skulle skade deg på reisen, sier kommunikasjonssjef Simen Rudi i Fremtind.

Nå begynner UD å åpne gradvis opp, men likevel er det ingen som per nå vet med sikkerhet hvor det blir mulig å reise i tiden som kommer.

Europeiske dekker avbestillinger av reiser, uavhengig av fremtidig avreisedato, så fremt reisen ble kjøpt og betalt før UDs reiseråd kom 14. mars.

ANNONSE:

Her får du rabatt hos Hotels.com

- Kjøper du en reise når det foreligger et reiseråd for et land eller område, og dette fortsatt skulle gjelde ved avreise, kan du ende opp med å sitte med regningen selv, uten å få reist på turen, advarer Handeland.

SOMMERFERIEN: For de aller, aller fleste vil sommerferien i år bli i Norge, og her er det et hav av muligheter! Video: Kristin Sørdal. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

Enorm vekst mot neste sommer

Reiseselskapene Apollo, Tui og Ving har innstilt alle sine reiser til og med 20. august som følge av myndighetenes reiseråd, men melder likevel om stor pågang fra reisesyke nordmenn:

- Nå er det høst- og vinterferie det selges mest av, samt at flere enn normalt sikrer seg neste års sommerferie. Vi ser en vekst på hele 118 prosent på nordisk nivå for sommeren 2021 sammenlignet med samme salgsuke i fjor da sommerreisene for 2020 ble lansert, sier kommunikasjonssjef Nora Aspengren i Tui til Dinside.

- De mest populære sommerdestinasjoner er Kreta, Rhodos og Kypros, mens Kanariøyene som selger mest mot vinteren, legger hun til.

- Vi selger reiser jevnt og trutt for både høsten og vinteren. Det er Hellas, Kypros, Tyrkia og Gran Canaria som er de mest populære sensommer-destinasjonene, mens Gran Canaria selger mest til vinteren, sier informasjonssjef Siri Røhr-Staff i Ving til Dinside.

Hun er spent på interessen når de åpner salget for neste sommer 12. juni.

ANNONSE:

Her får du rabatt hos Booking.com

Flest flybookinger innenlands

Finn.no ser at en del nordmenn endrer dato på bookingene sine til senere datoer i disse dager, men interessen for pakkereiser er fortsatt stor:

INTERESSETALL: Her ser du reisemålene flest nordmenn søker på i disse dager. Merk at dette kun er interesse, ikke bookinger. Tabell: Finn.no Reise.
INTERESSETALL: Her ser du reisemålene flest nordmenn søker på i disse dager. Merk at dette kun er interesse, ikke bookinger. Tabell: Finn.no Reise. Vis mer

Når det gjelder bestilte flyreiser, er det nesten bare bookinger innenlands i Norge, ifølge Finn.no sin toppliste:

  1. Oslo
  2. Bergen
  3. Stavanger
  4. Trondheim
  5. Tromsø
  6. Bodø
  7. Bangkok
  8. Harstad/Narvik
  9. Beograd
  10. Pristina

Kommersiell direktør Terje Berge i Finn.no Reise framholder at nesten alle bestillingene de har registrert er til Norge, og nå Danmark. Det er positiv vekst på fly, hotell, leiebil og ikke minst feriehus.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer