Hvordan forebygge reisesyke

- Reisesyke-rådet er ren humbug

Det finnes mange tips for å unngå å bli bilsyk på langturer, men ett av dem er bare tøys og tull, sier lege.

BILSYK: Noen barn og voksne blir lettere bilsyk enn andre. Det viktigste for å unngå kvalme og oppkast på reise, er å forebygge. I artikkelen under får du eksperttipsene. Foto: NTB Scanpix.
BILSYK: Noen barn og voksne blir lettere bilsyk enn andre. Det viktigste for å unngå kvalme og oppkast på reise, er å forebygge. I artikkelen under får du eksperttipsene. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Norgesferie handler ikke bare om fjord og fjell, holmer og frodig natur; for mange handler det også om lange bilturer. En «road trip» gjennom vårt langstrakte land kan være en fin og spennende opplevelse, men det kan også by på diverse utfordringer, for eksempel reisesyke.

Det er likevel flere ting vi kan gjøre for å både forebygge og behandle reisesyke. Her får du eksperttipsene.

- Tåler mindre bevegelse

Å bli kvalm og uvel på bilferien er pyton både for liten og stor, men det er barna som er mest utsatt for reisesyke, ifølge Gunnar Hasle, lege ved Reiseklinikken i Oslo.

- Reisesyke, eller bevegelsessyke, er helt klart vanligere hos barn enn hos voksne. Den mest opplagte årsaken er at det er en vanesak å tåle bevegelse, og små har har ikke rukket å venne seg til det ennå. Men det kan også være fordi barna ikke ser ut av bilvinduene like lett som voksne, forklarer Hasle.

Bente Prytz Mjølstad, spesialist i allmennmedisin ved NTNU, forteller at reisesyke forekommer hyppigst blant barn i alderen to til ni år. Spebarn får sjelden reisesyke.

- Man vet ikke helt hvorfor det er slik. Man har også lurt på om det kan være noen arvelige faktorer involvert. Det kan se ut til at man i en viss grad kan «trene» seg opp til å tolerere for eksempel høy sjø eller lignende, sier Mjølstad.

- Kroppen tror at den er forgiftet

Men hva er det egentlig som skjer i kroppen når man blir reisesyk?

- Man antar at reisesyke har å gjøre med stimulering av det såkalte sensoriske nervesystemet som blant annet inkluderer balansenerven. Det er et fint samspill mellom impulser fra øyne, balanseorgan, ledd og muskler under bevegelse som kan utløse slike symptomer. Men hos noen kan også reisesyke utløses bare ved å se på for eksempel en film med mye bevegelse, forklarer Mjølstad.

Kvalmen siger på når det er et misforhold mellom det øynene ser og det balanseorganene registrerer, ifølge Hasle.

- Om man er i en båt eller bil og ikke ser ut, virker det det som om omgivelsene er i ro, mens balanseorganene sier noe ganske annet, forteller Hasle og legger til:

- Det er en fiffig og interessant hypotese som går ut på at kroppen da «tror» at den er forgiftet, og setter i gang med kvalme og brekninger for å bli kvitt giften. Evolusjonen gjort oss slik at vi kaster opp når vi har fått i oss gift, og det er denne mekanismen som iverksettes.

Slik forebygger du reisesyke

Om barna lett blir bilsyke, er det først og fremst viktig å tenke forebyggende før dere legger ut på tur, understreker Hasle.

- Med små barn er det viktig å planlegge reisen i forkant og dele opp turen og planlegge å ta pauser, legger Mjølstad til.

For de som er spesielt plaget, må man gjerne ty til en reisesyketablett i forkant av turen, helst en til to timer før, ifølge Lommelegen.

- Det finnes et par gode og effektive medisiner mot reisesyke. Du får kjøpt egne reisesyketabletter på apoteket uten resept. De heter Marzine og Postafen. Begge virker ved å stabilisere balansenerven i øret. Det er denne som lett kan komme i «ulage» når du er ute og reiser. Reisesyketabletter inneholder antihistaminer som kan gi døsighet, opplyser nettsiden videre.

Reisesyketabletter kan brukes fra seks års alder og oppover, men virker ikke fort når man allerede er kvalm, understreker Hasle.

- Det finnes også sjøsykeplaster, som kan brukes fra tiårsalder, tipser legen videre.

Armbånd har placeboeffekt

Men det er ett hjelpemiddel som Hasle mener er helt bortkastet å prøve:

- Akupressurarmbånd er ren humbug. Et slikt armbånd som skal virke mot reisesyke har bare placeboeffekt, understreker han.

Ifølge Lommelegen er ingefær er et naturmiddel som kan forsøkes som et alternativ til reisesyketabletter. To tabletter tas minst en time før avreise og kan virke i omtrent fire timer, opplyser Lommelegen.

- Noen sverger til å bruke ingefær, men selv sverger jeg til medisiner som har dokumentert effekt, om man er nødt til å ta noe, sier Hasle.

Pass på kjøringen

Det er også flere måter å forebygge reisesyke når dere først er på veien.

Unngå reisesyke

 • Det er bedre å forebygge enn å behandle.
 • Unngå å spise for mye før reisen, men reis heller ikke på tom mage.
 • Unngå søtsaker før avreisen. ·
 • Følg med på veien, se fremover, ikke ut på sidene, ikke sitt og les. Dette gjelder også nettbrett, laptop og telefon.
 • Det kan hjelpe å fiksere blikket mot et punkt, å se opp mot horisonten eller mot en klar himmel.
 • Frisk luft og ledige klær.
 • Unngå tobakksrøyk og ubehagelige lukter.
 • Om mulig kan det være lurt å holde seg i aktivitet, slik at du får noe annet å tenke på.
 • I båt er det en fordel å ligge, hvis du først er blitt kvalm.
 • Det er best å oppholde seg på stedet med minst bevegelse, som foran i bussen eller bilen, midt i båten eller over vingene på fly.

Kilde: Lommelegen.no

Et kjent råd er at barna må sitte så høyt som mulig i et egnet bilsete slik at de kan se ut.

- Da er det også best at de får se rett frem, men for de minste barna er de sikreste barnesetene laget slik at de ser bakover.

Men det kan også hjelpe å sette på musikk. Mange lar barna bruke nettbrett på lange bilturer, men om de er plaget med reisesyke, kan dette gjøre vondt verre, ifølge Hasle.

- Barna bør helst ikke lese eller se på en skjerm, for da inntrer misforholdet mellom det øynene ser og det balanseorganene registrerer.

Det er også viktig å være bevisst på barnets tåleevne underveis, dette må sjåføren ta hensyn til. For eksempel er det smart å legge opp til korte etapper om barna lett blir bilsyke.

Her har legen noen konkrete tips:

 • Om sjåføren gasser og bremser mye øker det faren for bilsyke.
 • Det samme gjelder om man svinger frem og tilbake på rattet hele tiden. En god sjåfør kan kjøre gjennom en sving med minimale bevegelser på rattet.
 • Det er også lurt å ikke kjøre for fort. Det er mye mer energi i bevegelsene ved høy enn ved lav hastighet.

- På båter er det verre, for der kan man ikke lett ta en pause i kjøringen. For passasjerene kan det lette litt ved å oppholde seg mest mulig midt i båten, for der er det minst bevegelse. Det hjelper også å kun se ut, slik at det man ser stemmer med det man føler, avslutter Hasle.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer