Hvordan forebygge reisesyke

- Reisesyke-rådet er ren humbug

Det finnes mange tips for å unngå å bli bilsyk på langturer, men ett av dem er bare tøys og tull, sier lege.

BILSYK: Noen barn og voksne blir lettere bilsyk enn andre. Det viktigste for å unngå kvalme og oppkast på reise, er å forebygge. I artikkelen under får du eksperttipsene. Foto: NTB Scanpix.
BILSYK: Noen barn og voksne blir lettere bilsyk enn andre. Det viktigste for å unngå kvalme og oppkast på reise, er å forebygge. I artikkelen under får du eksperttipsene. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Norgesferie handler ikke bare om fjord og fjell, holmer og frodig natur; for mange handler det også om lange bilturer. En «road trip» gjennom vårt langstrakte land kan være en fin og spennende opplevelse, men det kan også by på diverse utfordringer, for eksempel reisesyke.

Det er likevel flere ting vi kan gjøre for å både forebygge og behandle reisesyke. Her får du eksperttipsene.

- Tåler mindre bevegelse

Å bli kvalm og uvel på bilferien er pyton både for liten og stor, men det er barna som er mest utsatt for reisesyke, ifølge Gunnar Hasle, lege ved Reiseklinikken i Oslo.

- Reisesyke, eller bevegelsessyke, er helt klart vanligere hos barn enn hos voksne. Den mest opplagte årsaken er at det er en vanesak å tåle bevegelse, og små har har ikke rukket å venne seg til det ennå. Men det kan også være fordi barna ikke ser ut av bilvinduene like lett som voksne, forklarer Hasle.

Bente Prytz Mjølstad, spesialist i allmennmedisin ved NTNU, forteller at reisesyke forekommer hyppigst blant barn i alderen to til ni år. Spebarn får sjelden reisesyke.

- Man vet ikke helt hvorfor det er slik. Man har også lurt på om det kan være noen arvelige faktorer involvert. Det kan se ut til at man i en viss grad kan «trene» seg opp til å tolerere for eksempel høy sjø eller lignende, sier Mjølstad.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer